返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 神的問題討論

回覆 110# 逃出魔幻紀

你意思係信則有,不信則冇嗎?
回覆  逃出魔幻紀

好似唔係好關事
daniel99266 發表於 2020/2/18 16:01

賭場嘅裝修、廣告宣傳、洗牌開牌等工作,均由賭場老細統籌,至於賭客嘅自由意志選擇信天主定信賭場老細,或者覺得關唔關事,見仁見智,信天主與否嘅人,肯定有唔同嘅體會,呢點你應該同意啦掛。
回覆 108# 逃出魔幻紀

好似唔係好關事
我覺得呢度有個盲點大家冇講到:天主叫揀5唔好揀6,因為5係好,6係衰,5令人開心,6令人痛苦;但同時在場嘅扮曬賭俠嘅微服賭場老闆大大聲勸人哋買6唔好買5,仲播曬錄影叫曬人做媒嚟證明曾經買6嘅人贏到開巷,個個喺度花天酒地享受緊人生,而曾經買5嘅人全部已經賣身為奴,供買6嘅人使喚,魚肉差遣 ,炳到豬頭噉阿媽都唔認得。賭客睇到「賭俠」所講嘅嘢「證據確鑿」,佢哋嘅自由意志會點樣揀呢?
我覺得大家忽視咗「賭俠」嘅存在同作用。
我唔選食橙, 唔等如我當時無選可以食橙既自由啵
beebeechan 發表於 2020/2/18 13:51

假設全知者知道5分鍾後食蘋果,咁除了食蘋果已經別無選擇。
若神知道你既選擇,意味住你每個選擇都已固定,你並無選擇otherwise既自由。
第2個問題係全知者自己也冇 ...
daniel99266 發表於 2020/2/18 13:46

我唔選食橙, 唔等如我當時無選可以食橙既自由啵
你既理解是:
你既理解是:
只要知道了結果, 就没有了自由旨意。
早知道結果的, 只係神,
人永遠不會『早知結果』的,
所以, 人是有自由旨意。
beebeechan 發表於 2020/2/18 13:28

若神知道你既選擇,意味住你每個選擇都已固定,你並無選擇otherwise既自由。
第2個問題係全知者自己也冇選擇otherwise既自由,
全知者知5分鍾後食蘋果,咁佢5分鍾後就選擇不了食橙。
如果你係全知,你早就知佢選擇包拗頸,
咁佢唯一能做既選擇就係包拗頸,佢係選擇唔到otherwise的
自由意 ...
daniel99266 發表於 2020/2/18 12:16

你既理解是:
只要知道了結果, 就没有了自由旨意。
早知道結果的, 只係神,
人永遠不會『早知結果』的,
所以, 人是有自由旨意。

請你告訴大家下期六合彩開甚麼冧把
因為你講不出, 
投注的人仍可以各買佢地心目中的心水號嗎
咁佢唯一能做既選擇就係包拗頸,佢係選擇唔到otherwise的
自由意 ...
daniel99266 發表於 2020/2/18 12:16

討論過就OK了
回覆  daniel99266

為何不回看一下自己問題呢? ... 這就是 "自以為是", 永遠看不到 "現實世界".

你所謂的 "全知", 就是這世界是沒意思的. 一定要照一個 "預定的軌跡" 運行.

這種 "全知", 這世界不存在.
bigmonster 發表於 2020/2/18 12:42

我所理解既全知,就係指知道所有事、所有答案,否則並不全知。
如果你所謂"有意思"既全知指可以有野係唔知,咁唔係我理解既全知。

回覆 100# daniel99266

為何不回看一下自己問題呢? ... 這就是 "自以為是", 永遠看不到 "現實世界".

你所謂的 "全知", 就是這世界是沒意思的. 一定要照一個 "預定的軌跡" 運行.

這種 "全知", 這世界不存在.
我有預知,全知既能力,我知會開5, 唔係開6
我告訴你唔好訓身去買6 哩。。。。死路嚟㗎
(你在賭桌—上,下注前,會唔會聽我講先?你都唔多信我係全知添哩,甚至包拗頸,我係要買6 ,你吹呀!。。。。。
呢啲咪自由旨意嚟囉)
beebeechan 發表於 2020/2/18 12:07

自由意志既核心就係能選擇otherwise,咁會同你既全知不相容。
/
但假設你有知道未來既能力,知道實際上會開出5,咁你就不存在擲到6既機會。
Guest from 219.79.88.x 發表於 2020/2/18 11:43

我告訴你唔好訓身去買6 哩。。。。死路嚟㗎
(你在賭桌上,下注前,會唔會聽我講先?你都唔多信我係全知添哩,甚至包拗頸,我係要買6 ,你吹呀!。。。。。
呢啲咪自由旨意嚟囉)
說一下樓主的錯誤吧...

