返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 為何人總 "偽善"?

什麼是 "偽善"? 就是做給人看的 "善良", 目的只是被人 "讚賞" 或得到一些好處.

什麼才是 "善良"? "善良"  ...
bigmonster 發表於 2020/2/12 16:47

全文主題欠奉
東說少少, 西講一些,
散收收...............

不知你想賣甚麼
回覆  逃出魔幻紀

你了解咗早期教會幾咁淫亂未呢?
抽刀斷水 發表於 2020/2/13 00:15

你呢條問題, 有點意思。

我試下用兩方面回應下。

(1)早期教會幾咁淫亂
呢個好似小學時讀中國歷史, 老師都說秦始皇是大暴君, 焚書坑儒。
到了中, 大學, 對中國歷史了解多了, 秦始皇是特別殘暴嗎? 不見得 (雖然焚書坑儒又的確是事實) 比秦始皇更殘暴的君王多的是。為何要秦始皇獨揹黑窩?

中世紀時教會特別腐敗淫亂嗎?
當然你可以找到不少教廷醜史, 教宗淫蕩的個案。
即使今日, 教會時不時傳來性侵, 歛財醜事, 不見得比中世紀時清廉了。
天主與人同在時, 撒旦, 罪惡也都如是。

所以, 『了解咗早期教會幾咁淫亂未』
真正未了解過個, 係...........你
(2)
中世紀有淫亂, 缺德的教宗, 主教。
不過, 他們可有以他們的淫亂缺德行為都放入信條教理內呢?
你只可以說他們偽善, 說一套, 做另一套。

瑪竇福音23:2記下耶穌說:
那時,耶穌對民眾和他的門徒講論說:
「經師和法利塞人坐在梅瑟的講座上:
凡他們對你們所說的,你們要行要守;但不要照他們的行為去做,因為他們只說不做。
他們把沉重而難以負荷的擔子捆好,放在人的肩上,自己卻不肯用一個指頭動一下。

耶穌明知法利塞人是偽善的了, 但當他們在「梅瑟的講座上」說教時,人還是應聽從。
因為上主的話是通過授權的人說出來, 不是視乎該人有没有足夠善行。
其實我想講既早期教會,係早過中世紀教會既,不過你回應中世紀,是但啦。

說一套,做另一套;人地 ...
抽刀斷水 發表於 2020/2/13 21:45

咁又有邊段時間, 教會係腐敗過中世紀既呢?

咁保祿在迦拉達書5:17-21中說當時教會
17因為本性的私慾相反聖神的引導,聖神的引導相反本性的私慾:二者互相敵對,致使你們不能行你們所願意的事。
18但如果你們隨聖神的引導,就不在法律權下。
19本性私慾的作為是顯而易見的:即淫亂、不潔、放蕩、
20崇拜偶像、施行邪法、仇恨、競爭、嫉妒、忿怒、爭吵、不睦、分黨、
21妒恨、【兇殺】、醉酒、宴樂,以及與這些相類似的事。我以前勸戒過你們,如今再說一次:做這種事的人,決不能承受天主的國。

基本上都與中世紀敗壞的情況相若㗎哩。
咁就更加無謂講有乜時間特別衰。

又或者, 你在世上, 係邊到搵到一笪地方係無「淫亂、不潔、放蕩、崇拜偶像、施行邪法、仇恨、競爭、嫉妒、忿怒、爭吵、不睦、分黨、妒恨、【兇殺】、醉酒、宴樂,以及與這些相類似的事」既呢?
其實我想講既早期教會,係早過中世紀教會既,不過你回應中世紀,是但啦。

我又唔係全能全知, 有野你講清楚就得勒。
說一套,做另一套;人地污糟,我都邋遢,一件污,兩件穢,然後再回到聖座台上,與一聚清白善良教友分享信仰,一起唱詩……你哋唔覺得核突就得了。

咁無理由你放屁就話係香, 
我既屁就係臭㗎啵。
屁。。。就一齊都臭。

人, 西人, 東方人, 白人黑人, 男人女人, 大人細路,古代人現代人。。。。就是個個都會犯罪, 罪性重。
說一套,做另一套;人地污糟,我都邋遢,一件污,兩件穢,然後再回到聖座台上,與一聚清白善良教友分享信仰,一起唱詩……你哋唔覺得核突就得了。

咁做法官既都會剛叫完雞, 然後上庭審案,
咁佢審理判決既案件係咪因佢行為不檢而無效既呢?
都話:你哋唔覺得核突咪得囉。
抽刀斷水 2020/2/14 00:02 提交

如只用「覺得」來辯,就無乜好辯哩。
去大便好過勒。
咁其實神職人員在台上全身裸體,甚至一邊淫亂大搞一邊做彌撒,台下信眾拎住本聖經一邊打飛機一邊高唱 ...
抽刀斷水 發表於 2020/2/14 08:07

咁我又諗起人有時會食吓海鮮, 美極龍蝦, 蒜蓉蒸開邊蝦。。。
有時又都要上廁所大便。
不過, 在大便時又同時食美極龍蝦, 蒜蓉蒸開邊蝦既就少之又少勒, 除非係黐隠咗線

綽頭, 當凳坐都有既, 真大便就冇哩卦

(咁點解會有人一邊做彌撒一邊打飛機既呢)
不過,去教堂可能都有靚女,咁唔排除有尐人鍾意咁,在聖經之下輕輕搖動,不過未爆到出黎啫。

抽刀斷水 2020/2/15 16:36 提交

你真係唔知天主教既彌撒係點既。
彌撒係唔需要用聖經㗎喎。
聲稱係take咗野囉,唔知真定假。

Naked guy on meth takes dip in holy water, masturbates during Mass ...
抽刀斷水 發表於 2020/2/15 16:36

(1)   話明係「on meth」,同「黐隱咗線」差唔多哩,不是正常人囉。
(2)   涉事人不是在參加彌撒,他是在別人在做彌撒時走入去搞野。
人地做緊彌撒,扲支AK41 入去亂掃都試過哩
https://www.nytimes.com/2019/05/ ... -church-attack.html

掉個炸彈又試過

打飛機。。。濕碎哩,黐得少囉
BB仔去天誅堂都唔係做彌撒,而係「領聖體」。
旁觀者 發表於 2020/2/16 03:18

那甚麼叫「做彌撒」?
懂嗎你?
高級模式 | 發新話題
換一個