返回列表 回覆 發帖

請接受一個基督徒的道歉

覆#188、#189
    我問嘅問題,你一個都冇實際答覆,只係講東講西,就叫答咗。
    還有,移鼠教人殺滅親屬 ...
旁觀者 發表於 2019/12/24 01:42

上次你拒絕我叫你先認真學習瞭解稻米從播種到倉儲成個流程再發言嘅建議,揞住隻眼猛噉講「稻米係壞人用汙糟邋遢到不堪嘅垃圾做出嚟嘅黑心食物」,而家又再犯同一錯誤,你見到啲人將啲生蟲生穀牛嘅白米放喺大洋那邊曬,就斷定呢個世界有一種傻人,唔識用火煮飯,成日用太陽曬啲米,要將啲米曬熟,所以成世唔熟冇飯食。
耶穌基督為救人類,自己被鞭到幾千個傷口,剝光豬掛喺十字架釘死吊死拮死,只不過你唔明,將呢個極端行為當成曬米煮飯食。
同基督教徒盲反中的一模一様!
leefeng 發表於 2019/12/24 11:13

我同你講過好多次基督徒有好多派,唔係所有基督徒都盲反中,究竟邊一派先至係真正正確? 我都係基督徒,我淨係信耶穌,我服從權柄,我係黃絲,喺目前狀況下我贊成一人一票普選,但係我曾經有一次見到藍絲俾人私了打到爆曬缸,我都用個身體嚟保護佢救咗佢走,問心嗰句,如果我見到千萬人私了一個警察,我一樣會救佢。
你應該瞭解多D,唔好好似beebeechan話你噉念口黃。
唔好再呃版友啦。點解您一直以來都冇爭取1人一票選教宗?而家教宗都係功能組別選顧播。投票過程黑箱作業
您 ...
沙文 發表於 2019/12/24 13:20

你嘅教導我已經明白到咁上下啦,多謝曬!想暫時轉換課室聽下第個導師嘅課。
基督教亂港

天主教與基督教壟斷了香港學校教育百多年,包辦了所謂香港精英的獨家製造權。
天主教徒很多都 ...
leefeng 發表於 2019/12/17 07:09

唔知呢個教牧講嘅啱唔啱你心水:

聖公會大主教鄺保羅的聖誕文告:
「反修例政治風暴,加上外圍因素,重創了香港經濟,嚴重影響民生。街頭衝突令不少商舖、食肆和公共設施被破壞,暴力亦吞噬了旅遊業、零售業以及飲食業,打碎了很多人的飯碗與生計。……零售業未來數月將會有過萬人失業、七千多間公司倒閉……如果社會不早日恢復秩序,多個行業恐怕會出現雪崩式的下瀉,並輻射到整個經濟。……耶穌基督的降生……也給人棄惡從善的能力,令人由躁動變得平和、從對抗變成包容;將自私轉化為忘我、從仇恨轉化為友愛。……特區政府和抗議人士,都應該拿出勇氣和誠意,虛心對話,承認彼此都有不足和欠缺。……『上帝與我們同在』代表了『天人復和』,這份復和,蘊含了愛心、和平、包容、互信和接納,這些亦都是一個社會和諧、穩定與自由的基石,……人人都會對國家、社會和人倫被破壞感到痛心和厭惡,期望在和諧、安穩和愉快的環境生活……犧牲小我、彼此包容;顧全大局、理性對話。」
你話要盲信移鼠,就包有著數。盲信,就係無條件服從。要你講個地址俾流浪漢入去住,你又諸多推賴,話唔幫賭 ...
旁觀者 發表於 2019/12/25 03:44

呢次講嘢就有point 啦,基督教同天主教有好多善會幫手露宿者同失業者,如果有人需要,真係好應該搵佢哋幫助,我都好樂意穿針引線。
雖然我唔係絕對同意龍井樹話喺呢度討論係浪費時間,我都覺得喺呢度討論係學到啲嘢嘅,不過為咗將每一分鐘嘅學習效果最大化,我都係擺多啲時間同心機讀書,但係得閒都會抽時間上嚟聽下課。

真係有收益嘅,我發現當遇到每一件事,譬如話沙文講嗰啲梵蒂岡政府理財不善呀,神職人員貪財啊賭錢啊之類嗰啲,我就聯想到耶穌嘅教導,聯想到天同地嘅事情,聯想到天主聖言所講神職人員嘅犯罪同教會運作以及彌撒聖祭有效性嘅關係,因你哋嘅教導同啟發令我喺屬靈方面不停嘅進步;而沙文、leefeng、同旁觀者就必然會將嗰啲事情聯想到基督徒講一套做一套,呃錢墮落為害社會之類嗰啲嘢。同一件事,你哋覺得我戇居無聊白癡唔知為乜同無藥可救,我就睇到你哋越行越落人影越嚟越細幾乎用大聲公嗌都聽唔到咁滯。

點解噉講?我唔逐段嚟搵出你哋嘅錯處啦,好嘥時間,喺呢度揀一兩段嚟講下,你睇下自己係咪盲人摸牆窺斑見豹:

1)旁觀者你追我九條街問我點解唔聽耶穌話畀你入嚟我屋企住,因為耶穌叫你鍾意入邊間就入得邊間,噉你首先學習下下邊呢段聖經,睇下你係咪真係有資格入嚟我屋企?如果你真係有資格,我都戥你開心:
「穌叫來十二門徒,開始派遣他們兩個兩個地出去,賜給他們制伏邪魔的權柄,
囑咐他們在路上除了一根棍杖外,什麼也不要帶:不要帶食物,不要帶口袋,也不要在腰帶裡帶銅錢;
卻要穿鞋,不要穿兩件內衣。
又對他們說:「你們無論在那裡,進了一家,就住在那裡,直到從那裡離去;
無論何處不接待你們,或不聽從你們,你們就從那裡出去,拂去你們腳下的塵土,作為反對他們的證據。」
他們就出去宣講,使人悔改」。

