返回列表 回覆 發帖

期待網友或權威專家發表對聖體奇跡的新科學論證

呢啲網友, 連權威專家講過乜都未知哩
呢啲都係天主教認同的神蹟
但天主教好少刻意用神蹟來傳教既,
所以, 好多人都唔知有啲咁既事,

對呢啲神蹟既認知
沙文自己先係 freshman
我聽過都靈裹屍布,好似教廷仲未正式承認架喎,correct me if I am wrong.

如果真的沒被承認,咁傾黎做乜 ...
抽刀斷水 發表於 2020/1/21 22:43

你無錯
都靈裹屍布只是一件文物而已,
不是神蹟
咁算是聖物嗎?
抽刀斷水 發表於 2020/1/21 22:50

因為教會對聖人聖女的骨, 遺物也列為聖物,
如証實是耶穌用過的, 沾上了耶穌的血......當然是聖物了.

現在是不能証實, 也不能否定.
呢件聖物夠過癮喎,不如集中討論呢件仲好:
抽刀斷水 發表於 2020/1/21 23:00

好喎......
好過成日講神經病, 低能, 殺人滅族
在中世紀, 曾興起過一度聖人古物追捧熱潮,
甚麼用來刺過耶穌的羅馬兵槍頭, 耶穌十架的木條, 裹屍布..
真假難判.
不如等你哋尐教徒有共識證實咗,先拎出黎同我哋尐非教徒講啦。
抽刀斷水 發表於 2020/1/21 23:02

人就係咁, 例如太子站死咗人, 爆眼, 被自殺, 被警察強姦......無共識, 無實証都拎咄嚟講哩...
(講到真有其事過啲仲係乜乜社區議會主席....立法會議員嚟)
聖包皮仲玩五餅二魚,一J分十幾塊包皮散落不同教堂喎。點解咁過癮既?
抽刀斷水 發表於 2020/1/21 23:11

用吓常理哩。

耶穌出生第八日割包皮
那時一個藉藉無名的拿勒肋兒童包皮,有誰會保留。

你會留住一個女孩初經的姨媽巾咩
您咁諗就唔科学啦。
佢老母保存然後等個仔成名終於挨出,頭 賣畀聖保祿吾得咩 ...
沙文 發表於 2020/1/21 23:57

咁你留住你個仔第一篤夢遺哩, 第日佢成咗名, 出咗頭,
你拎出嚟賣咗佢, 打跛腳都可以養老
回覆  beebeechan

not for sale啦。
送畀令千金舐, 養顏咖
沙文 發表於 2020/1/22 01:12

羅莎蓮皮膚係咪潤潤滑呢,
唔知佢後生時舐開邊個哥哥仔品牌既呢
無謂再多講咯。...
    這裏講多兩句

旁觀者 發表於 2020/1/22 02:51

露膠既笑點嚟
除都靈裹屍布尚有些討論外,其餘都不為人知。

不為人知時又有權威既學者, 專家去驗証過既?
說不為人知, 不如說是你井底之蛙, 你的反基小宇宙(僻邪紀實, 姦淫, 殺異族, 精神病)外發生了甚麼事都不曉
既然鬼徒咁吹捧「神蹟」,鬼嬰耶穌就話信佢嘅,有病俾鬼徒摸下就好。好嘞,而家武漢新型肺炎正在擴散,在此,就請逃出魔幻紀先生、BB仔你們那裏有個案出現,就去摸下患者﹗

你識野少, 咀很藐。
經上耶穌治病, 每次都係患者 主動上前來求耶穌醫治,不是耶穌去「求你俾我醫哩, 我想現野呀!」。

武漢新型肺炎不是必死的病, 仲有藥醫, 唔使下下要出到神蹟咁大陣象。
當你醫極都唔好, 死緊頭時, 試下求耶穌, 雖然你用咗九成人生嚟鬧耶穌, 都不排除俾你個神蹟既機會既。

能獲得神蹟既機會, 係不論信仰立埸, 財富, 種族, 性別, 樣衰,年齡既
1986年,裹屍布的一小部分被剪下來做化驗,由美國亞利桑那州大學、英國牛津大學考古學研究所及瑞士蘇黎世聯 ...
1988年10月13日,紅衣主教在都靈大教堂舉行記者招待會,正式宣布:存放在都靈大教堂的這塊“裹屍布”是中世紀的贗品。
leefeng 發表於 2020/1/22 05:11

你呢啲係知啲唔知啲既貼文嚟。

(1)
教廷没有說“裹屍布”是包過耶穌的, 是當信教義。
人, 可以基於他所知的論據自由決定是, 或否。
不管是主教, 教宗也可以有他個人選擇。
這個都靈主教說他不信時, 當時的教宗保祿二世, 後來的本篤十六。。。都是傾向是真的。

(2)
都靈主教1988年的講話, 是基於1986年的碳測試結果而發表。

不過, 你唔知, 或者唔講既就係後來2000年亦有專家指出1986年碳測試的結果是由於取樣錯誤,
(呢兩個專家名字係叫Joseph Marino and Sue Benford )
“裹屍布”在中世紀時曾受破壞, 由修女補過, 當然是採用中世紀時的物料。 測試的樣本就是取了中世紀時被修補過部份,
測出年份, 當然也是中世紀 1260-1390年間。

都靈主教(1913-1998)再翻生, 得知有新的數據時, 也會收回說話未定哩。

總括嚟講, 
你(阿曱甴feng) 呢堆“裹屍布”既資料, 早已過時

更新下哩。。。。傻豬
死撑啦!揾個耶稣都冇,裹屍布?包粽?
leefeng 2020/1/22 10:59 提交

撐到你再無話駁咀,
擘大個死人口得個窿,口啞啞咁。
成績都算唔錯。
我幾滿意。
奇的是,一大堆廢料叫奇蹟?
奇蹟硬係只show比一兩個,三幾個人睇?
咁有神蹟power,咪在萬人廣場出現下咧 ...
leefeng 發表於 2020/1/22 11:47

有啲人,正如你咁,硬係唔知自己識野少。
「咁有神蹟power,咪在萬人廣場出現」
你一咁講我就知你聽都未聽過1917年十月十三日在葡萄牙花地瑪顯現過既神蹟,現場最高峰時有七萬人。
有傳媒影哂相,有頭條報導。
我見一鑊省你一鑊

leefeng 發表於 2020/1/22 12:04

你都係跟尾狗一隻而已
即係有人嗌「五大塑球」,你就白痴地回「缺一不可」過類
1917年吖馬!叫你件中東佬騙子野鼠耶穌同件性巫聖母依家出現吖笨!
leefeng 發表於 2020/1/22 12:12

今年2020
    就算現咗俾你睇,俾好多人睇咗,
到咗2070, 又一樣有啲白痴瘋話:「叫你件中東佬騙子野鼠耶穌同件性巫聖母依家出現吖笨!」

1917年做完,2020年就有你呢種白痴瘋勒
高級模式 | 發新話題
換一個