樓主只想 "證明" 自己的說法, 任何人的 "回應", 就把別人說法 "歪曲", 再說成 "不 ...
bigmonster 發表於 2020/2/17 15:08

// 樓主的說法是. 說明 "全知", 有任何 "不知道" 的答案就不是 "全知". 正確嗎?  //
正確的,對全知合理既理解就係知道任何答案,否則就稱不上全知,做不到就頂多能稱佢所知甚多。

//如果用 "推測論", 知道有 "90% 是 A, 10% 是 B", 是否 "全知" 呢?
如果用 "時空論", 能穿越 "時空", 但 "未來" 的 "時空" 有不只一個. 知道 "兩個未來", 是否 "全知" 呢?
是否知道只有 "100% 是 A" 才是 "全知" 呢?//

所謂推測,就係對未來既無知做既推斷,玩一局擲骰仔,你推測1/6機會擲到6,因為你並不知道未來實際上會開出幾多號,
但假設你有知道未來既能力,知道實際上會開出5,咁你就不存在擲到6既機會。
中國是世界上已知的第一個銅冶煉技術的文明,目前世界上最早的冶煉銅發現於中國的陝西姜寨遺址。姜寨遺址出土的西元前4700年前冶煉黃銅片及黃銅圓環為世界上最古老的冶煉黃銅,

旁觀者 2020/2/18 01:47 提交

黃銅的使用仲早過青銅?
唔係蔴?
你做多啲功課好喎。
人願意什麼,就賜給他什麼。因為,上主的智慧,廣大無邊;他無所不能,無所不見。
逃出魔幻紀 發表於 2020/2/17 18:53

佢個「仔」移鼠想食粒無花果,都冇得傾,唔好再講其他咯。
    「上主」其實係無能到極,佢話講句屌佢屎窟嘅都要殺死,都唔知幾多人話過屌佢屎窟,可有絲毫受損﹖
    「無所不見」亦很可笑,連個「仔」够唔够料「做王」都未知,重要叫魔鬼去試探。
    「上主」篤穿咗就係條無知、無能、不善嘅廢柴﹗
乜銅器年代, bronze age 有分咩銅㗎咩?
beebeechan 發表於 2020/2/17 01:58

BB仔,你太蠢,爺爺不得不再幫你補堂歷史課。人類歷史,是先經過銅文明(雖然時間不明、資料不多)再有青銅。
    「中國是世界上已知的第一個銅冶煉技術的文明,目前世界上最早的冶煉銅發現於中國的陝西姜寨遺址。姜寨遺址出土的西元前4700年前冶煉黃銅片及黃銅圓環為世界上最古老的冶煉黃銅,標誌著人類初步掌握了金屬冶煉技術,為青銅時代的到來打下基礎。而位於中亞的美索不達米亞則是世界上第一個已知的最早掌握青銅冶煉技術的文明,出土了西元前4000年的冶煉青銅器,人類初步踏入了青銅時代的門檻。」(見百度百科.青銅時代條)
    移鼠害世前4700年,中國已有黃銅製品。
『如果你願意,就能遵守上主的誡命;你是否忠信,完全在於你的自決。上主在你面前,放置了火與水,你可任意伸手選取。生死善惡,都擺在人面前;人願意什麼,就賜給他什麼。因為,上主的智慧,廣大無邊;他無所不能,無所不見。
他的眼睛注視敬畏他的人;他洞悉人的一切行為。他從不吩咐人作惡,也從未准人犯罪。』(德訓篇15:16-21)
說一下樓主的錯誤吧...

樓主只想 "證明" 自己的說法, 任何人的 "回應", 就把別人說法 "歪曲", 再說成 "不正確".

別人回應跟本 "不是" 這樣說, 為何變了 "另一個版本"?

又或者是在別人說話中找一點 "沒關係" 的來說, 目標只是想說 "自己正確".

這正正是 "自我中心", "自以為是" 的做法.

了解了別人的說法, 正面回應, 而不是把別人的說法 "歪曲". 這才是討論.

說回主題.

樓主的說法是. 說明 "全知", 有任何 "不知道" 的答案就不是 "全知". 正確嗎?

那 "不知未來", 就不是 "全知".  正確嗎?

說回 "知到未來", 知道 "有很多個未來", 是否 "全知" 呢?

如果用 "推測論", 知道有 "90% 是 A, 10% 是 B", 是否 "全知" 呢?

如果用 "時空論", 能穿越 "時空", 但 "未來" 的 "時空" 有不只一個. 知道 "兩個未來", 是否 "全知" 呢?

是否知道只有 "100% 是 A" 才是 "全知" 呢?

"全知" 還沒說清楚 "定義" ...

記得本人說的是 "全知" 的 "定義", 不是 "神的本質".

"神的本質" 才是 "神的問題".
快離開教會. 地上所有 "教會" 正是 "主耶穌" 所說的 "假先知". 憑他們的果子 (所作所為) 便可以分辨. 所有 "教會" 都不是說 "主耶穌" 道理. "基督" 從來只有 "主耶穌" 本人, 不是教會. 教會並不是神. 也不代表神.
BB仔,爺爺本來唔想嘥時間,但見你係半桶水(2個低B),就勉強幫你上堂歷史堂啦。
旁觀者 發表於 2020/2/17 01:11

出一個B 已經夠磧死你哩
高級模式 | 發新話題
換一個