返回列表 回覆 發帖

期待網友或權威專家發表對聖體奇跡的新科學論證

我想了解清楚你既意思係咪咁:
1. 神蹟不是用來拉客
2. 神蹟不是用來幫助世人(寧願濕濕乾乾都唔救 ...
刀斷水 發表於 2020/1/26 10:58
班主任呢條問題好有深度,好有啟發性,好學嘅同學以此為出發點可以學到好多嘢。
班主任呢條問題好有深度,好有啟發性,好學嘅同學以此為出發點可以學到好多嘢。 ...
逃出魔幻紀 2020/1/26 12:32 提交

正是,
反基的盲毛多,
有質素的卻少。
我想了解清楚你既意思係咪咁:
1. 神蹟不是用來拉客
2. 神蹟不是用來幫助世人(寧願濕濕乾乾都唔救 ...
抽刀斷水 發表於 2020/1/26 10:58

你呢帖令我聯想起近月在示威沖突中, 示威者成日叫警察: 出示委任証哩!
(有時對著哂防暴軍裝既警員都話要睇委任証....白痴!  )

耶穌做野, 講野....也有人質疑:「佢有咩權柄咁講先」!!
行個小小神蹟咪即係有啲便衣警員「表露身份」既意思卦。

在示威中,叫警察出示委任証的,多是旁觀者,只在叫囂吶喊的嘍囉。
真正搞破壞的黑衣曱甴就不會要警察出示委任証既。

正如經上,附人魔的妖業,撒殫。。。。從未懷疑過耶穌的身份,反而是最先承認耶穌就是天主子。 如耶穌從人身上趕出的那個「軍旅」就是這樣說。
咁我長駐你屋企門口, 凡你老婆, 妹, 女出入, 我都摸下
(我摸得會好徹底下既, 好認真咁摸) ...
beebeechan 發表於 2020/1/25 23:19

BB仔,你做孌童,「神父」們條X,就有得你屎窟摸嘞。
    唔止摸,重有得磨(口添)。
經上其實寫得幾清楚, 被摸的人無信德既話, 
係無效既,
beebeechan 發表於 2020/1/25 23:23

你爺爺就唔知鬼書內邊段、邊句咁講。BB仔,作多啲嘢啦﹗
大至上你都說中七成。
漏咗#98 提到既作用。
beebeechan 發表於 2020/1/26 12:03

#98你指出神蹟用黎傳達訊息,咁既目的都係令信咗既人更加/繼續信啦,係咪呢?所以我應該係無漏到,你同意嗎?
正如經上,附人魔的妖業,撒殫。。。。從未懷疑過耶穌的身份
beebeechan 發表於 2020/1/26 22:45

正因為係「妖業」、「撒殫」,才會「從未懷疑過耶穌的身份」。
    「妖業」、「撒殫」,BB仔,你連字都未識就學人講道理﹖
#98你指出神蹟用黎傳達訊息,咁既目的都係令信咗既人更加/繼續信啦,係咪呢?所以我應該係無漏到, ...
抽刀斷水 2020/1/26 23:59 提交

#98 既意思唔係為使信咗既人更加信。
係使訊息更有權威。
你爺爺就唔知鬼書內邊段、邊句咁講。BB仔,作多啲嘢啦﹗
旁觀者 發表於 2020/1/26 23:56

你露哂無哩。。。。係無知既無。
(你真係好多無!)

等老師又教下你哩,,新正頭, 免費, 送既。
講一段, 送你兩段。

瑪竇福音第9章耶穌治好血漏婦人。

看,有一個患血漏十二年的女人,從後面走近,摸了他的衣服繸頭,
21因為她心裡想:「只要我一摸他的衣服,我就會好了。」
22耶穌轉過身來,看著她說「女兒,放心罷!你的信德救了你。」從那時起,那女人就好了。

路加福音耶穌治好耶里哥瞎子
耶穌將近耶里哥時,有一個瞎子坐在路旁討飯,聽見群眾路過,便查問是什麼事。有人告訴他:是納匝肋人耶穌經過。他便喊叫說:「耶穌,達味之子,可憐我吧!」在前面走的人就斥責他,叫他不要出聲;但他越發喊叫說:「達味之子,可憐我吧!」耶穌站住,叫人把瞎子帶到自己跟前來;當他來近時,耶穌問他說:「你願意我給你做什麼?」他說:「主,叫我看見。」耶穌對他說:「你看見吧!你的信德救了你。」

