返回列表 回覆 發帖

讀聖經使我終生受用

我有喺相關thread開頭自述心志咖
沙文 發表於 2020/3/23 10:18

無我撐你場, 搵鬼睇你既帖
N-1 view數157580 您咁捧我場若果我下海就發達了。
……………………

各位,閉門造車作古仔有一個特點,就係受唔起現實世界考驗。
世上會唔會有蒙面企街雞呢?等小弟同您深入分析。
做雞,同好多其他生意原理其實係一様的,希望箍住一班熟客,長做長有。
即如,您次次揼完骨,個小姐都係咁講: 老細,我係xx號呀,下次記得mark番我。你記唔記得咖?唔好氹我呀下。然後揸一揸您細佬,等您印象深刻。

若果隻隻雞蒙面,咁我覺得妳好服待,下次又mark妳,但係下次來到點知邊個打邊個?
所以,我們可以斷定做雞一定不會蒙面,這個古仔鐵定係老作嘅!
Don't know where God is but the Devil is in the details
我們可以斷定做雞一定不會蒙面
沙文 發表於 2020/3/24 04:44

你溫下書哩
#29 教過你哩
真嘅一樣。您叫过边位蒙面熟小姐? 反送中呀?
Don't know where God is but the Devil is in the details
真嘅一樣。您叫过边位蒙面熟小姐? 反送中呀?
沙文 發表於 2020/3/24 05:10

熟絡咗, 用慣咗
就知邊個打邊個架哩
各位留意一下古仔裡面嘅mortgage leverage以及timeline就會發覺這古仔編得幾無稽。

如前所述,一隻BB羊價值兩舊,叫猶大用個圖章抵押,佢竟然肯制。在唔用簽名時代,圖章就等於簽名。尐老雞蟲根本冇可能咁做,連我咁飢渴都唔肯咁做啦,畀部cellphone做抵押叫雞仲要用指紋同佢開機。
而猶大不但肯,個圖章仲畀隻啄地kept咗3個月!

佢同您簽咗賣身契冚家男的世世為奴女就代代為娼全副身家充公都得,有冇咁笨7嘅人呢?或者信主嘅人就係咁L笨7,冇得講。古仔中character嘅智力,永遠都高唔過講古佬的智力。
如前所述,一隻BB羊價值兩舊,叫猶大用個圖章抵押,佢竟然肯制。在唔用簽名時代,圖章就等於簽名。尐老雞蟲根本冇可能咁做,
沙文 發表於 2020/3/24 10:14

猶大係當地有頭有面咪得囉
出嚟行時,人都識得佢,唔係下下用圖章既。
唔通李首富上飯店食完餐飯埋餐是都要碌咭咩。
就咁起身行人都得哩。
如前所述,一隻BB羊價值兩舊,叫猶大用個圖章抵押,佢竟然肯制。在唔用簽名時代,圖章就等於簽名。尐老雞蟲根本冇可能咁做,連我咁飢渴都唔肯咁做啦,
沙文 發表於 2020/3/24 10:14

猶大肯放低咁貴重既野,為求一篤,
咁你話他瑪仲係咪 cheap 野呢

無錯喎,
「閉門造車作古仔有一個特點,就係受唔起現實世界考驗。」, 都幾適用係你身上.

咁快你就自摑左臉,迎埋右臉俾我哩
閉門造車作古仔有一個特點,就係受唔起現實世界考驗
beebeechan 發表於 2020/3/24 21:25

「科普特語專家」、妖徒有「三十三億」、清代官府「有參與打教」,你作古仔都唔知面紅。
猶大肯放低咁貴重既野,為求一篤,
咁你話他瑪仲係咪 cheap 野呢

無錯喎,
「閉門造車作古仔有一個特點, ...
beebeechan 發表於 2020/3/24 05:25

細心觀察必有收穫。唔常用, 畀人攞到都会亂用。您講埋曬呢尐只會畀大家睇出您同個作者都係咁嘅水平。

都係cheap。炮金都係兩舊啫,平過大都市紅燈區平均價30-40%
在這古仔中,炮金amount係合理的,只係抵押品價值同borrowing amount比例嚴重欠常識。咁様,可信度就被細節出賣咗。
其實稍有交易經驗的人都好易諗到,只要寫一張欠單,「我,猶大,某年某月某日於伊拿印因事欠持票人羊牯乙隻,羊到贖回此票。持票人同意免利息。」級圖章,咁咪搞掂。
人地要您用成副身家擔保兩舊水都制,只能夠話係一個冇處世經驗壞鬼書生初試啼聲之作。
其實稍有交易經驗的人都好易諗到,只要寫一張欠單,「我,猶大,某年某月某日於伊拿印因事欠持票人羊牯乙隻,羊到贖回此票。持票人同意免利息。」級圖章,咁咪搞掂。
沙文 發表於 2020/3/25 09:06

驟耳聽落好似幾合理,
不過,如果能諗到埋猶大年代既人屙完屎點解唔用廁紙捫屎,咁就更加「掂過碌蔗」勒
「我,猶大,某年某月某日於伊拿印因事欠持票人羊牯乙隻,羊到贖回此票。
沙文 發表於 2020/3/25 09:06

今日寫支票,係持票人拿票來,或去指定銀號,領取票額既錢,
邊有寫支票既人拎錢去贖回張支票既呢?

