返回列表 回覆 發帖

天主教會如何解讀《聖經》

您冇飯開要靠佢頂肚, 可以同神父negotiate

每日只領一次, 冇話每次只領一餅。一餐50個應該都夠飽 ...
沙文 發表於 2020/1/21 11:37

你又唔留心老師講野勒。
聖體, 唔係身體既食糧嚟。
唔係醫肚既, 肚餓就去買個麥當勞哩。
咁飲品就唔關聖體事, 唔可以同一聖事又飲又食
沙文 發表於 2020/1/21 13:27

上邊#74 講咗哩
唔係一定設有餐飲既。
喫我肉喝我血的人、常在我裡面、我也常在他裡面。

譬如, 您一啖食咗隻雞, 咁隻雞就在您裡面, 雖然唔係「常」, 總算大致上啱。

但係, 您唔会因此而常在隻雞裡面咖嘛白膠痴
沙文 發表於 2020/1/21 12:06

『您唔会因此而常在隻雞裡面咖嘛白膠痴』
又即係咁,
人食雞, 只係當雞是食物,
你扑羅莎蓮時, 係咪就只係當佢係一件工具:女人, 用佢件傢牲使使唶。。

當你扑羅莎蓮時, 條野包膠,
咁就享受唔到有血有肉, 『常在我裡面、我也常在他裡面』,
下下諗住:係我扑羅莎連, 羅莎蓮又諗係佢扑緊你。。。

唔知咩係水乳相融勒。
又再者, 相同內容盟約只簽一次, 所以以上两位唔会每日簽一份, 冇貴教今日23:59飲一杯, 兩分鐘後又再飲
...

唔少協議, 隔幾年又要簽㗎哩,
好似英國同歐盟, 一時又攬頭攬頸, 一時又要脫, 脫時又唔捨得, 
伊朗核協議, 2013, 2015, 2018, 2020年都簽咗又唔算數。
(即係你應承咗耶穌唔犯罪哩, 轉個頭就色迷迷咁昅女, 仲想入非非, 幻想跪係到求你。。。。)

耶穌俾你既神性, 用哂就要再補.
你部手機唔會叉一次電就唔使再叉哩
所以貴教兒戲,又一例證
    盟約, 就双方簽方為有誠意。
净係您笑談渴飲阿稣血. 咁就未生效
所以Donald T ...

咁又係㗎, 古時立約邊有一人楂份書仔咁兒嬉,
中美貿易協定, 至少都要搵工匠刻番個碑

一碌立係華府, 一碌豎係中南海哩。
自古以來, 鍤血為盟。。都是盟約誠意的表現。

beebeechan 發表於 2020/1/20 07:23

所以貴教兒戲,又一例證
    盟約, 就双方簽方為有誠意。
净係您笑談渴飲阿稣血. 咁就未生效
所以Donald Trump 同劉鶴都要簽。

您請阿稣飲一杯您嘅痔血, 咁就圆滿誠意的表現。此兒戲之一。
再者, 净食餅既已趙咗基督, 咁飲品就唔關聖體事, 唔可以同一聖事又飲又食
又再者, 相同內容盟約只簽一次, 所以以上两位唔会每日簽一份, 冇貴教今日23:59飲一杯, 兩分鐘後又再飲
阿穌講嘢都有1句係堅嘅: 你 們 不 常 有 我
講多錯多錯成咁之人, 又真係不常有

喫我肉喝我血的人、常在我裡面、我也常在他裡面。

譬如, 您一啖食咗隻雞, 咁隻雞就在您裡面, 雖然唔係「常」, 總算大致上啱。

但係, 您唔会因此而常在隻雞裡面咖嘛白膠痴
Don't know where God is but the Devil is in the details
咁你有不知明感冒, 醫生俾七日抗生素你食,
你就話: 食一日就夠勒,吾駛隔日又再服用一次嘛。食白粉 ...
beebeechan 發表於 2020/1/20 07:29

醫生冇阿稣咁笨柒, 加個「常」字嘛。抗生素食完一個course好番就唔駛食。
白粉同聖體就日日領
回覆 71# beebeechan
,
阿穌有冇日日跪响度求您食佢?
你簡單講句:係呀, 佢有日日跪响度求我食佢。咁咪得咯
耶穌都無話過部 75吋 smartTV :你們大家拿去吃,這是我的身體, 將為你們而犧牲。
(是指耶穌祂就 ...
beebeechan 發表於 2020/1/20 07:22

