返回列表 回覆 發帖

天主教會如何解讀《聖經》

「上主」同綁匪有何分別﹖
旁觀者 發表於 2020/1/20 03:06

你由銀行「贖」番間屋,
咁銀行又係綁匪嚟?

你既字彙真係好唔夠用, 學好啲中文先哩。
慳番唔駛買concert飛睇現場。咁樣係cheap得黎夠兒戲, 定係兒戲得 ...
沙文 發表於 2020/1/20 01:57

去到concert 坐山頂, 咪又係睇電視!
睇下電視都話畀人聽您攞到天autograph, 慳番唔駛買concert飛睇現場。咁樣係cheap得黎夠兒戲, 定係兒戲得 ...
沙文 發表於 2020/1/20 01:57

莫非你話屋企電視瑩幕唱緊歌個天后唔係電視台唱緊過個?
回覆 49# 旁觀者
咁,十災本質上都係用恐佈份子嘅方法啫。
在出埃及紀上主便吩咐過首生的以色列兒子是要贖回啵
beebeechan 發表於 2020/1/19 04:30

「上主」同綁匪有何分別﹖
又好比, 家家戶戶個電視都係睇緊阿天后唱歌,
咪只係得一個天后係電視台唱緊, 家家戶戶都收到, 唔等如有好多個天后去家家戶戶到唱。
大家都係睇同一個騷。

所以聖體聖事, 唔係要好多個耶穌, 
大家都係食同一個餅。
beebeechan 發表於 2020/1/19 06:03

睇下電視都話畀人聽您攞到天autograph, 慳番唔駛買concert飛睇現場。咁樣係cheap得黎夠兒戲, 定係兒戲得黎夠cheap, 我就覺得好難講。

真係要貴教先做得到。
.
即是譬如,神父迷姦藥審入聖水,拎去畀令千金飲時倒瀉一半,神父諗住:「迷姦藥粉係附質,冇話多尐少尐嘅,飲一半一様掂」。
結果,佢自己除咗條褲,掂都未掂令千金就已醒番嘞。咁,令千金就逃過朱唇劫。不過教廷就例牌臭屎密冚之麻
沙文 發表於 2020/1/19 12:57

係咪你令郎個屎忽窿就自動獻上既, 唔使用迷姦水?
都唔合邏輯。個個都曬耶穌的全部,要幾多個耶穌先夠?
沙文 發表於 2020/1/19 11:10

其實又一啲都唔難明㗎喎,
只係你只有抗拒心, 習近平唔肯聽小英講咁唶。

又好比, 家家戶戶個電視都係睇緊阿天后唱歌,
咪只係得一個天后係電視台唱緊, 家家戶戶都收到, 唔等如有好多個天后去家家戶戶到唱。
大家都係睇同一個騷。

所以聖體聖事, 唔係要好多個耶穌, 
大家都係食同一個餅。

五餅二魚, 好多人以為耶穌係用五個餅二條魚, 係咁搣, 係咁搣。。。餵哂咁多人。
但宗徒最後收番12筐食唔哂既, 比原本還要多?

有神學家就說, 耶穌是每人都派五個餅兩條魚,不是五餅二魚的一部份。
份餐咁大份, 當然有人胃口小, 食唔哂哩。
聖體, 也不是食耶穌身體的一部份, 燒豬斬件咁,
每一個都係耶穌的全體。
其實,阿穌聖餐係copy非洲土炮信仰。佢地以為個仔死咗死豆,就食老豆條屍,咁老豆嘅靈魂就會走咗入去個仔入 ...
沙文 發表於 2020/1/19 14:26

哦, 怪唔知阿羅莎蓮吞哂你啲『子孫』。
其實,阿穌聖餐係copy非洲土炮信仰。佢地以為個仔死咗死豆,就食老豆條屍,咁老豆嘅靈魂就會走咗入去個仔入便。
http://www.samj.org.za/index.php/samj/article/view/7076/5703
https://en.wikipedia.org/wiki/Fore_people

您估主耶穌真係咁creative咩。佢創作嘅部分係齋燒鵝 -- 唔想割肉,分餅仔扮人肉,因為分餅仔之後有一個重點節目-嗰個光豬小鮮肉坡麻布登場。
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆 42# beebeechan 唔止車房門。右面撻白色大L過左面撻白色,盲嘅都睇到。
即是譬如,神父迷姦藥審入聖水,拎去畀令千金飲時倒瀉一半,神父諗住:「迷姦藥粉係附質,冇話多尐少尐嘅,飲一半一様掂」。
結果,佢自己除咗條褲,掂都未掂令千金就已醒番嘞。咁,令千金就逃過朱唇劫。不過教廷就例牌臭屎密冚之麻
左邊白色小,右邊白色大,冇錯喎
沙文 發表於 2020/1/19 11:07

梗係錯到離很哂譜哩

大小係指車房門之卦
少。。。
明明岩岩先增咗值, 仲要check balance?
仲話要打印張 slip? 咁很無信心
你好得閒咩。 ...
beebeechan 發表於 2020/1/19 09:31

呢個問題我講過啦。蘭奇亞諾聖體奇跡研科研結果有曬balance有曬slip,不過如果你連國際金融管理機構同香港金融管理局都唔信,噉乜slip都冇意思。
搣到一粒米咁, 都係耶穌的全部
beebeechan 發表於 2020/1/18 17:47
都唔合邏輯。個個都曬耶穌的全部,要幾多個耶穌先夠?
左邊白色小,右邊白色大,冇錯喎
Don't know where God is but the Devil is in the details
係咯,大馬白色多過小馬白色,唔信您買白漆油大白馬,睇下要幾罐。再買白漆油白小馬,嗱,係咪大白馬要用多 ...
沙文 發表於 2020/1/19 10:31

真係少你無限次

你問人, 
左邊門同右邊門乜野色?

唔通條友會話: 左邊係小白色, 右邊係大白色?
係咯,大馬白色多過小馬白色,唔信您買白漆油大白馬,睇下要幾罐。再買白漆油白小馬,嗱,係咪大白馬要用多尐白色?
回覆  beebeechan
梗係會啦。大馬的表面積大,小馬的表面積小。咁都唔識計
沙文 發表於 2020/1/19 10:15

依家同你講緊面積咩?!
係講白色喎
回覆 31# beebeechan
梗係會啦。大馬的表面積大,小馬的表面積小。咁都唔識計
咁又未必要咁密,有balance就唔駛撈。所以check balance係要嘅
高級模式 | 發新話題
換一個