返回列表 回覆 發帖

請接受一個基督徒的道歉

回覆 5# 哈佛專家
此乃教徒之常情,根本無需道歉。
本網的教徒版友理屈詞窮就係會咁咖啦,顧左右而言他,言不及義、打諢插科、人身攻撃乜都齊,見慣曬啦,見怪不怪矣。

我捫心自問,若然我理屈詞窮時我都會係咁。但點解我一直都冇咁做呢?點解我一直能夠秉持以理服人、莊敬自強、嚴肅而認真地踏實討論網友們的議題呢?只因我堅持理性思考問題、智慧學貫中西。否則,我都會放飛自我、率性而為。既然係咁,晚生又焉敢將網友以大義責難呢?
回覆 10# 哈佛專家

因為教徒本來就係咁, 我地冇理由因為人流露咗真性情而要佢道歉。
唔通好似佢跟住落泥咁, 隐藏佢真實態度、扮同您客氣先啱咩?
鬼咩,您係都唔肯認反基,做乜L嘢要向您道歉?
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆 18# beebeechan
最衰我詩禮傳家完全冇試過挑釁嗅咀, 不能参予這個道歉盛舉
禮失求諸野,實畀我揾到嘅
Don't know where God is but the Devil is in the details
飯真係冇益, 醫生經常叫我唔好食飯
https://www.bbc.com/zhongwen/trad/science-44403486
https://www.zhihu.com/question/36218836
基督徒連舉例都教壞人
食到版友肚腩大過抽刀斷水您於心何忍
回覆 38# beebeechan
原來基督徒有好深嘅 Martyr complex, 從而發展出多種變態心理, 就係由此而來。
回覆 55# leefeng

教會学校都教出反基。
我就佢地嘅好學生。小學癲鼠教、中學雞涿教,特此鳴謝。春風化雨,作育英才。
唔係喎,我幼稚園2nd year已經讀癲鼠教學校,17歲就差不多洗完了。我畀咗好L多青春貴教嘅啦,並非after 17。係咪因為接受洗腦時間太長所以洗唔到呢?
之後,我仲慌死唔夠煩,連貴教姊妹我都哽L埋,我畀足時間您咖啦,您仲好意思賴6%?
呢個研究真係好L科學,少人信又正常、冇人信又正常,乜都畀佢正常化。怪唔之得您咁L科學。其實有癲鼠教,0歲至半歲這個年齡組別都有人信主啦,您賴得去邊?
回覆 62# beebeechan
咁就承您貴言,我都好open  mined,睇下幾時我腦退化症、失智症之後信主。
我諗初起都唔會嘅,日後惡化就難講。
回覆 66# beebeechan
鍋鍋心郁都畀您挽狂瀾於既倒,扶大廈之將傾。
天主真係多得您唔
我一郁,您梗同天主倒米嘅。
正常嘅。個研究分好多個階段,好似話呢個age group都有唔知幾多%落踏咖嘛。Phone scams呃老嘢都正常啦
你老婆一郁,你就倒米?
beebeechan 發表於 2019/12/17 05:33

都正常嘅, 據研究,若果您老婆一郁,我就倒米,咁就有小小唔正常
回覆 76# beebeechan
都係正常。大衞都係咁,睇睇下聖經就畀佢影響,所以冇乜事千祈唔好睇聖經
回覆 86# beebeechan
梗係學啦。少咗人地老婆,基督都係死死地氣投胎在少人老婆家族,唔小人老婆就生唔出基督啦,小人老婆係好事泥嘅。阿利路亞光宗耀祖
伯 拉 罕 的 後 裔 、 大 衛 的 子 孫 、 耶 穌 基 督 的 家 譜 . 〔 後 裔 子 孫 原 文 都 作 兒 子 下 同 〕……耶閪生大衛王。大衛從烏利亞的妻子生所羅門.
阿穌吩咐宗徒,得人如得魚一様。結果而家教徒又唔識釣魚又唔L識經,得碌葛如得魚一L樣。
回覆 93# beebeechan
我真係唔似您識C眼睇經

1:6耶西生大衛王。大衛從烏利亞的妻子生所羅門.
1:7所羅門生羅波安.羅波安生亞比雅.亞比雅生亞撒.
1:8亞撒生約沙法.約沙法生約蘭.約蘭生烏西亞.
1:9烏西亞生約坦.約坦生亞哈斯.亞哈斯生希西家.
1:10希西家生瑪拿西.瑪拿西生亞們.亞們生約西亞.
1:11百姓被遷到巴比倫的時候、約西亞生耶哥尼雅和他的弟兄。
1:12遷到巴比倫之後、耶哥尼雅生撒拉鐵.撒拉鐵生所羅巴伯.
1:13所羅巴伯生亞比玉.亞比玉生以利亞敬.以利亞敬生亞所.
1:14亞所生撒督.撒督生亞金.亞金生以律.
1:15以律生以利亞撒.以利亞撒生馬但.馬但生雅各.
1:16雅各生約瑟、就是馬利亞的丈夫.那稱為基督的耶穌、是從馬利亞生的。
1:17這樣、從亞伯拉罕到大衛、共有十四代.從大衛到遷至巴比倫的時候、也有十四代.從遷至巴比倫的時候到基督、又有十四代。
高級模式 | 發新話題
換一個