返回列表 回覆 發帖

期待網友或權威專家發表對聖體奇跡的新科學論證

我聽過都靈裹屍布,好似教廷仲未正式承認架喎,correct me if I am wrong.

如果真的沒被承認,咁傾黎做乜?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
你無錯
都靈裹屍布只是一件文物而已,
不是神蹟
beebeechan 發表於 2020/1/21 22:48

咁算是聖物嗎?
聖包皮夠過癮喎,不如集中討論呢件聖物仲好:

現在是不能証實, 也不能否定.
beebeechan 發表於 2020/1/21 22:59

不如等你哋尐教徒有共識證實咗,先拎出黎同我哋尐非教徒講啦。
聖包皮仲玩五餅二魚,一J分十幾塊包皮散落不同教堂喎。點解咁過癮既?
冇錯,我又係一睇到阿feng先生噉講,個腦入邊即時出現咗花地瑪幾萬人被傾盆大雨淋濕曬之後,旋轉嘅太陽一 ...
逃出魔幻紀 2020/1/22 14:50 提交

如果在大屠殺時,一眾被斬首者個頭飛返落條頸度,或者粒子彈由中彈位置飛返出黎並即時止血,咁既神蹟先有意義嘛。
其實你只係想神特登安排一道神蹟俾你睇.
不過, 你又要諗諗, 你有乜咁大得能神要你信, 無咗就係大損失咁呢 ...
beebeechan 2020/1/23 00:33 提交

我嘅意思係,神蹟可以做返尐較有意義既大規模救人行為,而唔係表演濕濕乾乾、水上行走之類既小把戲。當然你可能會覺得好大動作、要好大力量咁,但對於無所不能嘅施行者,查實一條毛都冇少到啦。
唉!D同學成日掛住玩唔肯上堂,連班主任都玩埋一份,睇黎呢堂科學實驗課都係上唔成架啦。
逃出魔幻紀 2020/1/22 22:34 提交

不如將聖物既討論,改為討論聖包皮,相信會有更多人投入討論。

唔知對聖包皮,有冇做過任何科學驗證咁呢?
救人需要人自救,自由意志係決定因素
逃出魔幻紀 發表於 2020/1/23 16:51

咁如果喺大地震時,施行神蹟令眾人升上半空避過災禍,咁就唔關自由意志既事啦,好唔好啫?
按經上記述, 即使是親身目睹, 受惠過既以色列人, 佢地都好快唔記得有咁既神蹟,
過咗海後就怨天怨 ...
beebeechan 發表於 2020/1/23 22:09

咁你其實係否定緊神蹟既功能?甚麼濕濕乾乾嗰尐咪可稱為低B?
耶穌好多次用神蹟治病後都都吩咐被治者唔好四圍揚,
說明, 耶穌都唔鐘意亂用神蹟來拉客既
當然, 神蹟 ...
beebeechan 發表於 2020/1/23 23:40

我想了解清楚你既意思係咪咁:
1. 神蹟不是用來拉客
2. 神蹟不是用來幫助世人(寧願濕濕乾乾都唔救大屠殺、地震受害者)
3. 神蹟只係令信咗既人更加/繼續信
大至上你都說中七成。
漏咗#98 提到既作用。
beebeechan 發表於 2020/1/26 12:03

#98你指出神蹟用黎傳達訊息,咁既目的都係令信咗既人更加/繼續信啦,係咪呢?所以我應該係無漏到,你同意嗎?
#98 既意思唔係為使信咗既人更加信。
係使訊息更有權威。
beebeechan 發表於 2020/1/27 05:04

咁使訊息更有權威既目的又係乜呢?
我諗你下一個問題會係:

咁信咗既目的又係乜呢?
beebeechan 發表於 2020/1/27 23:29

差唔多啦。

神蹟按定義,是神做出來的事蹟。

1. 神蹟不是用來拉客
2. 神蹟不是用來幫助世人(寧願濕濕乾乾都唔救大屠殺、地震受害者)
3. 神蹟只係令信咗既人更加/繼續信
4. 神蹟用來傳遞權威信息

傳遞權威信息,其實目標都係面向信咗既人(因為神蹟不是用來拉客)。

神既不藉神蹟來拉客,又不是用來幫人,只係用黎keep住一班信咗佢既人,睇黎呢班信咗佢既人對神黎講係相當重要。

咁,神又為乜要keep住一班信佢既人呢?
你咪走火入魔囉
神蹟目的不是為(1)同(2)而做
也不能否定神蹟會有(1)同(2)既效果。 ...
beebeechan 發表於 2020/1/28 09:50

side effects 對神主動要做既事蹟,呢方面既討論有咩意義呢?

點解有人年年都要搞六四集會, 對一班未見過六四既九十後講始未?
正如猶太人對子子孫孫講祖先如何出埃 ...
beebeechan 發表於 2020/1/28 09:53

神要靠神蹟黎做傳承?咁要部聖經同聖傳做乜野?
我又重提我成日講嘅概念:信與唔信嘅兩種人,係喺兩個唔同嘅領域度思考問題,交集空間好少,所以比較難互 ...
逃出魔幻紀 發表於 2020/1/28 10:18

所以,你如果能夠游說到我呢個叛教網主入教,其實係好大功德,其他同你思維唔太相同既人,你就唔駛咁大動力。

Come on, convert me~~

關於預定論同自由意志,你可以諗其實兩者係無衝突既。試想像:人係必須進食(預定論),但係就可以揀食蘋果或者食蛋(自由意志),但係又唔可以食泥、食頭髮(預定論),咁諗會唔會容易接受尐?
回覆 145# beebeechan

我係回應你#140既疑問,並唔係自主地無喇喇換角。
補充:就算你唔係唔係用個網做投名狀而係孤身入教,或者阿福阿水任何人只係帶梳蕉入教,天上便都有99個義 ...
逃出魔幻紀 發表於 2020/1/28 23:17

但係據陳版友所言,神蹟又不是用來拉客,點解唔拉下客咁呢?
尤如闊少只用哂$$$$$$$來溝女,
無錯, 係會有好多女湧埋嚟
但搵唔到真愛既
beebeechan 發表於 2020/1/29 00:41

咁當假既神蹟被篤爆後(例如五餅二魚聖包皮),又係咪會令信徒無咁信/離教呢?

我係將神即理解成副產品,就好似煮飯有飯焦,但係冇人將飯焦當主食,最多整個鍋巴調劑下噉嗻,冇人特登整鍋巴黎教細路仔戒奶轉食固體食物嘅,冇益噶嘛。
逃出魔幻紀 發表於 2020/1/29 09:02

咁如果唔係飯焦,係煲燶哂尐飯(假神蹟五餅二魚聖包皮),你咁食又會唔會有害架?
發覺你對聖包皮興趣特濃
beebeechan 發表於 2020/1/29 23:08

你喺#12同意多尐討論聖包皮既喎。
高級模式 | 發新話題
換一個