返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 神的問題討論

你既理解是:
你既理解是:
只要知道了結果, 就没有了自由旨意。
早知道結果的, 只係神,
人永遠不會『早知結果』的,
所以, 人是有自由旨意。
beebeechan 發表於 2020/2/18 13:28

若神知道你既選擇,意味住你每個選擇都已固定,你並無選擇otherwise既自由。
第2個問題係全知者自己也冇選擇otherwise既自由,
全知者知5分鍾後食蘋果,咁佢5分鍾後就選擇不了食橙。
我唔選食橙, 唔等如我當時無選可以食橙既自由啵
beebeechan 發表於 2020/2/18 13:51

假設全知者知道5分鍾後食蘋果,咁除了食蘋果已經別無選擇。
回覆 108# 逃出魔幻紀

好似唔係好關事
回覆 110# 逃出魔幻紀

你意思係信則有,不信則冇嗎?

回覆 113# beebeechan

有一點本質既分別要注意,即使你現在知道關於過去既結果,不等於人類在過去做選擇既一刻是預先就被知結果的,當冇假設到有全知者就更加如此。
例如: 阿甲3年前食A餐,你現在知道了,不等於阿甲當時揀食A餐那一刻係被預知的。
但若有全知者,你現在做未來選擇既一刻就係預知的,既然被預知了A 餐,
就排除了選擇otherwise既自由了。
噉你認為108樓D賭仔信天主定賭場老細吖?
逃出魔幻紀 發表於 2020/2/18 23:02

唔知
你要用全知未來嚟睇現在,
在用現在睇過去時,就唔俾全知?
奇葩囉! ...
beebeechan 2020/2/18 23:50 提交

冇唔比阿, 你加埋全知既假設唔影響我既論述的
你係用全知嚟扭曲自由旨意。
beebeechan 發表於 2020/2/19 00:05

全知意味排除左你選擇otherwise既可能性,因為預知了揀A餐,
那揀B餐既選擇就會被強制排除於可能既選項中,你只能揀選A餐。
若冇全知者,咁B餐既選項仍然在你既選項之中。
全知者知道我會選A, 唔等如我選時只能選A
選A 只是我的意願
beebeechan 發表於 2020/2/19 12:14

無論係唔係你既意願,當選擇A被預知,咁你就冇選擇B既自由
(因為連呢個選項都排除左,你只能選A)
你好似講來講去都只係呢句, 無其他新論點矣?
(你重複一百次都不會使它變作真理, 只是你的意見而已.) ...
beebeechan 發表於 2020/2/19 12:11

我都等待緊有說服力既論點
那你就我提出過的論點, 說說如何無說服力囉。
那你就我提出過的論點, 說說如何無說服力囉。
不是反反復復地背台詞般來回應。
好似犯人在犯人欄中只管喊:我無罪, 我無辜。。。
對証人的指証, 作供全無反辯。

(這是看過你#131聯想到的)
beebeechan 發表於 2020/2/19 22:41

冇說服力既點已經係之前既討論入面。
不過, 說『如何無說服力』既回應就未出現過
(小全知既我都睇到下二, 三十個帖都未會有) ...
beebeechan 發表於 2020/2/19 23:15

已包含係之前既討論了。
古聖賢都有話:忠言逆耳嘛
所以, 你聽到唔岩聽既話時, 反而要諗諗係咪忠言嚟囉 ...
beebeechan 發表於 2020/2/19 23:04

你做好自己本份就OK了
我說教, 唔鐘意一曲一句走全年既。。。。
耶穌由瑪利亞取得肉驅降生成人, 全知既神當然知會是這樣發生哩.
為何在路加福音中, 仍派天使加俾額爾去問瑪利亞的同意呢?
如瑪利亞當時無自由旨意的話, 神這動作便是多餘了。
瑪利亞若答不同意呢?
我唔知上主的 PLAN B是甚麼了,
由PLAN B 引發出來的未來, 只有上主知囉。

全知, 唔等如剝掉了人的選擇權既。
beebeechan 發表於 2020/2/19 23:26

OK,明白你既意思,我冇咩特別補充。
問題2.
神係創造人之前,已經知道一部份會落地獄,但佢仍選擇將呢些人創造出黎,
佢對呢D 人有冇道德責任?
無錯勒, 
你咁講, (或者唔好講野)
總好過話:
得罪人多, 稱呼人少既說話 ...
beebeechan 發表於 2020/2/19 23:42

我期待有說服力既論點,呢點冇咩需要避忌,如果其他人渴望家長式既訓誡,亦都可以,大家諗法唔同。
你都很牛囉
你知道神『己經早知了甚麼』, 比神更神!

為甚麼神不會早知是全人類都會得救的,只是時間 ...
beebeechan 發表於 2020/2/19 23:56

呢個係我對全知既理解
#122 是我對你「對全知既理解」既評語

全知,與全定。。。係咪一樣既哩 ...
beebeechan 發表於 2020/2/20 00:34

佢創造之前就知一部份人會落地獄,一係知,一係唔知。
你咁講, 過位丹尼耳就會話: 只是是說天主識的東西比人多而已, 不是「全知」。
佢理解既全知, 係有預知未來意思既。
beebeechan 發表於 2020/2/20 04:16

呢種對全知既理解我覆述左幾次,暫時我覺得冇有說服力既反駁。
神要做一批為咗要落地獄既人?
地獄空, 神不自在了?
神唔止全能, 全知, 全善, 仲係全無聊囉。 ...
beebeechan 發表於 2020/2/20 12:50

一係知,一係唔知,按照我對全知既理解,神係知既,
咁創造果堆人之前,就知果堆人就會落地獄。
高級模式 | 發新話題
換一個