返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 神的問題討論

的確, 人憑過往經驗, 是可以預知未來㗎喎。
天文台的氣象預測, 就是這類, 今日, 能頗準繩 ...
beebeechan 發表於 2020/2/22 22:13

同你一開始捉棋既例子係一樣,我回應過。
捉棋高手只係"推測"你點行,實際上點行係要到未來下手一刻先知,可以亦可不吻合預測。
天文台的氣象預測都一樣只係"推測",並唔係真正知道未來既天氣,真正既天氣要到未來當刻先知。推測必然基於某程度既無知,全知者是實際上知道未來,並非基於無知既"推測"
我數學很爛喎,
我數學很爛喎,
其實我都唔知啲算式翕乜㗎, 只係見2+2=5岩用咋。
就好似沙文, 旁觀者貼文咁, 只係見個標題合心水, 就掉出嚟,
內容有無錯, 話之佢咁囉。

2+2=5 只係計錯數
你就說因為有全知未來, 所以現在的選擇是被限了, 没有自由旨意。

你就說因為有全知未來, 所以現在的選擇是被限了, 没有自由旨意。

那麼, 現在倒回看過往呢?
你「現在」知道3日前的你選了A餐, 
那你回想3日前你選A餐時, 是受到威逼的嗎? 是你自願選的嗎?

既然「過往你的選揀」没有受「現在的知」而限制了, 
為甚麼現在你的選揀會是受未來的知而限制了呢?

這個論點, 其實在#113便提過了。
又要打回原形再論過?
beebeechan 發表於 2020/2/22 21:32

呢點我#115 回應左,又係唔見你有跟進到。

有一點本質既分別要注意,即使你現在知道關於過去既結果,不等於人類在過去做選擇既一刻是預先就被知結果的,當冇假設到有全知者就更加如此。
例如: 阿甲3年前食A餐,你現在知道了,不等於阿甲當時揀食A餐那一刻係被預知的。
但若有全知者,你現在做未來選擇既一刻就係預知的,既然被預知了A 餐,
就排除了選擇otherwise既自由了。
daniel99266 發表於 2020/2/18 23:31
就憑人類既經驗係往右向前嗎?」
daniel99266 發表於 2020/2/22 14:31

的確, 人憑過往經驗, 是可以預知未來㗎喎。
天文台的氣象預測, 就是這類, 今日, 能頗準繩預告颱風的走向。
第5步計錯數了,分母=0不可約
daniel99266 發表於 2020/2/22 14:31

我數學都很爛喎,唔明點解分母係0? 我覺得約咗佢冇問題喎。
那你回想3日前你選A餐時, 是有自由旨意嗎?

上邊 #195 是支持没有真正自由旨意的說法之一。
還有其他的, 打後再論

我數學很爛喎,
其實我都唔知啲算式翕乜㗎, 只係見2+2=5岩用咋。

就好似沙文, 旁觀者貼文咁, 只係見個標題合心水, 就掉出嚟,
內容有無錯, 話之佢咁囉。
一條時間線,左邊係過去,中間係現在,右邊係未來,憑咩只有右邊係"不可知"?
就憑人類既經驗係往右向前嗎?
daniel99266 發表於 2020/2/22 14:27

那麼, 現在倒回看過往呢?
你「現在」知道3日前的你選了A餐, 
那你回想3日前你選A餐時, 是受到威逼的嗎? 是你自願選的嗎?

既然「過往你的選揀」没有受「現在的知」而限制了, 
為甚麼現在你的選揀會是受未來的知而限制了呢?

這個論點, 其實在#113便提過了。
又要打回原形再論過?
一條時間線,左邊係過去,中間係現在,右邊係未來,憑咩只有右邊係"不可知"?
daniel99266 發表於 2020/2/22 14:27

就你這帖, 在「所以自由意志與全知無法共存。」上, 
你否定了神不會不是全知。

打後, 便聚焦到全知, 有否使人没有了自由旨意囉。
未來是否不可知,並非不證默認,否則你就唔洗舉「方圓、2+2=5」既例子去嘗試說服人接受呢點。
一條時間線 ...

在#176我早說了
「之前唔拎出嚟講, 因為我都唔係幾認同。」

所以, 没有要用來說服你。
只是向你 (或其他人) 說說各家各說而已。

「一條時間線,左邊係過去,中間係現在,右邊係未來,憑咩只有右邊係"不可知"?
就憑人類既經驗係往右向前嗎?」這也是我不認同這家說法的理由之一囉。

高興見到你就之前的論點, 經過思考,作出反駁。
這才是討論。

也很高興我能刺激到你多思考。

當然, 由你的回應, 也有刺激到我有新思考既。
2+2=5
都唔係不可發生㗎喎
beebeechan 發表於 2020/2/22 14:20

#176既重點就係話未發生既事係「不可知」,要知不可知既事已經係不合邏輯。
神唔會做不合邏輯既事。
beebeechan 發表於 2020/2/22 14:09

未來是否不可知,並非不證默認,否則你就唔洗舉「方圓、2+2=5」既例子去嘗試說服人接受呢點。
未來同你既選擇係一件邏輯上允許發生既事件,
並非如同"2+2=5"一樣屬於不可發生事件。
daniel99266 發表於 2020/2/20 14:04

2+2=5
都唔係不可發生㗎喎
睇真D 我既回應

daniel99266 2020/2/22 13:39 提交

#176既重點就係話未發生既事係「不可知」,要知不可知既事已經係不合邏輯。

神唔會做不合邏輯既事。
呢個論點就無你講既:「人實在無得揀」咁極端勒。
老師又同你深入少少論下。

的確有另一派哲學家係「自由旨意」這方面思考。
人在有得揀時又係咪真係100%自由旨意呢?

例如,你俾我選A餐或B餐,我都唔係有自由旨意,因為我唔可以揀C餐。
睇真D 我既回應

未來同你既選擇係一件邏輯上允許發生既事件

daniel99266 2020/2/22 13:39 提交

你話人有選擇時又話係無選擇,又幾合邏輯先?
咁你是旦, 求求其其翕句:『無說服力』。。。。都可以話係回應咗既 ...
beebeechan 發表於 2020/2/22 12:50

睇真D 我既回應
daniel99266 發表於 2020/2/20 14:04
你比左幾個例子「方圓、2+2=5」去解釋為何未來係"不可知"
我回應左你比既例子,但唔見你有跟進回應 ...
daniel99266 發表於 2020/2/22 11:38

咁你是旦, 求求其其翕句:『無說服力』。。。。都可以話係回應咗既
高級模式 | 發新話題
換一個