返回列表 回覆 發帖

請接受一個基督徒的道歉

有些版友或者未必明白聖教会的苦心。点解要採取一個咁難为自已嘅途逕將每一文送到窮人/有需要嘅人手上呢?

呢尐就係樓主常常提及的聖教会智慧, 其中亦包含極為高尚的新誡命犠牲精神!其實聖教会考慮到,有尐人嘅ego零舍大,好似我咁,如果我唔係走到绝路,您施捨畀我,我都唔肯要。所以,聖教会就等法庭判罰自己: "而家賠錢畀您,唔係施捨,咁您要得安樂啦啩?"
話口未完,當聖誕佳節普天同慶, 又幾十位神父共襄善舉,福有攸歸,阿孟。

https://inews.hket.com/article/2 ... 4%B7%E7%AB%A5%C2%A0
Don't know where God is but the Devil is in the details
覆#188、#189
    我問嘅問題,你一個都冇實際答覆,只係講東講西,就叫答咗。
    還有,移鼠教人殺滅親屬、世人,你話係「用極端嘅方式救人」,令我重新審視對基督徒的看法。
你講得冇錯,我係真心多謝你嘅,我同龍井樹講嘢嗰陣都多謝過呢度出現嘅所有人啦,最多謝就係網主抽刀先生,畀個平臺我哋互相瞭解,擴闊視野。
leefeng同旁觀者唔理解聖經可能係因為佢哋未曾系統噉學過,我以為你學過哂應該係理解上冇問題,但原來唔係噉,呢樣嘢會令我重新思考預定論同自由意志論嘅問題。你學多咗十幾年(幾十年?),都同佢哋企喺同一個思考層次,發言模式一樣,叫佢哋情何以堪呢?難怪佢哋冇動力去學習,講極都唔明問返同一個問題。
逃出魔幻紀 發表於 2019/12/23 09:36

我同旁觀者一樣唔會理你們傳教的up乜,我只看你地基督教究竟做過d乜野?
基督教的所謂扶貧,慈善,救濟全部都是有背後目的和陰謀既,救濟是假,傳教是真!
拎十文出來扮救人,然後起番間教堂,唔止回本十文囉!
基督教果十文係呃人塊地黎起教堂,方便收多D靚/教徒。
基督教至衰一樣野係教人地D靚/教徒反自己的國家!
從有歷史以来,一直在進行中的賤格行為:到今日為止,基督教的陰謀在香港已經睇到晒啦!
起初好似好謙卑咁,陰聲細氣架!
一旦坐大咗就惡到死,玩政治反政府啦,玩性侵啦,殺人啦,乜都夠膽死做囉!
一隻二隻虛偽基督教徒跳出來話同你道歉喎,假到嘔咁滯,果d基督教徒還以為自己玩呢招移形換影係好正斗?
揸住本爛鬼垃圾叫做【性經】然後教你點去做人?
自以為好有動力?乜野動力呀?
【性經】教出來的扯線公仔?或性侵的動力呢?
一個二個基督教徒同樣模式,同樣語氣,同樣洗腦之後的人格,一個二個基督人偶教人點樣去做一個奴才?還以為自己好偉大好醒?

唉,咪笑死人啦!

潑婦罵街?
我同旁觀者一樣唔會理你們傳教的up乜,我只看你地基督教究竟做過d乜野?
基督教的所謂扶貧,慈善,救濟 ...
leefeng 2019/12/24 04:40 提交

有點在罵當消防員的,衝入火場去救人,
都是為了一份人工,
不算偉大。

你說的雖錯不哂
不過是講得有啲涼薄
回覆 205# beebeechan 我就對貴教嘅苦心持諒解同正面肯定。

不過若要測試網友講得有幾涼薄,亦都唔難。由張建宗宣佈即日起消防員改為義工制冇糧出,睇下有幾多人留任。
基個二個基督教徒同樣模式,同樣語氣,同樣洗腦之後的人格

leefeng 2019/12/24 04:40 提交

被洗腦的正是你這類反基仔。
反基對白如唸口璜。
本來很小的腦袋只塞入教會的過,
無位放入教會對社會的功,貢獻。
回覆 207# beebeechan
您嘅講法唔合邏輯喎。如果腦袋小,就只能裝下教會的功。

教會的過就要好L大個頭先裝得落。
覆#188、#189
    我問嘅問題,你一個都冇實際答覆,只係講東講西,就叫答咗。
    還有,移鼠教人殺滅親屬 ...
旁觀者 發表於 2019/12/24 01:42

上次你拒絕我叫你先認真學習瞭解稻米從播種到倉儲成個流程再發言嘅建議,揞住隻眼猛噉講「稻米係壞人用汙糟邋遢到不堪嘅垃圾做出嚟嘅黑心食物」,而家又再犯同一錯誤,你見到啲人將啲生蟲生穀牛嘅白米放喺大洋那邊曬,就斷定呢個世界有一種傻人,唔識用火煮飯,成日用太陽曬啲米,要將啲米曬熟,所以成世唔熟冇飯食。
耶穌基督為救人類,自己被鞭到幾千個傷口,剝光豬掛喺十字架釘死吊死拮死,只不過你唔明,將呢個極端行為當成曬米煮飯食。
被洗腦的正是你這類反基仔。
反基對白如唸口璜。
本來很小的腦袋只塞入教會的過,
無位放入教會對社會的功 ...
beebeechan 發表於 2019/12/24 08:52

