返回列表 回覆 發帖

我就是六臂瑪哈嘎拉,所有基督徒都怕我。

應該是
街上來了個大護法,所有基督徒都會跪地求饒。發誓以後不再罵佛教是邪教,不再罵觀音是邪靈,不再毀 ...
哈佛專家 發表於 2019/12/8 12:12

我係基督徒,點解我一啲都唔怕嘅? 我根據天主十誡嚟看待眾邪神偶像既睇法一啲都冇變。
凡是罵觀音是邪靈、佛教是邪教及毀謗釋迦牟尼佛的智慧不如天主或不如人的基督徒在生活上常常遇到不如意事, ...
哈佛專家 發表於 2019/12/8 19:16

呢啲祇不過係你所相信, 而我所相信嘅天主十誡同《申命紀》28章就講啲啱啱相反嘅嘢,你睇下係咪呀。
回覆 7# 哈佛專家
如果你想討論信仰上孰優孰劣,擺出自己嘅觀點同理據,互相交流下係好事。但係你而家玩D願我變成乜願我變成物打敗你咁刺激嘅遊戲,就好似電視入邊舞關刀雙截棍揈到天花龍鳳好似好打得噉嘅成龍功夫佬,畀對面個牛仔掹支左輪出嚟一槍爆頭咁搞笑。
因為您係假基督徒
沙文 發表於 2019/12/9 01:36

呢句好笑,笑點同樓主個貼同level ,噉講法即係你都認同樓主D變變變好打得啦。係喎,記得你都係變變專家嚟喎,唔知你兩個邊個辣D呢?如果你哋肯比試比試過兩招就好囉。
To: BB疹

如果你嫌文殊菩薩不好,我還可以變大悲勝海紅觀音,又修觀音法,又修財神法,一定能吸引許多信徒 ...
哈佛專家 發表於 2019/12/9 05:09

樓主呢一貼,同埋樓主一衆配角D回應方式真係喜劇到呢……,仲周星馳過周星馳,搞到我笑到飆眼淚,這一貼真係好睇!
我都覺得逃出魔幻紀係假基督徒。因為逃出魔幻紀一面信天主教,另一邊罵觀音是邪靈。這種天基實在少有。 ...
哈佛專家 發表於 2019/12/9 09:35

荒謬,你哋係反基督,你同沙文話我係假基督徒,噉負負得正我咪同你哋企埋一齊坐埋一條船,絕對荒謬兼不合邏輯
假教徒又計錯數啦。計少咗一位旁觀者版友,佢都話您假,所以負負得正,跟住正負得負,小學數都咁錯法,我哋 ...
沙文 發表於 2019/12/9 19:34

係咩?旁觀者有講過咩?唔知係咪因為佢冇讀過戯劇,又冇乜戯劇天份,表演技巧同你兩師徒差好遠,吸引唔到我注意,喺呢度我最鍾意睇你兩個演出,有根基有層次有深度馬步穩唱腔圓潤,好有鎮臺效果,阿旁生淨係識得舉住支櫻槍叉起條腰繞臺氹氹轉大聲嗌「殺殺殺殺殺殺殺……」,冇第二句臺詞,冇乜娛樂性,引唔起我注意,都係你兩師徒好睇,諗起都開心。
回覆 29# beebeechan
仲有仲有,哈佛喺呢度講過好多次,要扮個D阿之阿左神怪去打敗耶穌。佢連自己做緊乜做過乜都唔知,直係替佢擔心。
To: 逃出魔幻紀

我無叫你地同我地同坐一條船。最緊要係唔好話觀音係邪靈係邪神,唔好話佛教係邪教就可以。 ...
哈佛專家 發表於 2019/12/10 15:13

下?因為絕對尊重所以就要去扮鬼扮馬誓要打敗佢牙?
基督徒幾時話過尊重觀音、尊重佛教?罵觀音係邪靈邪神的就大把!

我要求你地向觀音道歉。

另外,開玩笑, ...
哈佛專家 發表於 2019/12/10 17:29

我有D擔心有人查你哈佛嘅學歷,啊你啲成績表同論文,DQ你個專家身份
我對佛學真係好有研究喎,稱為專家也不為過。不過,我沒有搞比較宗教學,也沒有讀神學。所以,我唔係神學學 ...
哈佛專家 發表於 2019/12/10 18:52

係我唔啱,講得唔夠直白,令哈佛專家誤會咗添。我嘅意思係:

如果一個哈佛大學嘅教授,喺國際學術論壇發表左好多篇支持自由平等民主公義自由等世界主流價值觀嘅學術論文,用大量學術觀點說明呢種價值觀對全世界全人類嘅文明發展同埋人類福祉有無數嘅不可替代嘅好處。但係佢又喺同一時間成日著住希特拉套元首服,號召各國政府效法希特拉組織納粹黨衛軍,喺全世界各國實施實行種族隔離、種姓制度嘅奴隸制,將民主自由平等嘅思想從地球上徹底清除。
世界各國政府同埋學術機構會點樣應對呢個哈佛professor 呢?

可能你年紀有啲大喇,筋骨冇咁靈活,當年易如反掌嘅一字馬,而家做起上嚟有啲難度,建議你都係少啲上舞臺,粗重野都係留返畀阿沙仔上場,你喺後邊做下指導就掂啦。
我放棄主修六臂瑪哈嘎拉,改為在文殊及觀音中選一個來修,而且是寂靜相,不會是忿怒相。

謝謝。 ...
哈佛專家 發表於 2019/12/17 13:04

噉呢個帖個title 使唔使改?
高級模式 | 發新話題
換一個