返回列表 回覆 發帖

武漢肺炎感想

這次武漢肺炎就在我們身邊爆發,使大家都能親身感受到災難的恐怖,所有人都有機會直接面對貧窮、飢餓、分離、死亡與絕望的恐怖陰影。

這段時間看到大量有關武漢市內的悲慘狀況,前幾天我曾直接看到一個湖北家庭被外省人排斥時的絕望眼神,加上今天看到屈臣氏門口排隊買口罩的長長人龍中,有不少人沒有戴口罩,令我感覺到他們是在一群在粥廠門前排隊領粥喝的衣不蔽體的饑民中的赤裸人。但這是香港啊!

這種狀況亦令我聯想到聖經舊約各先知門屢次告訴猶太人的人吃人甚至吃糞便的悲慘前景。

想到聖經的預言,目前的狀況只屬小兒科,只是熱身開端罷了,禁不住不停地祈禱:

我們的天父,
願祢的名受顯揚,
願祢的國來臨,
願祢的旨意奉行在人間,如同在天上。
求祢今天賞給我們日用的食糧,
求祢寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣。
不要讓我們陷於誘惑,
但救我們免於凶惡。
亞孟。
(雖然你自己刪走咗條野) ...
beebeechan 發表於 2020/2/4 08:40

我刪走咗邊條野呀?
你的連結沒說明「唔掂」既定義噃。
抽刀斷水 發表於 2020/2/4 08:32

條鏈又係你拎嚟既, 
唔掂既, 都係入你數㗎哩
(雖然你自己刪走咗條野)
你的連結沒說明「唔掂」既定義噃。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
你講個「掂」字先架喎,你定義咗先啦喂。
抽刀斷水 發表於 2020/2/3 23:18

掂, 咪即係唔掂既相反囉

http://dict.revised.moe.edu.tw/cgi-bin/cbdic/gsweb.cgi?ccd=uVpz8A&o=e0&sec=sec1&op=v&view=0-1

(唔好意思, 被傳染咗啲白痴廢言)
咁聽咩人講先叫「掂」? 解散警隊, 封關呀?
你又定義吓哩
beebeechan 發表於 2020/2/3 05:49

你講個「掂」字先架喎,你定義咗先啦喂。
我又發癲:耶穌基督大獲全勝,共產黨一敗塗地。
咩叫「掂」?唔聽人講就叫「掂」?
..
抽刀斷水 發表於 2020/2/3 03:10

咁聽咩人講先叫「掂」? 解散警隊, 封關呀?
你又定義吓哩
不如又問問,
仲有邊個可以掂過林鄭?
beebeechan 發表於 2020/1/31 21:49

咩叫「掂」?唔聽人講就叫「掂」?

陳智思、唐英年、曾鈺成、梁錦松、葉劉……我都唔講民主派啦,你自己揀啦。
大難當前,信唔信耶穌都好,希望我哋用正念幚助武漢、中國以至全世界受病毒感染嘅人同埋受此疫影響而受苦 ...
逃出魔幻紀 發表於 2020/1/31 19:29

叫你個耶稣用神蹟消滅病毒啦,

唔通你個耶稣得把口只識掠水同性侵,乜都唔嘵?
你個上帝耶稣既然懂得把人類同冠狀病毒製造得出黎咁威,
現在咪話比信徒知佢對冠狀細菌病毒無能為力啵!
大難當前,信唔信耶穌都好,希望我哋用正念幚助武漢、中國以至全世界受病毒感染嘅人同埋受此疫影響而受苦 ...
逃出魔幻紀 發表於 2020/1/31 19:29

移鼠都授予你「能力」,有病俾你摸下就好,為啥重講咁多﹖快去醫院守住,一有病人,就摸下佢,不就好了嗎﹖
連建制派都插林鄭喎,陳版友仲撐佢呀?
抽刀斷水 發表於 2020/1/31 20:42

不如又問問,
仲有邊個可以掂過林鄭?

想林鄭,港府做野快,爽手。。。
咪俾番多啲權佢囉。

楂住港英旗出嚟示威過啲, 好懷念港英政府做事效率咁,
佢地又記唔記得港英政府權力大過依家港府好多既呢(唔係咁民主㗎咋)?
抽刀斷水 2020/1/31 20:42 提交

香港乜都話要民主,立法,諮詢民意。立法會拉半年布都做唔到嘢出嚟。
有突發危機時就睇到獨裁管治都唔係完全唔好㗎。
人地六日就起到間醫院出嚟。
呢啲在香港民主下係妄想嚟。
(香港搵棟空置居屋出嚟俾醫護人員暫時隔離都關卡重重)
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
逃出魔幻紀 2020/1/31 19:29 提交

不過在香港新聞畫面見到既卻是一大班自私人既劣行。
SARS 時盲搶鹽,依家盲搶罩、搶米,搶糧搶火酒。
搶唔到想打人咁。
成機又話林鄭錯。

幫唔到時還使社會秩序百上加斤。人禍仲慘過粒病毒。
快去醫院找一個肺炎病人,熱烈擁吻他/她,十四天後你冇事先至多謝你個耶穌都未遲!

...
leefeng 發表於 2020/1/31 06:27

大難當前,信唔信耶穌都好,希望我哋用正念幚助武漢、中國以至全世界受病毒感染嘅人同埋受此疫影響而受苦嘅人,大家盡快走出苦難。
沒錯。
按你的認知,香港是怎樣的?沒有貧窮,沒有痛苦,人人過著天堂般的生活?

朱門酒肉臭,我很留意香 ...
抽刀斷水 發表於 2020/1/31 00:49

「但這是香港啊!」唔係你諗嘅呢個意思,雖然喺宗教討論區我唔想多講政治,但大時代中內心嘅唏噓情不自禁感流露出來。我想講嘅其實係「但這裏曾經是香港啊!」
這次武漢肺炎就在我們身邊爆發,使大家都能親身感受到災難的恐怖,所有人都有機會直接面對貧窮、飢餓、分離 ...
逃出魔幻紀 發表於 2020/1/30 12:05

快去醫院找一個肺炎病人,熱烈擁吻他/她,十四天後你冇事先至多謝你個耶穌都未遲!

高級模式 | 發新話題
換一個