返回列表 回覆 發帖

信神就不需要脑袋了

十卜!

西班牙教友齊齊吻耶穌像 疫情下堅持宗教傳統
環球社會熱點 13:27 2020/03/03

▲ 【新冠肺炎歐洲疫情】西班牙教友齊齊吻耶穌像 疫情下堅持宗教傳統(資料圖片)

新型冠狀病毒肺炎(又稱武漢肺炎)疫情持續,多地天主教會已宣布停止彌撒,包括香港及南韓等,但在疫情影響相對細的西班牙,公開彌撤如常進行,更按天主教傳統,舉行親聖像儀式(besapiés)。虔誠信友集體親吻耶穌基督聖像,情況令人擔心。

西班牙最新感染數字約為100多宗,暫時沒有死亡個案,比意大利、南韓等國輕微,民眾防疫意識薄弱。西班牙傳媒報道,當地教堂剛過去周末如常舉行親聖像儀式。

親聖像儀式歷史悠久,具重要宗教意義,全體信眾集體輪流親吻或觸摸耶穌聖像,一般在吻同一位置,通常是聖像足部。

成千上萬信徒,在教堂親吻同一聖像,吸入他人遺留在聖像上的唾液幾乎不能避免,新冠肺炎疫症開始在當地傳揚之際,無疑是高危動作,教友隨時中招。

報道指,當局未有因新冠肺炎疫情採取得特別衛生措施,儀式與平日一樣,有專人在教友親吻過的位置,以乾布抹拭,部分教堂或會使用消毒液,情況令人擔心。

在馬德里市中心的梅迪納塞利耶穌聖殿(Basílica de Nuestro Padre Jesús de Medinaceli),每年3月首周五都會舉行大型宗教活動,其間將有親聖像儀式,西班牙王室成員亦會派人參與。據報活動未有取消,本周五如常舉行。

https://inews.hket.com/article/2 ... 9%E5%82%B3%E7%B5%B1
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
你最好查一查Basílica de Nuestro Padre Jesús de Medinaceli在三月份第一個星期五有乜儀式,唔好以為besapiés一定只係復活節先做。
    經過一輪查証後, 
今年的『親吻聖像』besapies 已有令停止了, 
beebeechan 發表於 2020/3/18 05:48

感謝資料。可能係因為出咗報導#5(3/3),教會終於醒覺,取消相關活動(你引述的報導在5/3 - 6/3)。

經歷近一個世紀的神聖儀式,話取消就取消真係好鬼可惜。
都係唔多同意你既分析。

該文是寫於
環球社會熱點 13:27 2020/03/03 。

文中描述, 都把事件作為過去式 ...
beebeechan 發表於 2020/3/18 22:01

從5樓的報道中搵到呢句:

西班牙傳媒報道,當地教堂剛過去周末如常舉行親聖像儀式。

咁即係報道係針對2月29日所發生既事。

為協助陳版友,我犧牲咗時間,仔細查看,發現了這段本地新聞:

El Besapiés del Nazareno del pasado sábado no se suspendió

(上週六的Besapiés del Nazareno沒有被暫停)

https://www.salamanca24horas.com ... ntagios-coronavirus

不論真相係點,對於取消呢個近一世紀既神聖儀式,我實在深表遺憾。
回覆 28# 逃出魔幻紀

話取消就取消,你唔覺得遺憾既咩?

我又唔會好得戚喎,我覺得陳版友咁仔細睇新聞係好事,我的確唔會無端端响一段新聞咁花心思去研究考證。
親聖像儀式只在四旬期第一個星期五做, 
點會『周末都如常舉行』? 平時彌撒係唔會有咁既搞作既
唔識野 ...
beebeechan 2020/3/19 00:53 提交

人哋既儀式,你真係要查清楚。之前你夠話只係復活節先有啦,2月29日咁特別既日子,錫下聖像又要你批准咩。
二月廿九日九乜咁特別? 潤年, 所以多一日唶, 係話?
咁明年咪無得特別囉........ ...
beebeechan 發表於 2020/3/19 08:29

雖然我唔識西班牙文,但係我見到好多個Besapiés

https://elcorreoweb.es/maspasion ... sentencia-HA6398911

嗱,唔取消咪好囉,天主已有最好既安排架啦。
你又點知取消咗, 係破壞咗天主既安排先?
或者由始至今都係依天主安排唔得㗎? ...
beebeechan 發表於 2020/3/19 22:16

你呢種我姑且叫「泛安排論」,可以由天主安排呢種病毒全球大爆發講起……
我無話病毒是天主安排喎
beebeechan 發表於 2020/3/20 00:05

因為係衰嘢,所以就唔屬於天主嘅安排?又係你話「由始至今」嘅?你唔得咁㗎。
「天主是唯一真神」
所以無論是好野,衰野都是他安排的。就算不是他安排也是他允許的。

這個大前提不認 ...
beebeechan 2020/3/20 04:01 提交

咁你呢舖就真係話病毒都係天主安排架啦,之前又唔肯認。
高級模式 | 發新話題
換一個