返回列表 回覆 發帖

請接受一個基督徒的道歉

我地真係合拍, 我都係採取同您一樣原則。
雖然我personally對肏人老婆有點resistance, 但係考慮到天主不 ...
沙文 2019/12/22 03:03 提交

咁使唔使查查孫中山祖先
有乜唔見得光既事
就把孫中山國父除名?
回覆 161# beebeechan
梗係唔好啦,我們盡情enjoy肏人老婆而得美好結果,點解要咁L掃興?

《史記•孔子世家》紇與顏氏女野合而生孔子。 — 貴國人早知聖人都係咁生出來啦。可能聖經都係抄貴國歷史作出來。
你又誓神劈願話要盲信移鼠,咁就好咯,又有單好嘢益你。
    移鼠就教班靚,鍾意邊間屋就即管入去住,重要 ...
旁觀者 發表於 2019/12/22 06:05

你暫時分唔清耶穌講現實同比喻之間嘅關係,呢樣嘢要慢慢理解。沙文扮唔明我就唔使解釋喇,但我就想同你補充講多句:耶穌唔介意你侮辱佢唔代表你做咗啱嘅事,而係佢既然用極端嘅方式救人類,佢就肯定原諒曬人所有嘅罪,正如佢為劊子手求天主「父啊,原諒他們吧,他們不知道自己做的是什麼」。所以,任何人不能做過任何事,喺斷氣前真心向天主認罪都會得到赦免。
你習慣忽略或拒絕講聖經其他嘅章節而執住一兩句黎講,唔整體噉讀聖經。你既然改唔到呢個習慣,噉你就應該淨係執住耶穌最大最重要嗰條新誡命:「『你應全心,全靈,全意,愛上主你的天主。』這是最大也是第一條誡命。第二條與此相似:你應當愛近人,如你自己。全部法律和先知,都繫於這兩條誡命。」………我給你們一條新命令:你們該彼此相愛;如同我愛了你們,你們也該照樣彼此相愛。如果你們之間彼此相親相愛,世人因此就可認出你們是我的門徒。」
基督徒做任何事都應該基於呢個「愛」嘅原則,包括幫賭仔,或者流浪漢,幫賭仔同道友咪勸佢戒賭戒毒囉,帶佢哋搵社會機構或者政府機構幫佢哋囉,勸佢哋做嘢囉,帶佢哋搵啲力所能及嘅工囉,如果佢哋拒絕呢啲幫助,噉都冇辦法,借錢畀佢哋賭錢吸毒只係害左佢,當然請人食餐飯有乜所謂,但下一餐呢?下下一餐呢?所以一切都要基於愛嘅出發點,要真係為佢好。至於佢屋企人點樣亦都係用呢個原則去幇,如果你話我唔怕長貧難顧要養埋佢屋企,噉咁多賭仔獨有你養得幾多?政府同社會慈善機構設立咁多部門嚟做乜?希望你真係諗嘢而唔係凈係講嘢。至於沙文話嗰啲賣老婆落火坑之類嘅嘢,係搞爛geg啫,佢老婆又唔係奴隸,又唔係弱智,香港又唔係奴隸社會,點賣呀?如果係弱智都賣唔出啦!如果佢智力正常但係因為懶唔願做工而自願被賣落火坑,噉係佢自己選擇個咯喎,使乜人幫佢呢?
沙文扮唔明我就唔使解釋喇,但我就想同你補 ...
逃出魔幻紀 發表於 2019/12/21 17:55

點解您又今次唔考慮主耶穌係唔係咁做嘢呢?佢會介意人扮唔明嘅咩?
點解您又今次唔考慮主耶穌係唔係咁做嘢呢?佢會介意人扮唔明嘅咩?
沙文 發表於 2019/12/22 10:18

我呢,淨係考慮新誡命
回覆  beebeechan
梗係唔好啦,我們盡情enjoy肏人老婆而得美好結果,點解要咁L掃興?

《史記•孔子世家》 ...
沙文 2019/12/22 09:24 提交

哦...
要當聖賢要野合而生?
回覆 165# 逃出魔幻紀
侮辱耶穌令您難過係新誡命, 扮唔明令您唔識點搞係舊誡命
回覆 166# beebeechan
again, 不一定。
但不需避忌。索嘅就幾大都上,豬扒就唔好勉強。
這才是聖經給我們最寶貴的啟發。
考慮新誡命, 有人叫主耶穌畀錢贖身。
耶稣說: tilt, 您搞爛geg啫,您老婆又唔係奴隸,又唔係弱智,巴勒斯坦又唔係奴隸社會,點賣呀?如果係弱智都賣唔出啦!如果佢智力正常但係因為懶唔願做工而自願被賣落火坑,噉係佢自己選擇個咯喎,使乜人幫佢呢?

