返回列表 回覆 發帖

天主教會如何解讀《聖經》

喫我肉喝我血的人、常在我裡面、我也常在他裡面。

譬如, 您一啖食咗隻雞, 咁隻雞就在您裡面, 雖然唔係「常」, 總算大致上啱。

但係, 您唔会因此而常在隻雞裡面咖嘛白膠痴
沙文 發表於 2020/1/21 12:06

『您唔会因此而常在隻雞裡面咖嘛白膠痴』
又即係咁,
人食雞, 只係當雞是食物,
你扑羅莎蓮時, 係咪就只係當佢係一件工具:女人, 用佢件傢牲使使唶。。

當你扑羅莎蓮時, 條野包膠,
咁就享受唔到有血有肉, 『常在我裡面、我也常在他裡面』,
下下諗住:係我扑羅莎連, 羅莎蓮又諗係佢扑緊你。。。

唔知咩係水乳相融勒。
咁飲品就唔關聖體事, 唔可以同一聖事又飲又食
沙文 發表於 2020/1/21 13:27

上邊#74 講咗哩
唔係一定設有餐飲既。
您冇飯開要靠佢頂肚, 可以同神父negotiate

每日只領一次, 冇話每次只領一餅。一餐50個應該都夠飽 ...
沙文 發表於 2020/1/21 11:37

你又唔留心老師講野勒。
聖體, 唔係身體既食糧嚟。
唔係醫肚既, 肚餓就去買個麥當勞哩。
回覆  beebeechan
所以貴教就係兒戲
唔一定有, 心情好就改menu, 送咖啡或茶, 凁飲加U$2 ...
沙文 發表於 2020/1/21 19:14

有時都提供聖血㗎,
不會加$2

隔幾年又要簽嘅就係內容唔同, 貴教之同一份嘢就單方面每日簽一次, 特殊情况又加一次, 5 ...
沙文 發表於 2020/1/21 19:42

唔通你次次都唔同既「羅莎蓮」?

搞錯时代自封老師
沙文 發表於 2020/1/21 19:24

我唔曉希伯來文㗎喎.....
佢講乜

「Jhn 6:56  喫我肉喝我血的人、常在我裡面、我也常在他裡面」

都冇話食完之後自己就会喺隻雞入便咁白膠痴 ...
沙文 發表於 2020/1/21 19:34

用現代人既語言來講, 其實就係咁簡單

人地就「北京遇上西雅圖」
呢到就是簡單遇上了蠢人.

既然唔係身體食糧就唔洗规定1曰两劑
驚阿穌多到頂上心口呕番出來先会有限稣令 ...
沙文 發表於 2020/1/21 23:12

我幾時話過有規定一日兩劑
#82 您今日真係未食药
沙文 發表於 2020/1/21 23:51

你唔識字, 定係戴咗眼罩
Oh 係 sorry, 您係問"幾時"
我應該答琴日
沙文 發表於 2020/1/21 23:59

咁再楂正啲嚟講丫
我係問你「幾時」,唔係邊日。

成日就只係執住一兩粒字嚟玩
羅莎蓮個兩粒就好玩唶
咁又未必。問幾時, 答日子、那年邊月都得
沙文 發表於 2020/1/22 00:20

咁你就唔好拎個『常』字嚟玩野勒.
領聖體一次就夠, 因為『我常在你內』就係無走過,?

你同朋友話:『時常來探你』,就係24小時唔俾你走?
你都會話: 唔係嘛!
我都吾想, 不過有乜抝撬以番文为準
時常來探你 -- 係 will drop by very often.
常 在 我 裡 面 、 我 也 常 在 他 裡 面 。 -  係dwelleth in me, and I in him.

沙文 發表於 2020/1/22 00:55

(1)
點解唔用我本番文:
6:56
Whoever eats my flesh and drinks my blood remains in me and I in him.

remain in me , 就無『住』既意思, dwell 你個頭。

(2)
唔止以番文為準,仲要睇成本書為準.

