返回列表 回覆 發帖

請接受一個基督徒的道歉

教會䇄立不倒?你吹牛都唔該睇下新聞咧!

每周有一兩百座教堂在美國關門,後續用途對信徒也是考驗

...
leefeng 2019/12/18 04:47 提交

點解有間教會有二千幾年歷史既?
你有本事懟冧呢間教會先哩

得三幾候友就開檔講耶穌過啲唔係真教會嚟㗎,傻逼!
回覆  beebeechan
梗係學啦。少咗人地老婆,基督都係死死地氣投胎在少人老婆家族,唔小人老婆就生唔出基督 ...
沙文 2019/12/18 06:22 提交

咁有邊個人類家族係無臭史既呢
沙文家有幾香?

唔小人老婆就生唔出基督啦

沙文 2019/12/18 06:22 提交

睇睇耶穌族譜哩
耶穌唔係出自大衛「少人老婆」那一房的。
係原廠,唔係水貨。
伯 拉 罕 的 後 裔 、 大 衛 的 子 孫 、 耶 穌 基 督 的 家 譜 . 〔 後 裔 子 孫 原 文 都 作 兒 子 下  ...
沙文 2019/12/18 09:04 提交

耶穌又真係唔係所羅門過房㗎喎
你睇經真係唔係過皮,
連做替我擔經書既書僮都不配。
經上講咗所羅門那房子孫再無人能當君王坐皇位,因為佢地帶以色列人拜邪神
中國被人蝦咗百多年,仍有許多奴性重嘅軟骨頭

旁觀者 2019/12/19 02:06 提交

唔好笠亂用個「蝦」字啵。
晚清時洋務運動早引入西方東西。
義和拳八國聯軍時中國軍隊的軍備,火炮,彈藥不比洋軍隊差。為何仍給人打個落花流水?
呢啲唔係硬件唔好俾人蝦,係軟件,
係中國人自己唔爭氣。
又做埋畜生【羊】?

leefeng 2019/12/19 02:30 提交

新約係做魚 ,唔係羊。

咁深既野,你未夠班去懂。
呢個其實係唔錯嘅問題,可以啟發多層面噉去思考問題。但係呢個討論版區,如果一嘢開到咁大,就好容易進入 ...
逃出魔幻紀 2019/12/19 16:20 提交

創世紀第一章,天主說:有光,便有光。
呢個反基仔就以為佢好似天主咁勁:
基督徒賤格,就基督徒變了賤格
基督徒是畜牲,就變咗畜牲。
好好一个人唔做,要做奴才叫洋人做【主】

leefeng 2019/12/19 02:30 提交

猶太人的經書上說撒旦本來是天上最尊貴的天使,但係嫉忌天主對人比對他好,所以背叛,被打落地上當魔鬼。
你話天主係咪當人係奴隸呢?

說是奴,只係你「奴才」性太重 ,自卑過龍要作大。

天主創造時,說有光便有光,有太陽月亮,飛鳥走獸......都係開聲就有。
唯獨造人時就落手落腳造,正一係 Hand-made.

你去食個餐,個主廚親自出嚟同你煮,你話唔當你上賓?

你實在好矜貴,只係你(lee瘋仔)自作賤要當奴唶。
我真係唔似您識C眼睇經

1:6耶西生大衛王。大衛從烏利亞的妻子生所羅門.
1:7所羅門生羅 ...
沙文 2019/12/19 20:52 提交

經文族譜寫明所羅門係若瑟的祖先,若瑟是瑪利亞丈夫。
不過你唔記得你一向反基時是說耶穌係野仔,無生父㗎咩?

咁快你又認番若瑟係耶穌老竇既?
(莫非你又嚟心郁郁?)

你睇經咁屎、無疑你係用c眼嚟睇勒。
係天主叫約瑟惡哽都哽咗佢咖嘛。點L解天主又唔叫您哽咗佢養大個便宜仔呢?就係因為天主都覺得小人老婆小出 ...
沙文 2019/12/19 22:05 提交

至少你經我教育過後都承認耶穌血脈唔係出自若瑟——-所羅門那一房。
擘大您個C眼Lu喎

Nathan (son of David)

Nathan (Hebrew: נתן, Modern: Natan, Tiberian: Nāṯān) w ...
沙文 2019/12/19 22:41 提交

你係咪睇唔明英文,想我同你譯一譯?
擘大您個C眼Lu喎

Nathan (son of David)

Nathan (Hebrew: נתן, Modern: Natan, Tiberian: Nāṯān) w ...
沙文 2019/12/19 22:41 提交

你都識搵個Nathan 出嚟
証明你係「逃出魔幻」話齋:一味扮白痴,查實你係好明自己衰咗乜。
Nathan 個老母又係拔示巴, 塞C眼就食通經丸, 就識睇經嘞
沙文 2019/12/19 22:57 提交

依加係講緊耶穌係咪所羅門那一房的。
唔係講所羅門同彌敦係咪同老荳老母。

衰咗你就認哩,撐乜呢?
你既然唔明,又點知係「巧妙嘅計畫同安排」﹖
    唔明而去信,就係盲信。 ...
旁觀者 2019/12/20 01:28 提交

「逃出魔幻」無話係佢唔明。
佢係話你唔明。
你唔明就反......!即係( )( )?
「洋」,簡單而言,就是外國的意思。「天主」係以色列人嘅「主」,異族向「天主」叩拜,就係「叫洋人 ...
旁觀者 2019/12/20 01:22 提交

咁唔「洋」就「土」勒。
點解土製的....土炮、土佬,土匪,土豪,老土.....都係指次一等既野呢?
「洋」,簡單而言,就是外國的意思。「天主」係以色列人嘅「主」,異族向「天主」叩拜,就係「叫洋人 ...

世間最下賤之物,莫如華籍基督徒。

旁觀者 2019/12/20 01:22 提交

對講英文,德文,法文的人,基督教也是他們的「洋」教,外來的。
只要是講英文,法文德文的鬼佬信基督就唔下賤,講中文的人信就賤?

誰才是真正的「洋奴」?
(你似啲喎)

手揑麵粉公仔就街邊檔, 仲要廟會先有, $10一打

沙文 2019/12/19 21:00 提交

手工同設計都唔同呢浮哩。
天主造啲,會少嚟少去,只做兩件就撓埋手,就弄出70幾億件。
你試下叫街邊檔個師傅做70億個公仔出嚟吖。

所以,呢批貨係 cheap 好多。
盲信者當然就唔會有乜交集,但我相信真盲嘅只係好少數,大多數情況都只係人唔敢去面對,選擇逃避。信與不 ...
龍井樹 2019/12/20 09:14 提交

唔好以為買大細就唔使理性。
比如連開咗十口大,好科學既人就會用或然率,認為下舖開細既機率大啲。訓身落去。
有賭仔就會認為唔好唔信邪,開大就繼續大,又係訓身去買大。

大家都好理性㗎喎。

一日唔揭盎都唔知邊個係嬴既。

所以,淨係理性係唔足夠用嚟理解信仰既。
那.......還欠甚麼呢?

出埃及紀被梅瑟領出埃及的以色列人,以佢地既經歷,信耶和華係唔需要理性勒。
對佢地嚟講,咁都仲唔信先唔理性。

今日,曾有特別經歷的人,也不需要理性,科學驗證,「有本事叫個神現身丫」之類之類來理解。
高級模式 | 發新話題
換一個