咁就係新誡命嘞
誡命獻新猷
弱智唔駛愁
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆  逃出魔幻紀
侮辱耶穌令您難過係新誡命, 扮唔明令您唔識點搞係舊誡命 ...
沙文 發表於 2019/12/22 11:58

「全部法律和先知,都繫於這兩條誡命。」
原來全部法律和先冇cover您扮唔明, 所以您肆無忌憚
Don't know where God is but the Devil is in the details
考慮新誡命, 有人叫主耶穌畀錢贖身。
耶稣說: tilt, 您搞爛geg啫,您老婆又唔係奴隸,又唔係弱智,巴勒斯坦 ...
沙文 發表於 2019/12/22 12:23
巴勒斯坦又唔係奴隸社會

我以為你從二年班開始睇聖經,基本讀過曬但係扮唔識咋,原來你真係唔係咁熟唔係扮唔明,噉就要加強全面學習,先至夠資料作判斷喇,首先睇下《費肋孟書》睇下羅馬帝國有冇奴隸。
有都話冇,費L事破費賙濟。 您都係學耶穌噉, 新誡命.....乞嗤
【香港有性奴】反人口販運組織探一樓一 尋找被賣豬仔的受害者
有都話冇,費L事破費賙濟。 您都係學耶穌噉, 新誡命.....乞嗤
沙文 發表於 2019/12/22 13:10

我而家戒咗睇戲喇,儘量收心養性專注學習,希望你都擺多啲時間學習啊,勤有功戲無益!
我專注關心被賣做性奴细路女, 你擺多啲時間學習新誡命就得咖啦, 性奴细路女話之佢死
其實,您呢亭「香港冇性奴」嘴臉,您估我見得少咩。好多時月杪手緊,問屎窟蜂度住幾個江湖救急:“hehehe沙三少您咪玩我啦,您都要同我借?講笑搵第樣hehehe”咁就行L咗去……

然後四圍同人講,”新誡命,真係要幫我實冇托手睜。”
早尐返教會學習啦,習完早抖
其實,您呢亭「香港冇性奴」嘴臉,您估我見得少咩。好多時月杪手緊,問屎窟蜂度住幾個江湖救急:“hehehe沙 ...
沙文 發表於 2019/12/22 13:46

關於你講呢個k史,我係噉諗嘅:
如果任何人埋嚟問我:「耶穌話如果有人度水唔好托手踭喎,我而家糧尾有啲手緊又肚餓,可唔可以度住幾草嘢食飯呀?」我答佢「好啊冇所謂」,即時爽手過水,第二個又埋嚟話輸咗錢冇飯開問我度住D,我又滿足佢,……,噉整整下全世界知我易話為,越嚟越多人埋嚟同我度水,我又包唔托手踭,捐出去嘅錢幫唔到真正有困難嘅人唔單止,我仲喺人哋眼中成咗一個阿呆,我咁冇智慧嘅行為造成咗「惡表」,世人就會將所有基督徒視為冇智慧嘅阿呆,更加對天主及耶穌基督嘅道理避而遠之唯恐不及。噉我咪成咗絆倒佢哋害死佢哋嘅人囉!咪違反咗愛天主愛人嘅兩條最重要誡命囉!係咪?慢慢學習領會啦。
回覆 176# 沙文
有時世界邊度邊度有乜天災人禍,教會喺彌撒收完捐獻之後,主祭講完道順便要求教友為受災者或者某個需要幫助嘅人群再解囊捐獻多一次。感恩彌撒嘅捐獻數目教會通常唔喺教堂公佈,但係每臺彌撒為受災者/有困難者嘅特別捐獻數目就通常喺下一臺彌撒公佈,我個堂區次次都最少有幾萬文。
回覆 178# 逃出魔幻紀

係羅, 係人問您借您都可以話"過主啦。噉我咪成咗絆倒佢哋害死佢哋嘅人囉!咪違反咗愛天主愛人嘅兩條最重要誡命囉!"您唔驶慢慢學習領會, 您向來都係用呢招。
我老婆逢見乞兒都畀, 畀到我肉痛, 我温馨提示佢乞兒仔可能假的。
她說, 我寧願被呃1000次, 都唔想拒絕一個真嘅。所以,雖然我唔中意佢嘅信仰,但係佢都係我嘅女神……之一。

oh sorry, 唔記得您凈係學新誡命,您都係唔得閒分真假乞兒。

慳番黎責袋啦
高級模式 | 發新話題
換一個