6:56
Whoever eats my flesh and drinks my blood remains in me and I in him.

15:4
Remain in me, as I remain in you. Just as a branch cannot bear fruit on its own unless it remains on the vine, so neither can you unless you remain in me. I am the vine, you are the branches. Whoever remains in me and I in him will bear much fruit, because without me you can do nothing. 6* c Anyone who does not remain in me will be thrown out like a branch and wither; people will gather them and throw them into a fire and they will be burned. If you remain in me and my words remain in you, ask for whatever you want and it will be done for you.d

同一句話, 在15章又再講,
文意就更無 dwell 既意思,
係跟隨, 依附, 依靠既意思。
信徒係枝葉, 離開主幹就會謝咁解。
人離開耶穌, 就會謝。

即係羅莎連要你滋潤, 唔等如要你一日24小時插住佢唔掹番出嚟。
(電器插蘇就得)
或者您嘅番文本吾權威呢?

沙文 發表於 2020/1/22 01:17

咁你又有乜權威話我過本唔夠權威先
撈埋一舊嘅版本都有, 您拆唔拆得開
If you eat my flesh and drink my blood, you are one with me, and I  ...
沙文 發表於 2020/1/22 01:23

呢句仲籠統, you are one with me, and I with you 即係「自己友」囉
咁就有住啦
Those who eat my flesh and drink my blood live in me, and I live in them.

沙文 發表於 2020/1/22 01:24

唔通 live in peace , 就係住係 peace 到咩?
peace 有幾多呎實用面積?
係咯, 您唔離教就係自己友, 駛L個個星期啪一劑
沙文 發表於 2020/1/22 01:30

上邊都講咗
你同羅莎蓮簽咗結婚証書就已經係老公老婆哩
使鬼成日扑!
羅莎蓮話: 唔使扑哩, 我地都係夫妻咯
(你即刻發啷嚟哩!)

您話我听個餅入面耶穌身高若干, 我話埋您知peace楼底幾高都得 ...
沙文 發表於 2020/1/22 01:35

你講唔出peace楼底幾高就算哩, 唔使太勉強
我就留意到你現在出帖, 
只係你翕呀翕呀,
別人就唔知你翕乜
除咗您之外智力達到一般水平嘅版友都知嘅。
以及,阿穌從來冇指示領聖體必須領完又領,每位宗徒一世人只係 ...
沙文 發表於 2020/1/24 23:02

你自動把帖重寫, 重新聲明你既論點,
說明你都知之前的一帖係唔清楚哩。

你呢啲衰咗都仲要攞下威既心態, 都係亞當子孫既內置基因嚟,
我唔介意, 又好似鄧處長係區議會到話齋:對辱罵我既話,我唔會放係心到既。
除咗您之外人人都知嘅。
以及,阿穌從來冇指示領聖體必須領完又領,每位宗徒一世人只係領咗一次就搞掂。

...
沙文 發表於 2020/1/24 23:02

若望福音記下耶穌這樣說過:
我實實在在告訴你們:信從的人,必得永生。
48我是生命的食糧
49你們的祖先在曠野中吃過『瑪納』卻死了;
50這是從天上降下來的食糧,誰吃了,就不死。
51我是從天上降下的生活的食糧;誰若吃了這食糧,必要生活直到永遠。」

耶穌教門徒唸天主經時說:
求祢今天賞給我們日用的食糧;
就是日日都要既意思哩。

格林多前書英文版:
he had given thanks, broke it and said, “This is my body that is for you. Do this in remembrance of me.” 25In the same way also the cup, after supper, saying, “This cup is the new covenant in my blood. Do this, as often as you drink it, in remembrance of me.” For as often as you eat this bread and drink the cup, you proclaim the death of the Lord until he comes.

你識唔識 as often as 點解既呢
高級模式 | 發新話題
換一個