返回列表 回覆 發帖

天主教會如何解讀《聖經》

呢個問題我講過啦。蘭奇亞諾聖體奇跡研科研結果有曬balance有曬slip,不過如果你連國際金融管理機構同香港 ...
逃出魔幻紀 2020/1/19 12:03 提交

我唔覺得呢位沙文會知道乜係蘭奇亞諾聖體奇跡,而佢亦唔會去了解事件始未。
一味係唔識當有型。
我唔覺得呢位沙文會知道乜係蘭奇亞諾聖體奇跡,而佢亦唔會去了解事件始未。
一味係唔識當有型。 ...
beebeechan 發表於 2020/1/20 15:16

點都好,喺呢個討論區,每個人都有施有受,如果剝開情緒嘅表象,其實大家互有得益,我相信你都同意。多謝你!
咁美國掉兩個原子彈落日本到, 都係恐襲嚟哩
beebeechan 發表於 2020/1/19 13:04

美國佬就係畀天主教壞。天主同教宗一樣,久不久就樹立壞榜樣。
咁你一世人, 少你老婆一次就夠哩。。。。夫妻名份無變㗎喎
你又成日少既? ...
beebeechan 發表於 2020/1/19 15:48

我本來係冇打算咁做。但係佢晚晚跪響度求我啫
聖體話明係精神既食糧, 唔係身體既食糧
消化佢既係領受者既靈魂, 唔係肉體。

beebeechan 發表於 2020/1/19 15:20

呃鬼食豆腐就係話您地嘞
精神既食糧用精神食, 諗下就當食咗。駛L又擘大口又消化咩?
「Jhn 6:56  喫我肉喝我血的人、常在我裡面、我也常在他裡面」
話明耶穌在你身體裡面, 屙咗出嚟就唔係在你裡面哩
beebeechan 發表於 2020/1/19 15:20

係咯, 一食咗就「常」在他裡面, 吾駛隔幾口又再服用一次嘛。食白粉就要。
大家有冇發覺這所謂精神食糧,係完全唔spiritual.

26:26他們喫的時候、耶穌拿起餅來、祝福、就擘開、遞給門徒、說、你們拿著喫.這是我的身體。又拿起杯來、祝謝了、遞給他們、說、你們都喝這個.        因為這是我立約的血、 為多人流出來、使罪得赦。

既然餅係儍仔穌嘅完整身體,咁您一啖昅落去,已是連毛帶屎包埋血呑咗落肚,原理同食灌湯餃、鼎泰豐小籠包一樣。

所以,冇理由血要分開飲。因此我可以肯定,所謂「完整耶穌」絕非實情。
而且, 據佢自己宣稱,佢「死」於十字架,咁,死因就唔係因為流血,而係窒息:
https://www.theguardian.com/scie ... ekssciencequestions

所以,血同贖罪其實完全冇關係, 唔可以分開黎飲,呢條儍仔連自己點死嘅pathology都唔識。如果精神食糧食到口乾,飲血反而愈飲愈唔掂,不如叫perrier算了
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆 60# 逃出魔幻紀

求其一個物理系freshman都可以解釋点解天主測驗唔合格, 連考試都冇資格。
P.S. 而且唔駛係 Ivy League
一味係唔識當有型。 ...
beebeechan 發表於 2020/1/20 15:16

如果每個人一聽到天主聖言一見到天主show出黎嘅balance同slip,就篤信無疑,噉咪全世界人都即時變曬基督教徒?呢個討論區咪變咗「信教者之家」?噉自由意志論同預定論咪冇曬討論嘅空間?雖然我樂見其成,但撒旦邊有咁順灘。
譬如打破一面鏡子,雖然破成許多碎片,但在每一碎片中仍然可以照出完整的影像;同一道理,分開聖餅時,真天主和真人並未分開
逃出魔幻紀 發表於 2020/1/19 20:57

話明係撒旦就梗係冇原則又容易被收買。
吾係咁绝嘅, 我可以特別通融畀機会您。打破一面鏡子, 食畀我睇。
我對您係味零舍好呢?您易好多架啦。BB陳要成個75吋smart TV吞落肚咖
我本來係冇打算咁做。但係佢晚晚跪響度求我啫
沙文 發表於 2020/1/20 17:44