2)沙文你又話非禮聖母又話加瑪射線有剩,噉你諗下你有冇理解錯經文,你講咁多嘢,同「人生活不只靠餅,而也靠天主口中所發的一切言語……你不可試探上主,你的天主……你要朝拜上主,你的天主,惟獨事奉他」有乜關係呢?就算你用伽馬射線逼到耶穌用超能力,又同佢堅守呢啲原則有乜關係呢?噉樣嘅理解水準,你哋當玩緊煮飯仔唔緊要,但我見你哋好認真噉樣同我哋講喎,唔似煮飯仔喎,噉我就有義務提醒你哋,現實唔係噉嘅,你哋喺公園玩滑梯唔緊要,千祈唔好走出馬路中心斜坡,或者走上獅子山頂幾個攬埋一嚿轆落嚟,要知道現實世界同兒童公園嘅分別,注意安全啊!應該搵返你哋嘅家長陪同先一齊玩。呢個就係我所講嘅天國同地上嘅分別,亦都係信與唔信冇共集嘅原因。點講都好,多謝你哋教咗我咁多嘢。

《瑪竇福音》第4章1-10:
「那時,耶穌被聖神領往曠野,為受魔鬼的試探。
他四十天四十夜禁食,後來就餓了。
試探者就前來對他說:「你若是天主子,就命這些石頭變成餅罷!」
他回答說:「經上記載:『人生活不只靠餅,而也靠天主口中所發的一切言語。』」
那時,魔鬼引他到了聖城,把他立在殿頂上,
對他說:「你若是天主子,就跳下去,因經上記載:『他為你吩咐了自己的天使,他們要用手托著你,免得你的腳碰在石頭上。』」
耶穌對他說:「經上又記載:『你不可試探上主,你的天主!』」
魔鬼又把他帶到一座極高的山上,將世上的一切國度及其榮華指給他看,
對他說:「你若俯伏朝拜我,我必把這一切交給你。」
那時,耶穌就對他說:「去罷!撒殫!因為經上記載:『你要朝拜上主,你的天主,惟獨事奉他。』」
有一種人硬係要揸住本書,成個影印機咁做人嘅?
乜都第幾章第幾節?成个複製机械人咁欵! ...
leefeng 發表於 2019/12/26 11:12

噉我send 俾你中國唔俾英國喺香港搞民主嗰篇嘢啱唔啱睇? Send多篇嘢俾你可能都好啱你嘴型:

貴州省黔西縣教育科技局2019年12月23日下達通知,宣稱根據省市一級的通知,決定禁止學生過聖誕節、平安夜等洋節,禁止參加相關宗教活動;還要勸阻學生家長參與。
通知附件的「學習材料」中,宣稱1860年12月24日,八國聯軍把準備進攻北京之夜定為「平安夜」,把12月25日火燒圓明園當天定為「聖誕節」,12月26日狂歡慶祝進攻勝利,稱為「狂歡夜」。
嗱,基督教徒的榮光歸香港呀!你地基督教教導出来的公義呀!

某牧師的祈禱祝福 :「願上主所賜的全副gea ...
leefeng 發表於 2019/12/26 12:00

哦,我明啦!聖公會大主教鄺保羅的聖誕文告唔啱你心水,你淨係中意睇D打打殺殺嘢,否則就重複唔到錄音帶。
又學學埋埋你個耶穌的虛偽野?睇下你地啲喪心病狂一隻二隻畜牧屍講乜吖?
中意打打殺殺既係你們的一隻二 ...
leefeng 發表於 2019/12/26 13:11

我話明曬你嘅意思嘅意思係: 聲稱自己係基督宗教嘅宗派有好多種,佢哋各派喺神學嘅理解方面都有好多分歧,我不停噉不斷噉不厭其煩噉話畀你聽呢種分歧係分好多派嘅,所以我作為基督徒我要識得分,邊種先係正確嘅,我唯一信奉嘅係耶穌基督,呢個係我信仰嘅核心,我亦都講過畀你聽我點解噉樣做我嘅基礎係點樣,不過原來講來講去你都唔願意聽唔遠之明,我唔係叫你信係希望你明白呢個事實,但係你拒絕明白,我而家就完全明白你係拒絕睇一啲聽一啲叫人唔好打打殺殺嘅理論,你最鍾意睇唯一鍾意睇唯一鍾意聽叫人打打殺殺嗰啲嘢,因為呢啲嘢先至同你嘅心產生默契,你先至有感覺。多謝你令我明白呢個世界有啲人有啲噉樣嘅特徵。
回覆 280# 沙文
禁食祈禱係為咗玩鬥望唔眨眼?唉……,我都你返書房讀書。
覆#265
    這裏要講的有幾點:
1. 「我都係擺多啲時間同心機讀書,但係得閒都會抽時間上嚟聽下課。」
     ...
旁觀者 發表於 2019/12/27 03:36

今次你同以前有D唔同,有思考,不過唔明聖經意思同誤解我嘅發言唔緊要,慢慢嚟,但思維邏輯混亂呢樣嘢就要問題大啦,必須重視!
高級模式 | 發新話題
換一個