返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 神的問題討論

亦都可以,大家諗法唔同。 ...
daniel99266 發表於 2020/2/19 23:50

我尊重你可以諗法唔同
但唔同意你無心, 無位去接收不同既諗法。
上天入地, 唯我諗法獨尊
(其他的都是無說服力)
如果其他人渴望家長式既訓誡,亦都可以,大家諗法唔同。 ...
daniel99266 發表於 2020/2/19 23:50

家長。。。就唔係勒
老師。。。還是當得起
問題2.
神係創造人之前,已經知道一部份會落地獄,但佢仍選擇將呢些人創造出黎,
佢對呢D 人有冇道德責任? ...
daniel99266 發表於 2020/2/19 23:44

你都很牛囉
你知道神『己經早知了甚麼』, 比神更神!

為甚麼神不會早知是全人類都會得救的,只是時間未到。
(所以, 耶穌2000幾年都仲未嚟審判世界。。)

『早知是全人類都會得救的,只是時間未到。』
經文中又的確有過咁既暗示㗎啵。神漏了天機, 講了少少佢睇到既『未來』係點。
有機會引一堆俾你睇下
(呢到, 無謂咁題外勒)
問題2.
神係創造人之前,已經知道一部份會落地獄,但佢仍選擇將呢些人創造出黎,
佢對呢D 人有冇道德責任? ...
daniel99266 發表於 2020/2/19 23:44

創世紀中, 上主每天造完一樣後, 都說:天主看了認為好

即是, 手機電腦。。。出廠時是好的
人還會用得不妥, 染病毒, 中了木馬程式。

人如何墮落, 見第三章囉
無錯勒, 
你咁講, (或者唔好講野)
總好過話:
得罪人多, 稱呼人少既說話 ...
beebeechan 發表於 2020/2/19 23:42

我期待有說服力既論點,呢點冇咩需要避忌,如果其他人渴望家長式既訓誡,亦都可以,大家諗法唔同。
問題2.
佢對呢D 人有冇道德責任?
OK,明白你既意思,我冇咩特別補充。
daniel99266 發表於 2020/2/19 23:38

無錯勒, 
你咁講, (或者唔好講野)
總好過話:
我都等待緊有說服力既論點
daniel99266 發表於 2020/2/19 12:25

得罪人多, 稱呼人少既說話
我說教, 唔鐘意一曲一句走全年既。。。。
耶穌由瑪利亞取得肉驅降生成人, 全知既神當然知會是這樣發生哩.
為何在路加福音中, 仍派天使加俾額爾去問瑪利亞的同意呢?
如瑪利亞當時無自由旨意的話, 神這動作便是多餘了。
瑪利亞若答不同意呢?
我唔知上主的 PLAN B是甚麼了,
由PLAN B 引發出來的未來, 只有上主知囉。

全知, 唔等如剝掉了人的選擇權既。
beebeechan 發表於 2020/2/19 23:26

OK,明白你既意思,我冇咩特別補充。
我歡迎你有更強既論點㗎啵。。。。
(使我都學到野嘛, 眼光都會闊大咗)

你要向人說明你的話, 你的論點比我有說服力時,
你還要多努力囉

只憑一句:『 已包含係之前既討論了。』。。。夠嗎?
你做好自己本份就OK了
daniel99266 發表於 2020/2/19 23:27

你無做你的一份, 你OK不了?
古聖賢都有話:忠言逆耳嘛
所以, 你聽到唔岩聽既話時, 反而要諗諗係咪忠言嚟囉 ...
beebeechan 發表於 2020/2/19 23:04

你做好自己本份就OK了
已包含係之前既討論了。
daniel99266 發表於 2020/2/19 23:23

我說教, 唔鐘意一曲一句走全年既。。。。

耶穌由瑪利亞取得肉驅降生成人, 全知既神當然知會是這樣發生哩.
為何在路加福音中, 仍派天使加俾額爾去問瑪利亞的同意呢?
如瑪利亞當時無自由旨意的話, 神這動作便是多餘了。
瑪利亞若答不同意呢?
我唔知上主的 PLAN B是甚麼了,
由PLAN B 引發出來的未來, 只有上主知囉。

全知, 唔等如剝掉了人的選擇權既。
不過, 說『如何無說服力』既回應就未出現過
(小全知既我都睇到下二, 三十個帖都未會有) ...
beebeechan 發表於 2020/2/19 23:15

已包含係之前既討論了。
冇說服力既點已經係之前既討論入面。
daniel99266 發表於 2020/2/19 23:02

不過, 說『如何無說服力』既回應就未出現過
(小全知既我都睇到下二, 三十個帖都未會有)
古聖賢都有話:忠言逆耳嘛
所以, 你聽到唔岩聽既話時, 反而要諗諗係咪忠言嚟囉
那你就我提出過的論點, 說說如何無說服力囉。
不是反反復復地背台詞般來回應。
好似犯人在犯人欄中只管喊:我無罪, 我無辜。。。
對証人的指証, 作供全無反辯。

(這是看過你#131聯想到的)
beebeechan 發表於 2020/2/19 22:41

冇說服力既點已經係之前既討論入面。

今時今日, 有理的話不等如會有說服力,
市井流言, 謠言, whatsapp, 微信左發右發的短訊既說服力仲威猛哩, 勁過專家鍾南山既話好多。
你睇呢個月以來社會上的『盲搶炎』便知哩。
daniel99266 發表於 2020/2/19 12:25

不是反反復復地背台詞般來回應。
好似犯人在犯人欄中只管喊:我無罪, 我無辜。。。
對証人的指証, 作供全無反辯。

(這是看過你#131聯想到的)

還好, 你只是說我的論點對你没有說服力, 不是無道理。

話有没有說服力, 隨了是由講的人的因素外, 仲要睇接收人多方面既因素既。
正如醫convid-19, 打同一醫治方法用落病人到, 有人就會好轉, 出院, 有啲人無反應, 無得醫, 死亡病例。

所以, 你不要『亞當子孫』咁, 有事總是推到別人身上, 
黑衣曱甴搞破壞。。。。=林鄭唔好, 
新型肺炎傳到香港了。。。。=港府無能, 
全知神定了要我犯罪, 無得揀,
唔岩聽既話只係你無說服力。。。。。
(聽進了, 自己多啲思考, 反省也是要的)
高級模式 | 發新話題
換一個