返回列表 回覆 發帖

請接受一個基督徒的道歉

今時今日網上睇到既野
唔經 fact check 就亂轉發 ,係黑衣曱甴既智慧級數嚟
請接受一個反基的鳴謝我高度讚揚貴會對於將高達10%善款送到窮人/有需要人士手上的智慧。
...
沙文 2019/12/25 09:29 提交

呢個伯多祿基金

http://www.vatican.va/roman_curia/secretariat_state/obolo_spietro/documents/index_en.htm

講明係捐俾伯多祿同佢既繼承人所需要的支出和扶貧既。
所以無違背基金的目的。
逃出版友都係聲明保證善款的每一文都送畀窮人/有需要人士。所以, 只要聖教会有需要就乜都得咖啦,扶貧同有 ...
沙文 2019/12/25 22:43 提交

教會捐獻、每次都講明籌款目的,
為汶川地震,乜乜水災既災民....之類
籌得款項係不會用在其他用途既。
天主教會係咁,其他教會係點我唔知。
天主教亦管不了。

伯多祿基金係講明捐錢俾教宗做家用既。
即係梵蒂岡城的運作開支。
我都係管唔到老婆。
我畀親家用,佢都扣9成扶貧。
沙文 2019/12/25 23:42 提交

呢個貧窮家庭咪就係你屋企囉
貴教用10%扶貧都可以扶到神貧都脫貧, 真係在人不能的,在神凡事都能

catholic news agency消息泥咖,有冇f ...
沙文 2019/12/26 00:19 提交

呢啲心態係「公司個小職員眼紅總經理都無乜文書工作要做,個辦工檯要大咁多」。
鲁藤(亚洲新闻)- 随着当地信友和神职人员要求交代事件真相和财务腐败指控,里登主教(Hubertus Leteng) 辞 ...
沙文 2019/12/26 03:06 提交

咁你咪指出咗教廷已有機制防止有人過份奢華囉。
比甚麼乜乜郵報記者更先知先覺,做完野你班友先識拎嚟唱。
肅奢倡廉係一向既宗旨。

你唔使咁擔心喎。
温馨提示: 思高經会唔會有手民之誤? 原文 should be

神貪的人是有福的,因為天國是他們的。

是否需要話 ...
沙文 2019/12/26 01:07 提交

原則上過奢華生活的主教都係神貧。
因爲錢唔係入佢私人口袋,佢只係亂使亞公既錢唶。
覆#231、#232
    沙文兄好嘢,一下、兩下,用支擂漿棍,又硬幫幫挺入鬼徒屁眼﹗ ...
旁觀者 2019/12/26 01:42 提交

咁你係咪暗示咗你只能做沙文的跟尾狗,拍馬屁,挽鞋挽蓆啲小嘍囉?
梵蒂岡1日在一項聲明中指出

beebeechan 2019/12/26 05:46 提交

即係沙文有老婆,成日昅住佢有冇亂使錢、信用卡有冇不明支出,銀行戶口有冇不明用途既提款。
所以沙文出去滾,食街邊雞既機會都沒有。
親愛的陳版友:
經过您的耐心解說 , 我完全明白了。

貴教下次幾時籌款, 講明目的係畀修女過大海,麻煩您 ...
沙文 2019/12/26 07:22 提交

我咁很留意敝教的一舉一動,路邊消息隨手便拿來。
仲使乜等我通知呢
道高1尺,魔高1丈
唔駛錢有 1 night stand 咖嘛

沙文 2019/12/26 06:22 提交

做埋鴨,午夜牛吖。。
有得爽時又有錢收
要講打打殺殺,還有啥比得上基督鬼教﹖
    妖書唔係要殺親族,就係殺異族、殺唔聽話嘅人。鬼徒成個歷 ...
旁觀者 2019/12/27 03:43 提交

中國既史書內都有唔少攻城,屠城,坑殺敵卒一二十萬絕不手軟,滅門抄斬,弒君,殺兄奪位。...記述。

各國民族的歷史都係咁。
回覆  beebeechan

係呀,我細嗰陣都係同您一樣咁講,先生問我:小文您做乜L嘢裝女同學裙底?罰抄一千次“ ...
沙文 2019/12/27 08:57 提交

咁小文有冇條氣唔很順呢?

咪係....人人都係打打殺殺,
點解淨係指住經上記的來罵娘?
回覆  beebeechan

係呀,我細嗰陣都係同您一樣咁講,
沙文 2019/12/27 08:57 提交

你老咗哩,點樣講?
其實小文老咗都唔係唔想幫您 只是愛莫能助。
因为本版性質係基督教討論,所以不能討論中國既史書內都有唔 ...
沙文 發表於 2019/12/27 21:02

經上咪講得啱囉
你只係睇到別人眼中的小屑
睇唔到自己碌大杉, off topic

其實你成日都做咗經文既人辦, 應驗經上所說的
高級模式 | 發新話題
換一個