返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 神的問題討論

係邊個埸合講, 幾時講?
就算有, 都係指你依家所選擇的結果。 ...
beebeechan 發表於 2020/2/14 23:30

結果當然只有一種,你在平宇宙當了總統呢種結果,
要分身還分身,本尊還本尊,本尊的結果只有一種,神要麼知, 要麼不知。全知者只能係知囉...
現在的你, 是一個本尊, 還只是平宇宙另一個本尊的分身?
beebeechan 發表於 2020/2/14 23:37

每個平行宇宙既自己會說其他宇宙的是分身,自己所住的宇宙是本尊。大家各自既結局係獨立而且只有一個,你總不能就2重結果,當總統,同時結果又不是當總統吧。
呢個又真係基督教既精神嚟喎

天國, 或是地獄。。。兩個未來都是可以出現的。
在乎你現在的自由旨意選 ...
beebeechan 發表於 2020/2/14 23:42

當全知者知道你上天堂,咁你就只能上天堂,冇第二個揀了。
全知者知道我上天堂
因為我今日做了一個好選擇

若我今日選了另一個生活方式呢:如姦淫擄掠無惡不為呢?
...
beebeechan 發表於 2020/2/14 23:48

咁都係同選擇A餐、B餐一樣,全知者預先知道你揀A,咁你就冇揀B既可能了
講平行宇宙既科學家, 係會話可以由呢個宇宙空間, 通過虫洞, 去到另一個宇宙空間㗎啵
(等我讀完大 ...
beebeechan 發表於 2020/2/14 23:46

宇宙有唔同定義,你呢個應該只係指由一個空間去另一個空間咁解,例如香港去美國。
上面講既宇宙係互相獨立,例如你一個宇宙揀左做總統,一個揀做的士佬,
各自獨立,做總統既你唔會去到另一邊搵做的士佬既你,唔會兩個你一齊見面食早餐。
你點知唔會?

(都係等我攞埋個博士學位先解俾你聽)
beebeechan 發表於 2020/2/15 00:02

因為根據定義,平行宇宙入面既「平行」指永不相交。
你咁講, 也即係全知既神唔會只係全知你一個未來囉, 
原來, 你有不同既未來,(可以當總統, 可以當司機, 咁你可以落地獄又可以上天國) 個神都知哂。
beebeechan 發表於 2020/2/15 00:06

每個人只有一個未來,呢點係無錯的。
你能同時又當總統又不當總統嗎? 其他宇宙既結果同你係獨立的。
   唔係喎, 我今日的確可以姦, 淫, 擄, 掠㗎喎,
係我唔想做之啵

你俾你靚女朋友情人今晚倍我過情人節吖, 
我既選項馬上會唔同咗, 結果都唔同, 未來都唔同咗

雖然我係揀咗 A 餐
我認為我絕對有能力, 有自由去揀 B 餐既, 或者 AB餐都叫, 甚至起身行人, 乜都唔食。
beebeechan 發表於 2020/2/14 23:53

既然全知者早知你揀A餐,無論咩原因你都冇揀B餐呢個可能性,無論你想定唔想,揀A係你唯一結果
永不相交, 但又可以連接。
(好深吓喎)
beebeechan 發表於 2020/2/15 00:29

唔深,永不相交就不可以連接了。
主若早知你回頭或不回頭,何需不厭其煩地告誡並不斷盼望呢?
逃出魔幻紀 發表於 2020/2/15 00:24

非全知就冇呢個疑問
每個人只有一個未來, 
會有唔同款,
款。。。就可以揀卦
beebeechan 發表於 2020/2/15 00:25

係,可以有a,b,c,d... 款,如果全知者早知你揀a款,你就揀唔到其他款,a款係唯一選擇
唔係啵, 我未讀完大學都聽過佢地話有虫洞 (wormhole)呢樣野
就係接埋兩個空間既通道 ...
beebeechan 發表於 2020/2/15 00:43

連接兩個空間就好似連接香港同美國,香港同美國可以相交
不是連接兩個平行宇宙。
無其他款, 只因你現在既自由旨意揀咗A款
beebeechan 發表於 2020/2/15 00:44

自由意志意味著你有揀B款既可能,但全知者早知你揀A款,咁就不存在B款既可能,無論係咩原因導致。
相交, 而又不連接。
你講乜
beebeechan 發表於 2020/2/15 00:50

我冇話過相交而又不連接
全知者係知你揀A款, 
不是導至你揀A款的原因
beebeechan 發表於 2020/2/15 00:51

神在創造你之前就知你揀A款,然後佢創造你,呢個係完整既因果關係
係你用香港, 美國來比喻兩個平行空間㗎喎
beebeechan 發表於 2020/2/15 00:58

我冇用過香港,美國比喻兩個平行空間,我講明香港同美國係可以相交 (並非平行)。
咁咪返番去 #37 又再論過?

你再睇一遍便是, 無謂重復
beebeechan 發表於 2020/2/15 01:02

討論過就OK了
那神為甚麼要造一堆無得救要落地獄的人?貪得意咩

好比個廚師去煮一席要倒落垃圾桶的菜? ...
beebeechan 發表於 2020/2/15 01:04

呢個又係全知衍生出黎既問題
我有預知,全知既能力,我知會開5, 唔係開6
我有預知,全知既能力,我知會開5, 唔係開6
我告訴你唔好訓身去買6 哩。。。。死路嚟㗎
(你在賭桌—上,下注前,會唔會聽我講先?你都唔多信我係全知添哩,甚至包拗頸,我係要買6 ,你吹呀!。。。。。
呢啲咪自由旨意嚟囉)
beebeechan 發表於 2020/2/18 12:07

如果你係全知,你早就知佢選擇包拗頸,
咁佢唯一能做既選擇就係包拗頸,佢係選擇唔到otherwise的
自由意志既核心就係能選擇otherwise,咁會同你既全知不相容。
回覆  daniel99266

為何不回看一下自己問題呢? ... 這就是 "自以為是", 永遠看不到 "現實世界".

你所謂的 "全知", 就是這世界是沒意思的. 一定要照一個 "預定的軌跡" 運行.

這種 "全知", 這世界不存在.
bigmonster 發表於 2020/2/18 12:42

我所理解既全知,就係指知道所有事、所有答案,否則並不全知。
如果你所謂"有意思"既全知指可以有野係唔知,咁唔係我理解既全知。
高級模式 | 發新話題
換一個