乜冇咩? 您地話boardcasting及照鏡的原理同食餅都可以互通, 咁您地食鏡吞电視應該冇乜難度
等我呢個真教徒又教育下你。
聖體唔係日日夜夜都話領。
每日只領一次, 有特殊先可多領一次。 ...
beebeechan 發表於 2020/1/20 12:06

您冇飯開要靠佢頂肚, 可以同神父negotiate

每日只領一次, 冇話每次只領一餅。一餐50個應該都夠飽
日日夜夜「領聖體」、「領聖體」。
旁觀者 發表於 2020/1/21 01:58

等我呢個真教徒又教育下你。
聖體唔係日日夜夜都話領。
每日只領一次, 有特殊先可多領一次。
領聖體,都要經常reload , 最好每日撈一撈
beebeechan 發表於 2020/1/19 10:12

童謠云:
    BB仔,屎窟鬼,
    去妖窟,做契弟,
    日日夜夜「領聖體」、「領聖體」。
你既字彙真係好唔夠用, 學好啲中文先哩。
beebeechan 發表於 2020/1/20 05:03

「搣到夠派哂俾所有人囉」(#29)、「使哂咪要reload」(#33),咁淺嘅字都唔識,番去讀BB班,過五十年,再同爺爺講﹗
移鼠賊形賊相、污糟邋遢,都唔知帶有幾多新型病毒,食落去就認真濕滯。 ...
旁觀者 2020/1/21 01:40 提交

化驗室既數據就話你個口比廁所馬桶還污糟邋遢
聖體, 也不是食耶穌身體的一部份, 燒豬斬件咁,
每一個都係耶穌的全體。
beebeechan 發表於 2020/1/19 22:03

移鼠賊形賊相、污糟邋遢,都唔知帶有幾多新型病毒,食落去就認真濕滯。
係咯, 一食咗就「常」在他裡面, 吾駛隔幾口又再服用一次嘛。食白粉就要。 ...
沙文 發表於 2020/1/20 18:36

咁你有不知明感冒, 醫生俾七日抗生素你食,
你就話: 食一日就夠勒,吾駛隔日又再服用一次嘛。食白粉就要。 ...
而且, 據佢自己宣稱,佢「死」於十字架,咁,死因就唔係因為流血,而係窒息:

所以,血同贖罪其實完全冇關係, 唔可以分開黎飲,

沙文 發表於 2020/1/20 18:44

耶穌又唔係話因佢流血而死, 所以要飲佢既血。
佢係話: 『你們大家拿去喝:這一杯就是我的血,新而永久的盟約之血。
你們要這樣做,來紀念我。』
係盟約之血。

自古以來, 鍤血為盟。。都是盟約誠意的表現。

『血同贖罪其實完全冇關係』
都唔可以話完全無關既。
在贖罪祭中, 祭司把代罪羔羊宰了, 用牠的血灑在祭壇四個角,
用血來遮蓋來贖罪者的罪, 好使神暫時看不到。
(呢啲又寫哂係肋未紀內, 怕你又睇都無睇過囉)
吾係咁绝嘅, 我可以特別通融畀機会您。打破一面鏡子, 食畀我睇。
我對您係味零舍好呢?您易好多架啦。BB陳要成個75吋smart TV吞落肚咖
沙文 發表於 2020/1/20 19:58

耶穌都無話過部 75吋 smartTV :你們大家拿去吃,這是我的身體, 將為你們而犧牲。
(是指耶穌祂就是猶太人用在祭獻時的代罪羔羊)
[quote]
所以,冇理由血要分開飲。因此我可以肯定,所謂「完整耶穌」絕非實情。

沙文 發表於 2020/1/20 18:44

教徒領聖體, 唔一定要飲杯㗎喎.
耶穌拿起麵餅時說: 這就是我的身體, 已經包括埋血同肉哩, 
(還加送耶穌的靈 soul , 和神性 divinity)
教徒吃聖體便夠了。
高級模式 | 發新話題
換一個