作屎野當然反映出作既人既智商: 好唔掂囉
回覆 72# beebeechan
當然反映出您既記性: 好唔掂囉
您簽得少咩
回覆  beebeechan
當然反映出您既記性: 好唔掂囉
您簽得少咩
沙文 發表於 2020/3/25 11:00

廣告就話:借錢梗要還, 咪俾錢中介
同你借真好, 借錢唔使還, 唔使搵中介

無寫息口點計,
仲無寫明要幾時還清,  
想收到錢, 仲要註冊一間公司, 取名『貴』先至得。
我都要尊重返原文咖。猶老大同佢新抱agreement中係冇釐定maturity date/起釘等資料嘛。
但係,從中我地又可看到一件事。猶老大話畀一隻羊牯,就真係畀一隻羊牯。咁様在風月界中其實係很少發生的。
性服務員差不多同餐館waitress咁,tips差不多係例牌,爭在畀多畀少,但絕少會唔畀。即是,只要服務唔係離L譜差,都會畀10%, 再多就真係睇滿意程度。大家都明白。做得呢行,不管係咪自願,都有點苦命人的味兒,對呢行產業鏈有點認識都知炮金就一定唔係服務員袋曬,所以唔會對佢地咁刻薄,點都濕少少佢嘅。
所以,猶老人咁話一隻羊就一隻羊,冇搭多隻兔仔或半打雞蛋,其實係相當mean嘅行為,請各位盡量咁好咁L樣。經書作者唔知頭唔知路先會創作出咁嘅情節,同現實頗有距離。
..
性服務員差不多同餐館waitress咁,tips差不多係例牌,爭在畀多畀少,但絕少會唔畀。即是,只要服務唔係離L譜差,都會畀10%, 再多就真係睇滿意程度。大家都明白。做得呢行,不管係咪自願,都有點苦命人的味兒,對呢行產業鏈有點認識都知炮金就一定唔係服務員袋曬,所以唔會對佢地咁刻薄,點都濕少少佢嘅。
沙文 發表於 2020/3/26 13:35

返袓國餐館食野又唔使俾貼士㗎喎
找番嚟既錢可以擸清行人。

外國侍應生要靠貼士,因為老闆刻薄,人工超低嘛。

相比,祖國老闆仲有良心?
所以同胞出國食飯叫雞常常畀人屌番轉頭咯。
……………………
延至新約時代,個事頭都仲以為人地一早返工,講好出幾多糧,一個崩冇少就得,唔識有勤工獎呢樣嘢,仲講到自己好似好L有道理,真係頂佢唔L順。

………………
說到這裡,又不禁有些唏噓,大家有冇發覺,五千年來,地價、人工、糧食、運輸漲價幾多倍?

但係,企街啄地的服務費,仍然都係兩舊水人仔,雖然不同地區/國家都有唔同,但最貴大概都不會超過U$150, 最平5-10皮我都聽過。真係女士嘅悲哀,或者唯有咁諗,女人有呢様嘢做都好過男人衰起上黎連呢樣都冇得撈。
女人有呢様嘢做都好過男人衰起上黎連呢樣都冇得撈。
...
沙文 發表於 2020/3/26 22:50

呢隻私家鴨搵12億喎

你拜佢為師哩
我向來都以振聰兄為人生目標。男人做呢行同女人的target group不同,男人係唔企街嘅,不做則已,一做梗係高檔市場。
可能我資歷仲未夠啦
說到這裡,又不禁有些唏噓,大家有冇發覺,五千年來,地價、人工、糧食、運輸漲價幾多倍?

但係,企街啄地的服務費,仍然都係兩舊水人仔,雖然不同地區/國家都有唔同,但最貴大概都不會超過U$150,
延至新約時代,個事頭都仲以為人地一早返工, ...
沙文 發表於 2020/3/26 22:50

又調番轉頭諗, 
   五千年前,地價、人工、糧食、運輸價平過依家幾多倍?
猶老總肯出同現在市價一樣:三百人仔(一隻小公山羊)去叫他瑪,
你又話他瑪 cheap 既?(你仲話咁cheap 既雞你唔會食)
直頭係天價添哩
高級模式 | 發新話題
換一個