同基督教徒盲反中的一模一様!
同基督教徒盲反中的一模一様!
leefeng 發表於 2019/12/24 11:13

我同你講過好多次基督徒有好多派,唔係所有基督徒都盲反中,究竟邊一派先至係真正正確? 我都係基督徒,我淨係信耶穌,我服從權柄,我係黃絲,喺目前狀況下我贊成一人一票普選,但係我曾經有一次見到藍絲俾人私了打到爆曬缸,我都用個身體嚟保護佢救咗佢走,問心嗰句,如果我見到千萬人私了一個警察,我一樣會救佢。
你應該瞭解多D,唔好好似beebeechan話你噉念口黃。
我同你講過好多次基督徒有好多派,唔係所有基督徒都盲反中,究竟邊一派先至係真正正確? 我都係基督徒,我 ...
逃出魔幻紀 發表於 2019/12/24 11:45

自爆你是打人之一的黄屍!?
爆曬缸差不多啦,哎哟,打你唔死已經係做咗善事喇!
唔好再呃版友啦。點解您一直以來都冇爭取1人一票選教宗?而家教宗都係功能組別選顧播。投票過程黑箱作業
您根本就唔係自己宣稱的「凈係信耶穌」,您信教會,耶穌係唔畀錢人嘅!

您想我老婆唔畀錢倉兒,畀L曬教會做大臺。您去到津巴布韋,一落車成班乞兒圍住您攤大手板,您派畀佢地一人一票....唔係,係一人一張form:為咗更有智慧地將每一文派到窮人/有需要人士手上,麻煩各位填妥畀教會謹慎地核實。三個月後核實圓滿結束,雖然其中一半乞兒已餓瓜,但仍剩一半。

您宣佈,sorry 我知道各位冇錢買報紙,但求其喺街執一張都睇到,最近本會lawsuit輸咗……

但係唔怕嘅各位,嗱,果便有間教會,您入去,搵神父伯伯,同佢get along一排,法官就會叫佢畀幾億您地。

月杪,我老婆Login 銀行: 官人,咁奇茄,您叫我跟您嗰位智慧版友suggestion唔好自己畀銭乞兜,改為authorise
autopay, 等教會有智慧地畀窮人/有需要人士。但係,我畀一萬個乞皃都未必要呢個數……

就係咁,我都做埋窮人/有需要人士。
其實,以全球最高CPI地區計,不論叫雞叫鴨叫鵝,都唔駛好似聖教會人員bid咁嘅價,not even close. 所以,很 ...
沙文 2019/12/23 21:14 提交

有時睇資料係要掰大眼用用腦。
萬萬聲既賠償唔係俾入窿費
係賠受害者屎笏窿被佔用後的精神創傷
呢條數好襟計
精算師都計唔掂
回覆 214# beebeechan

有時睇資料係要掰大眼用用腦。
您唔好畀精神創傷, 冇受害者
就慳番萬萬聲既賠償。
畀出的每一文都係入窿費,咁性價比就高尐啦, 可以把本來係萬萬聲既賠償, 每一文都用來智慧地賙濟窮人/有需要人士。
除非, 受害者屎笏窿被佔用後的精神創傷, 係side dish, 都係神職人員快感的來源。
雖然妹仔大過主人婆,但咁就冇得講。精算師都話「每一文都畀得好L抵!」
P.S. 如果神父斯文靚仔, 好似我咁,
落花踏盡游何處,笑入胡姬酒肆中, 坐半粒鐘
就有鶯鶯燕燕投懷送抱, 企一晚, 1 night stand.
咁就唔駛錢, 入窿費都可以用於智慧地賙濟窮人/有需要人士。
Don't know where God is but the Devil is in the details
唔好再呃版友啦。點解您一直以來都冇爭取1人一票選教宗?而家教宗都係功能組別選顧播。投票過程黑箱作業
您 ...
沙文 發表於 2019/12/24 13:20

你嘅教導我已經明白到咁上下啦,多謝曬!想暫時轉換課室聽下第個導師嘅課。
回覆 217# 逃出魔幻紀

導師嘅students唔止您一個嘛, 您退學, 其他同學都依舊返學
耶穌基督為求人類,自己被鞭到幾千個傷口,剝光豬掛喺十字架釘死吊死拮死,只不過你唔明,將呢個極端行為當成曬米煮飯食。
逃出魔幻紀 發表於 2019/12/23 17:33

版友並無要求佢咁樣做。係耶穌基督自己話發明用這辦法救人類,覺得好enjoy啫。
旁觀者並無興趣睇这個尺度嘅farce. 佢條嘢特別長好好睇咩?
基督教亂港

天主教與基督教壟斷了香港學校教育百多年,包辦了所謂香港精英的獨家製造權。
天主教徒很多都 ...
leefeng 發表於 2019/12/17 07:09

唔知呢個教牧講嘅啱唔啱你心水:

聖公會大主教鄺保羅的聖誕文告:
「反修例政治風暴,加上外圍因素,重創了香港經濟,嚴重影響民生。街頭衝突令不少商舖、食肆和公共設施被破壞,暴力亦吞噬了旅遊業、零售業以及飲食業,打碎了很多人的飯碗與生計。……零售業未來數月將會有過萬人失業、七千多間公司倒閉……如果社會不早日恢復秩序,多個行業恐怕會出現雪崩式的下瀉,並輻射到整個經濟。……耶穌基督的降生……也給人棄惡從善的能力,令人由躁動變得平和、從對抗變成包容;將自私轉化為忘我、從仇恨轉化為友愛。……特區政府和抗議人士,都應該拿出勇氣和誠意,虛心對話,承認彼此都有不足和欠缺。……『上帝與我們同在』代表了『天人復和』,這份復和,蘊含了愛心、和平、包容、互信和接納,這些亦都是一個社會和諧、穩定與自由的基石,……人人都會對國家、社會和人倫被破壞感到痛心和厭惡,期望在和諧、安穩和愉快的環境生活……犧牲小我、彼此包容;顧全大局、理性對話。」
高級模式 | 發新話題
換一個