治病神蹟, 有耶穌的神性外, 還要有當事人的信心。

另外, 對住班不肯信的人, 耶穌神蹟也無符,
例如:

馬爾谷 6:5
耶穌對他們說:「先知除了在自己的本鄉、本族、和本家外,是沒有不受尊敬的。」
耶穌在那裡不能行什麼奇能

瑪竇福音 13:58
他(耶穌)在那裡,因為他們不信,沒有多行奇能
#98 既意思唔係為使信咗既人更加信。
係使訊息更有權威。
beebeechan 發表於 2020/1/27 05:04

咁使訊息更有權威既目的又係乜呢?
抽刀斷水 發表於 2020/1/27 16:12

尤如今日既互聯網, 左傳右貼既流料, 水料, 遮蓋了正確的資訊,
(蒙住塊臉戴埋黑超就話係乜乜武漢逃出者, 要爆真相喎。。。)

資訊, 無有權威既來源, 信咗都死, 仲要幫去傳, 就害人如己囉
抽刀斷水 發表於 2020/1/27 16:12

我諗你下一個問題會係:

咁信咗既目的又係乜呢?
對住班不肯信的人, 耶穌神蹟也無符
...
beebeechan 發表於 2020/1/27 06:16

對住一團團冇靈魂、冇理性思維嘅蠢肉,好似逃出魔幻紀要盲信移鼠咁,移鼠話有病,只要鬼徒摸下就好,蠢肉就信摸下就好。移鼠話鬼徒唔怕踐踏蠍子和蛇,蠢肉就去玩蛇(結果被蛇咬死)。
    理性思維者要講證據,你話有病摸下就好,好,武漢肺炎殺到,你去摸下病人呀﹗移鼠話冇人打得過蠢肉,我就搵隻棕熊同你蠢肉打下。
    「神蹟」當然只能在蠢肉中才靈,對住有理性思維者,自然行唔通,結果就「耶穌神蹟也無符」。
理性思維者要講證據,你話有病摸下就好,好,武漢肺炎殺到,你去摸下病人呀﹗
旁觀者 發表於 2020/1/28 06:29

睇落去, 你就係似呢類:
有日係你老母, 你老荳, 你老婆, 你個仔女有武漢肺炎時, 你就會好有理性思維地彈開九里遠, 不會去摸佢地。
對住一團團冇靈魂、冇理性思維嘅蠢肉,

若全世界只係你呢類先叫做有智慧,
咁人類真該燴囉, 仲慘過冠狀病毒蔓延
移鼠話有病,只要鬼徒摸下就好,蠢肉就信摸下就好。移鼠話鬼徒唔怕踐踏蠍子和蛇,蠢肉就去玩蛇(結果被蛇咬死)。

其實就係好簡單, 
我話『六合彩會有人中』,
你就變咗我話『人人買六合彩就會中』,
應該係你有病, 定係我有病?
你快啲嚟俾我摸下你。。。。或者醒你一個巴掌更見成效。

(疫情嚴重, 摑完你記得要洗手)
我諗你下一個問題會係:

咁信咗既目的又係乜呢?
beebeechan 發表於 2020/1/27 23:29

差唔多啦。

神蹟按定義,是神做出來的事蹟。

1. 神蹟不是用來拉客
2. 神蹟不是用來幫助世人(寧願濕濕乾乾都唔救大屠殺、地震受害者)
3. 神蹟只係令信咗既人更加/繼續信
4. 神蹟用來傳遞權威信息

傳遞權威信息,其實目標都係面向信咗既人(因為神蹟不是用來拉客)。

神既不藉神蹟來拉客,又不是用來幫人,只係用黎keep住一班信咗佢既人,睇黎呢班信咗佢既人對神黎講係相當重要。

咁,神又為乜要keep住一班信佢既人呢?
差唔多啦。

神蹟按定義,是神做出來的事蹟。

1. 神蹟不是用來拉客
2. 神蹟不是用來幫助世人(寧願 ...
抽刀斷水 發表於 2020/1/28 09:38

你咪走火入魔囉
神蹟目的不是為(1)同(2)而做
也不能否定神蹟會有(1)同(2)既效果。
咁,神又為乜要keep住一班信佢既人呢?
抽刀斷水 發表於 2020/1/28 09:38

點解有人年年都要搞六四集會, 對一班未見過六四既九十後講始未?
正如猶太人對子子孫孫講祖先如何出埃及, 過紅海,。。。。
呢啲係咪叫薪火相傳咁呢?
高級模式 | 發新話題
換一個