返回列表 回覆 發帖

請接受一個基督徒的道歉

本人逃出魔幻紀,在本討論區與衆網友討論之過程中,因自己並無堅守耶穌基督頒下之「愛天主愛人」新誡命,放 ...
逃出魔幻紀 發表於 2019/12/12 00:23

我唔記得你有乜嘢得罪過我,就算有應該都係好小事,take it easy。
呢個其實係唔錯嘅問題,可以啟發多層面噉去思考問題。但係呢個討論版區,如果一嘢開到咁大,就好容易進入 ...
逃出魔幻紀 發表於 2019/12/19 16:20

盲信者當然就唔會有乜交集,但我相信真盲嘅只係好少數,大多數情況都只係人唔敢去面對,選擇逃避。信與不信,買舖大細,都有或然率可供理性討論 ── 賠率一比一,但勝負唔係五十五十(圍骰通殺),呢個可以係買大細嘅理性切入點。
唔好以為買大細就唔使理性。
比如連開咗十口大,好科學既人就會用或然率,認為下舖開細既機率大啲。訓身 ...
beebeechan 發表於 2019/12/20 12:18

淨係信理性夠唔夠要睇情況,但見連開十舖大就瞓身肯定就唔多理性。或然率呢樣嘢,係要响相同條件下有足夠多嘅個案先會睇到接近機率嘅結果。
見到稀客出現,心中不覺一喜!龍井先生大駕光臨即時豐富咗討論群組嘅光譜。
自從上次同你詏撬咗兩句之後 ...
逃出魔幻紀 發表於 2019/12/20 11:19

做乜你連迎賓都做埋嘅?你鍾意討論可以去時代論壇丫,我又唔係教書先生,冇特別大興趣去指教人。

孟子曰:「人之患,在好為人師。」
華人文化嘅客套說話,同日本人嘅類似寒暄習慣差唔多,大家明就得啦。如果你唔鍾意聽,我遞日就避免講「得 ...
逃出魔幻紀 發表於 2019/12/20 16:46

聖賢嘅教誨係愛嚟警惕自己,唔係用嚟教訓人嘅。我一向都係得閒先上嚟,所以如果你見我唔到,就表示我生活過得好充實,唔得閒上嚟浪費時間。
高級模式 | 發新話題
換一個