返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 神的問題討論

你做好自己本份就OK了
daniel99266 發表於 2020/2/19 23:27

你無做你的一份, 你OK不了?

你要向人說明你的話, 你的論點比我有說服力時,
你還要多努力囉

只憑一句:『 已包含係之前既討論了。』。。。夠嗎?
我歡迎你有更強既論點㗎啵。。。。
(使我都學到野嘛, 眼光都會闊大咗)
OK,明白你既意思,我冇咩特別補充。
daniel99266 發表於 2020/2/19 23:38

無錯勒, 
你咁講, (或者唔好講野)
總好過話:
我都等待緊有說服力既論點
daniel99266 發表於 2020/2/19 12:25

得罪人多, 稱呼人少既說話
問題2.
神係創造人之前,已經知道一部份會落地獄,但佢仍選擇將呢些人創造出黎,
佢對呢D 人有冇道德責任? ...
daniel99266 發表於 2020/2/19 23:44

創世紀中, 上主每天造完一樣後, 都說:天主看了認為好

即是, 手機電腦。。。出廠時是好的
人還會用得不妥, 染病毒, 中了木馬程式。

人如何墮落, 見第三章囉
問題2.
神係創造人之前,已經知道一部份會落地獄,但佢仍選擇將呢些人創造出黎,
佢對呢D 人有冇道德責任? ...
daniel99266 發表於 2020/2/19 23:44

你都很牛囉
你知道神『己經早知了甚麼』, 比神更神!

為甚麼神不會早知是全人類都會得救的,只是時間未到。
(所以, 耶穌2000幾年都仲未嚟審判世界。。)

『早知是全人類都會得救的,只是時間未到。』
經文中又的確有過咁既暗示㗎啵。神漏了天機, 講了少少佢睇到既『未來』係點。
有機會引一堆俾你睇下
(呢到, 無謂咁題外勒)
如果其他人渴望家長式既訓誡,亦都可以,大家諗法唔同。 ...
daniel99266 發表於 2020/2/19 23:50

家長。。。就唔係勒
老師。。。還是當得起
亦都可以,大家諗法唔同。 ...
daniel99266 發表於 2020/2/19 23:50

我尊重你可以諗法唔同
但唔同意你無心, 無位去接收不同既諗法。
上天入地, 唯我諗法獨尊
(其他的都是無說服力)
呢個係我對全知既理解
daniel99266 發表於 2020/2/20 00:14

#122 是我對你「對全知既理解」既評語

全知,與全定。。。係咪一樣既哩
呢個係我對全知既理解
daniel99266 發表於 2020/2/20 00:14

剛剛睇到個細路在打機, 其實他的手在瑩幕上那裡點, 走那方向, 選了甚麼武器…….編寫程式的那人都能知他在遊戲裡會遇到甚麼,  那裡會跳出怪獸,下一步會點, 夠不夠打嬴遊戲中的大佬, ….
玩者, 還是每一步都是他的自由旨意, 他要向右行又得, 向前, 向左又得.
Game Over  都佢自己一手造成.
有冇諗過天主嘅全知形態超出咗你我嘅理解同想像範圍?我哋百零嘅IQ係咪確定理解到佢嘅無限IQ?井底蛙可否想像到井外嘅人描述「落霞與孤鶩齊飛,秋水共長天一色」等落日出日落碧水連天景像?呢個係我對天主全知嘅理解。
逃出魔幻紀 發表於 2020/2/20 00:53

等我又扮下全知先。

你咁講, 過位丹尼耳就會話: 只是是說天主識的東西比人多而已, 不是「全知」。
佢理解既全知, 係有預知未來意思既。

當然, 有豐富既知識, 都可以做到預知既效果既。

其實知識豐富了, 便更易做到「預知」
又比如你飲食偏鹽, 少運動, 日日哺係個電腦前,四五個鐘...
你到中年時便會血壓高....不需要甚麼全知, 預知未來的能力
依家不完美既OS,都有跟機提供防病毒程式(Windows),又或者只容許已批准的程式安裝(iOS)。

整 ...
抽刀斷水 發表於 2020/2/20 09:35

iOS 只要用家批準便可以安裝㗎喎, 責任自負唶
整到人咁容易受引誘落地獄,
抽刀斷水 發表於 2020/2/20 09:35

成個伊甸園有無數果樹, 乜都食得, 只係一棵唔好食之喎。

即係今日俾你住成百畝, 幾十間套房豪宅, 只係話有一間房你唔入得唶。。。
俾我。。。。執到哩。。。o累飯應哩
        We carefully review each app and require developers to follow strict guidelines on privacy, design, and business models.

https://www.apple.com/hk/en/ios/app-store/principles-practices/
抽刀斷水 發表於 2020/2/20 10:19

我個iOS,
係可以從 Third Party 安裝軟件㗎喎
要點樣設定,係我既自由旨意嚟

你上邊講既係  AppStore 既 apps
呢種對全知既理解我覆述左幾次,暫時我覺得冇有說服力既反駁。
daniel99266 發表於 2020/2/20 11:45

我出帖, 都唔係為咗要說服你既, 
(說得服,當然好)
係俾其他人睇到井外尚有天, 唔係得你一種睇法既, 你既論據.............一樣係唔夠說服力 (尤其係參考過我既睇法之後)
佢創造之前就知一部份人會落地獄,一係知,一係唔知。
daniel99266 發表於 2020/2/20 11:39

神要做一批為咗要落地獄既人?
地獄空, 神不自在了?
神唔止全能, 全知, 全善, 仲係全無聊囉。
呢種對全知既理解我覆述左幾次,
daniel99266 發表於 2020/2/20 11:45

無錯, 你只係靠覆述
我......不時都有更新的見解。
服不服, 見仁見智唶
關於井口以外景物嘅任何敘述,對井內青蛙應該唔會有任何說服力,呢個合邏輯。唔止你係青蛙,我都係,不過我就相信井外人講嘅嘢。
...
逃出魔幻紀 發表於 2020/2/20 12:24

井內蛙根本唔知井外有人卦
呢種對全知既理解我覆述左幾次,暫時我覺得冇有說服力既反駁。

一樣米養百樣人。。。。係正常既
一句話講百次 (仲係對住同一個對象嚟講)。。。。就有點失常勒
一係知,一係唔知,按照我我對知既理解,神係知既,
咁創造果堆人之前,就知果堆人就會落地獄。 ...
daniel99266 發表於 2020/2/20 13:12

呢個就要咁睇真啲。。。。

(1) 乜野先叫係『全知』
(2) 即使神有野唔知, 咁係咪代表佢無能先?
高級模式 | 發新話題
換一個