返回列表 回覆 發帖

天主教會如何解讀《聖經》

又好比, 家家戶戶個電視都係睇緊阿天后唱歌,
咪只係得一個天后係電視台唱緊, 家家戶戶都收到, 唔等如有好多個天后去家家戶戶到唱。
大家都係睇同一個騷。

所以聖體聖事, 唔係要好多個耶穌, 
大家都係食同一個餅。
beebeechan 發表於 2020/1/19 06:03

睇下電視都話畀人聽您攞到天autograph, 慳番唔駛買concert飛睇現場。咁樣係cheap得黎夠兒戲, 定係兒戲得黎夠cheap, 我就覺得好難講。

真係要貴教先做得到。
回覆 49# 旁觀者
咁,十災本質上都係用恐佈份子嘅方法啫。
回覆 52# beebeechan

有得排隊攞簽名嘅

其實, 一睇就知所謂聖餐係揾笨的

Jhn 6:56  喫我肉喝我血的人、常在我裡面、我也常在他裡面

若真係咁靈,一世人只需食一次就有阿穌常在裡面,唔駛成日食。
係咪您今日食咗,明日痾番完整嘅耶穌出來,襟制噓一聲沖走咗,所以抿完又要再食?
完整嘅耶穌就係咁L様嘅
Don't know where God is but the Devil is in the details
咁美國掉兩個原子彈落日本到, 都係恐襲嚟哩
beebeechan 發表於 2020/1/19 13:04

美國佬就係畀天主教壞。天主同教宗一樣,久不久就樹立壞榜樣。
咁你一世人, 少你老婆一次就夠哩。。。。夫妻名份無變㗎喎
你又成日少既? ...
beebeechan 發表於 2020/1/19 15:48

我本來係冇打算咁做。但係佢晚晚跪響度求我啫
聖體話明係精神既食糧, 唔係身體既食糧
消化佢既係領受者既靈魂, 唔係肉體。

beebeechan 發表於 2020/1/19 15:20

呃鬼食豆腐就係話您地嘞
精神既食糧用精神食, 諗下就當食咗。駛L又擘大口又消化咩?
「Jhn 6:56  喫我肉喝我血的人、常在我裡面、我也常在他裡面」
話明耶穌在你身體裡面, 屙咗出嚟就唔係在你裡面哩
beebeechan 發表於 2020/1/19 15:20

係咯, 一食咗就「常」在他裡面, 吾駛隔幾口又再服用一次嘛。食白粉就要。
大家有冇發覺這所謂精神食糧,係完全唔spiritual.

26:26他們喫的時候、耶穌拿起餅來、祝福、就擘開、遞給門徒、說、你們拿著喫.這是我的身體。又拿起杯來、祝謝了、遞給他們、說、你們都喝這個.        因為這是我立約的血、 為多人流出來、使罪得赦。

既然餅係儍仔穌嘅完整身體,咁您一啖昅落去,已是連毛帶屎包埋血呑咗落肚,原理同食灌湯餃、鼎泰豐小籠包一樣。

所以,冇理由血要分開飲。因此我可以肯定,所謂「完整耶穌」絕非實情。
而且, 據佢自己宣稱,佢「死」於十字架,咁,死因就唔係因為流血,而係窒息:
https://www.theguardian.com/scie ... ekssciencequestions

所以,血同贖罪其實完全冇關係, 唔可以分開黎飲,呢條儍仔連自己點死嘅pathology都唔識。如果精神食糧食到口乾,飲血反而愈飲愈唔掂,不如叫perrier算了
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆 60# 逃出魔幻紀

求其一個物理系freshman都可以解釋点解天主測驗唔合格, 連考試都冇資格。
P.S. 而且唔駛係 Ivy League
譬如打破一面鏡子,雖然破成許多碎片,但在每一碎片中仍然可以照出完整的影像;同一道理,分開聖餅時,真天主和真人並未分開
逃出魔幻紀 發表於 2020/1/19 20:57

話明係撒旦就梗係冇原則又容易被收買。
吾係咁绝嘅, 我可以特別通融畀機会您。打破一面鏡子, 食畀我睇。
我對您係味零舍好呢?您易好多架啦。BB陳要成個75吋smart TV吞落肚咖
等我呢個真教徒又教育下你。
聖體唔係日日夜夜都話領。
每日只領一次, 有特殊先可多領一次。 ...
beebeechan 發表於 2020/1/20 12:06

您冇飯開要靠佢頂肚, 可以同神父negotiate

每日只領一次, 冇話每次只領一餅。一餐50個應該都夠飽
耶穌都無話過部 75吋 smartTV :你們大家拿去吃,這是我的身體, 將為你們而犧牲。
(是指耶穌祂就 ...
beebeechan 發表於 2020/1/20 07:22

乜冇咩? 您地話boardcasting及照鏡的原理同食餅都可以互通, 咁您地食鏡吞电視應該冇乜難度
回覆 71# beebeechan
,
阿穌有冇日日跪响度求您食佢?
你簡單講句:係呀, 佢有日日跪响度求我食佢。咁咪得咯
咁你有不知明感冒, 醫生俾七日抗生素你食,
你就話: 食一日就夠勒,吾駛隔日又再服用一次嘛。食白粉 ...
beebeechan 發表於 2020/1/20 07:29

醫生冇阿稣咁笨柒, 加個「常」字嘛。抗生素食完一個course好番就唔駛食。
白粉同聖體就日日領
阿穌講嘢都有1句係堅嘅: 你 們 不 常 有 我
講多錯多錯成咁之人, 又真係不常有

喫我肉喝我血的人、常在我裡面、我也常在他裡面。

譬如, 您一啖食咗隻雞, 咁隻雞就在您裡面, 雖然唔係「常」, 總算大致上啱。

但係, 您唔会因此而常在隻雞裡面咖嘛白膠痴
自古以來, 鍤血為盟。。都是盟約誠意的表現。

beebeechan 發表於 2020/1/20 07:23

所以貴教兒戲,又一例證
    盟約, 就双方簽方為有誠意。
净係您笑談渴飲阿稣血. 咁就未生效
所以Donald Trump 同劉鶴都要簽。

您請阿稣飲一杯您嘅痔血, 咁就圆滿誠意的表現。此兒戲之一。
再者, 净食餅既已趙咗基督, 咁飲品就唔關聖體事, 唔可以同一聖事又飲又食
又再者, 相同內容盟約只簽一次, 所以以上两位唔会每日簽一份, 冇貴教今日23:59飲一杯, 兩分鐘後又再飲
回覆 92# beebeechan
所以貴教就係兒戲
唔一定有, 心情好就改menu, 送咖啡或茶, 凁飲加U$2
回覆 89# beebeechan

搞錯时代自封老師
回覆 91# beebeechan
唔係即係咁嘅
猶太佬劏雞就水乳交融過貴教
https://opensiddur.org/prayers/e ... -shevet-musar-1712/

都冇話食完之後自己就会喺隻雞入便咁白膠痴
高級模式 | 發新話題
換一個