依家唔係講邊個要做主動。
係有無『密密做』

你簡單講句:係呀, 有密密做呀, 食過番尋味, 隔日筋又動呀.....咪得囉
呃鬼食豆腐就係話您地嘞
...
沙文 發表於 2020/1/20 18:01

係鬼最怕食到符就真。
你裡邊個心魔梗係唔想你俾耶穌入嚟哩。
佢喃住你: 千祈咪開門呀!。。。。佢入到嚟, 我企邊?
既然餅係儍仔穌嘅完整身體,咁您一啖昅落去,已是連毛帶屎包埋血呑咗落肚,原理同食灌湯餃、鼎泰豐小籠包一樣。
沙文 發表於 2020/1/20 18:44

當年阿羅莎蓮俾佢隻豬你時, 話:『嗱, 我成個人都俾哂你勒, 你想點就點哩...』
你當時有無聯想到要食埋佢啲屎屎尿尿? (連毛帶汁就或者會)
[quote]
所以,冇理由血要分開飲。因此我可以肯定,所謂「完整耶穌」絕非實情。

教徒領聖體, 唔一定要飲杯㗎喎.
耶穌拿起麵餅時說: 這就是我的身體, 已經包括埋血同肉哩, 
(還加送耶穌的靈 soul , 和神性 divinity)
教徒吃聖體便夠了。
吾係咁绝嘅, 我可以特別通融畀機会您。打破一面鏡子, 食畀我睇。
我對您係味零舍好呢?您易好多架啦。BB陳要成個75吋smart TV吞落肚咖
沙文 發表於 2020/1/20 19:58

耶穌都無話過部 75吋 smartTV :你們大家拿去吃,這是我的身體, 將為你們而犧牲。
(是指耶穌祂就是猶太人用在祭獻時的代罪羔羊)
而且, 據佢自己宣稱,佢「死」於十字架,咁,死因就唔係因為流血,而係窒息:

所以,血同贖罪其實完全冇關係, 唔可以分開黎飲,

耶穌又唔係話因佢流血而死, 所以要飲佢既血。
佢係話: 『你們大家拿去喝:這一杯就是我的血,新而永久的盟約之血。
你們要這樣做,來紀念我。』
係盟約之血。

自古以來, 鍤血為盟。。都是盟約誠意的表現。

『血同贖罪其實完全冇關係』
都唔可以話完全無關既。
在贖罪祭中, 祭司把代罪羔羊宰了, 用牠的血灑在祭壇四個角,
用血來遮蓋來贖罪者的罪, 好使神暫時看不到。
(呢啲又寫哂係肋未紀內, 怕你又睇都無睇過囉)
係咯, 一食咗就「常」在他裡面, 吾駛隔幾口又再服用一次嘛。食白粉就要。 ...
沙文 發表於 2020/1/20 18:36

咁你有不知明感冒, 醫生俾七日抗生素你食,
你就話: 食一日就夠勒,吾駛隔日又再服用一次嘛。食白粉就要。 ...
聖體, 也不是食耶穌身體的一部份, 燒豬斬件咁,
每一個都係耶穌的全體。
beebeechan 發表於 2020/1/19 22:03

移鼠賊形賊相、污糟邋遢,都唔知帶有幾多新型病毒,食落去就認真濕滯。
移鼠賊形賊相、污糟邋遢,都唔知帶有幾多新型病毒,食落去就認真濕滯。 ...
旁觀者 2020/1/21 01:40 提交

化驗室既數據就話你個口比廁所馬桶還污糟邋遢
你既字彙真係好唔夠用, 學好啲中文先哩。
beebeechan 發表於 2020/1/20 05:03

「搣到夠派哂俾所有人囉」(#29)、「使哂咪要reload」(#33),咁淺嘅字都唔識,番去讀BB班,過五十年,再同爺爺講﹗
高級模式 | 發新話題
換一個