返回列表 回覆 發帖

讀聖經使我終生受用

聖經的寶貴教訓,有些都唔係人人睇得出。
今細佬分享一下使我終生受用的兩段。

眾所周知,基督出自12支派之中猶大支派。猶大支派點様成立,大家敬讀gen 38:14. 冇咁得閒者,我稍為recap下。因為猶太風俗,他瑪一定要幫死鬼老公生仔,方法就係叫老公的兄弟屌佢,但兄可能因為他瑪係豬扒,叔仔哈穌佢,於是他瑪做雞勾引家公,終於成其好事。很多代之後,這個族裔就生出基督。

本來,我都唔係好想叫雞,但見到叫雞原來可以生出基督救到咁多人,我亦唔介意略盡棉力。可能將來都可以生出一位對教會有重大貢獻嘅人呢?唔叫雞,豈非扼殺了這個機會?為咗世人,唔應該避免叫雞。

此其一。
你真係青頭仔洞房咁, 插錯咗入屎窟㝫都唔知
beebeechan 發表於 2020/4/4 22:41

「神父」就知道係BB仔屎窟窿先插。
天主形象就係咁,如果佢唔係諗住方便大家,就唔會設計成一碌嘢配一個窿,兩様都可以有substitution。
Don't know where God is but the Devil is in the details
唔係插錯,係特登避孕啫。
沙文 發表於 2020/4/4 22:52

有麝自然香
有窿自然射
唔係插錯,係特登避孕啫。
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆  beebeechan

數都唔數学人上討論區, 您都算係獻世典範
沙文 發表於 2020/4/4 10:27

你真係青頭仔洞房咁, 插錯咗入屎窟㝫都唔知, 仲大聲嗌:亞爸, 我得咗哩。。。咁

唔駛上去補口供. 基督教都有報夢啫
沙文 發表於 2020/4/4 10:30

報夢係上邊傳話落嚟, 用IT術語係 download
由下邊上去既係祈禱, 用IT術語係 upload (或者你親身上去口述都得)
回覆 131# beebeechan

唔駛上去補口供. 基督教都有報夢啫
回覆 133# beebeechan

基督翻生都係3日,我盡量配合佢咁鈍嘛。
回覆 132# beebeechan

數都唔數学人上討論區, 您都算係獻世典範
回覆 121# beebeechan
沙文 發表於 2020/4/4 03:22

乜你要用三天時間先想到可以乜咩回, 轉數都幾慢吓啵。
(其實你都唔係反駁甚麼, 只係求其塗鴉。。 只會顯得你真係好冇料。
有時, 無聲勝有聲既。。。。你估係羅莎蓮叫床咩)
咁就證明您睇經唔係嗰皮,又見事不明,猶太佬就係想您以為佢地係咁。唔想傳畀人,寫多27卷黎托咩。

你好唔聽教喎, 
見#124(定係你仍在懵懂中)
您以為經書踩長子, 其實創世紀開波冇耐,就已經隱藏寓意,細佬挑戰大佬地位,結果就係被大佬求其執舊石扑到腦漿都唧埋出來。

你好似現場目擊証人咁喎,
你知道亞伯爾是給石扑到腦漿都唧埋出來既?
咁真要你上天國同上主補番份口供好無??
回覆 121# beebeechan
咁就證明您睇經唔係嗰皮,又見事不明,猶太佬就係想您以為佢地係咁。唔想傳畀人,寫多27卷黎托咩。
經書中之長子古仔,係講多數古代民族採用的primogeniture長子繼位制。
長子繼位制受歡迎,係因為最慳成本。如果要咁多兄弟競爭,往往成個家族為此付出過高代價, 所以其實係相对地較合理的制度。

您以為經書踩長子, 其實創世紀開波冇耐,就已經隱藏寓意,細佬挑戰大佬地位,結果就係被大佬求其執舊石扑到腦漿都唧埋出來。

猶太佬就係想您以為自己係孻仔,為了令上帝預言實現,顯得自已冇信錯,咁就幫猶太佬建國。呢個先係佢地派一幫人用27卷書另起爐灶的真正目的。

結果,真係養隻狗都冇咁聽話, 您以為好L有恩典, 猶太佬就揞住半边嘴笑
冇嘢睇,「上主」都唔幫你。
擘大對眼睇下啦:
    「(耶穌)來到自己的家鄉,在會堂裏教訓人,甚至他們都希奇,說:『這人從那裏 ...
旁觀者 發表於 2020/4/2 01:32

老師在上幾堂講過既野, 唔再講住, 二月便教咗你哩!
明年你冧班先哩
你自己睇番啲碌屎
https://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=13548
而你又暗認咗: 你唔明我講乜。
beebeechan 發表於 2020/4/1 04:29

正常人唔明神經佬講乜有乜出奇。
瑪利亞生咗耶穌就無再生, 不存在有幼子。 ...
beebeechan 發表於 2020/4/1 04:28

擘大對眼睇下啦:
    「(耶穌)來到自己的家鄉,在會堂裏教訓人,甚至他們都希奇,說:『這人從那裏有這等智慧和異能呢?這不是木匠的兒子麼?他母親不是叫馬利亞麼?他弟兄們不是叫雅各、約西、西門、猶大麼?他妹妹們不是都在我們這裏麼?』」《馬太》13:54
猶太佬寫出來但不內銷, 净出口
沙文 發表於 2020/4/1 20:55

你話猶太人自己都無讀塔納赫?
淨係俾基督徒讀???
您又犯儍了。我何曾話过27卷係猶太佬正典?我就係話27卷猶太佬寫出來但不內銷, 净出口等您中計所謂"新約" ...
沙文 發表於 2020/4/1 20:55

基督教, 無論是羅馬教會或是路德新教, 都唔係用咗猶太人27部書喎,
強調:係27。。。。點嚟, 
一係46, 唔係就39。。。。無27㗎喎

你唔識野, 真係無得扮識㗎喎。。。只有撐?
高級模式 | 發新話題
換一個