返回列表 回覆 發帖

耶穌確能使死人復活病者痊癒

各位有冇發現耶穌基督死人復活有一些特點。
所有佢醫好的死人,都係全屍無外傷。可能因為當時special effect 部門技術未到家。若果而家Hollywood水準就一定得。
好似佢表哥洗者約翰畀人一刀剁咗個頭,耶穌就硬曬舦。
總唔見佢遙距發功令人頭飛起自動同身軀接合跳番起身繼續鬧希律
Don't know where God is but the Devil is in the details
小戲法尚可應付。莫說唔識表演刴頭, 斷手斷腳断賓周都未試过
Don't know where God is but the Devil is in the details
搞定扮斷氣就得。斷頭兼斷氣就唔得
no la. 窮鬼拉撒路个妹, 直情扮唔信
耶 穌 說 、 你 們 把 石 頭 挪 開 。 那 死 人 的 姐 姐 馬 大 對 他 說 、 主 阿 、 他 現 在 必 是 臭 了 、 因 為 他 死 了 已 經 四 天 了 。
叫阿穌去探病啫。您駛人黎請我,我得閒都會黎探您。doesnt mean您細妹求我醫您喎
佢話如果你係到, 大佬就唔使死, 冇又哎又西喎

仲有:
9:23                  耶 穌 到 了 管 會 堂 的 家 裡 、 看 見 有 吹 手 、 又 有 許 多 人 亂 嚷 .
9:24                  就 說 、 退 去 罷 . 這 閨 女 不 是 死 了 、 是 睡 著 了 . 他 們 就 嗤 笑 他 。
9:25                  眾 人 既 被 攆 出 、 耶 穌 就 進 去 、 拉 著 閨 女 的 手 、 閨 女 便 起 來 了 。

都冇人叫,佢自己多事
回覆 16# beebeechan

阿穌都話只係首長睇錯,個女爛訓。叫醒一個訓著覺的女人就我都得啦,朝朝都係咁。

再睇這個:7:12
將近城門、有一個死人被抬出來.這人是他母親獨生的兒子、他母親又是寡婦.有城裡的許多人同著寡婦送殯。7:13
主看見那寡婦就憐憫他、對他說、不要哭。
7:14
於是進前按著杠、抬的人就站住了。耶穌說、少年人、我吩咐你起來。
7:15
那死人就坐起、並且說話.耶穌便把他交給他母親。

1清2楚係冇人求佢,佢自己屎窟痕。故此鐵證如山可以定論阿穌對於斷頭表哥係講就天下無敵做就無能為力!
Chapter 4 都已名利雙收。
4:37                  於 是 耶 穌 的 名 聲 傳 遍 了 周 圍 地 方 。
回覆 21# beebeechan

係咪附近、成咗名未,有冇人叫, 只要主耶稣能力所及,都係樂意為各界服務嘅。
除非佢唔得就冇得講。
初出道時,冇人叫佢水變酒。
臨伏法時,邊個求佢駁番馬勒古耳仔?

可見,基督絕非版友形容,踢一踢郁一郁的廢青,係就炒L咗好耐。顯然,教友對基督的認識,連我都不如。

經文記載了一條友的死,頗堪默想。
太8:21 又有一個門徒對耶穌說、主阿、容我先回去埋葬我的父親。
太8:22 耶穌說、任憑死人埋葬他們的死人、你跟從我罷。

點解門徒死老豆,基督又唔話「唔怕,佢起翻身了,您白事都慳番唔駛做,帛金歸入公數可也。」
門徒同18樓嗰老母有乜L嘢唔同,基督厚此薄彼?係因為個老母雖徐娘半老但風韻猶存?
還是因為門徒老豆係畀大耳窿追數斬開9碌,真死就冇得救?
回覆 25# beebeechan

冇。佢老母話冇酒, 係講主家是非話佢地孤寒啫
2:3                  酒用盡了、耶穌的母親對他說、他們沒有酒了。

若果叫变酒就係咁講: 「唔夠喉呀!仔呀仔, 您快尐急急如律令敕法變酒畀老娘飲啦。」
『『臨伏法時,邊個求佢駁番馬勒古耳仔?』--- 即係警察在街上見到沙文俾人打到吐白泡都繞埋手唔使理,
因為沙文仲未報警, 叫沙文:你報咗警先哩。
beebeechan 發表於 2020/3/28 06:03

差佬係負責拉人嘅, EMS先係醫人。黑警放走疑犯,就瀆職啦。
捉到個犯,做埋ems就話有多個荷蘭水蓋。
放走個犯就燉東菇矣。
基督令死人復活, 除了一定要全屍無外傷, 仲有少量其他附帶條件。

唔能夠死咗好耐。若果擺到好似咁:又係冇計

大以經文所記, 拉撒路案例大概最盡都係死咗4日。可能因為山墳空間始終有限,不但嘢食同水的貯存有困難,匿藏期間的屎尿亦是十分棘手的衞生問題。
回覆 39# beebeechan

又即係咁:您間咁嘅L屌燕梳公司,車身一花就話唔L識點做,我就唔L幫襯
------------------------------------------------------------------------------
此外, 火葬化灰就唔駛講

燒燶咗:

浸过龍

一律貴客自理

咁又係。佢地錯就係錯在燒燶咗、浸過龍。
冇会長千金、拉撒路死得咁有完整身體。
………………
話時話,點解基督復活要係3日?
若果等3個月、3年、甚至30年先致復活,豈非更加impressive?
300年又唔得,都冇人記得佢啦。

可惜佢頂唔到咁L耐,拉撒路測試過,4日復活雖然可以,但很勉強同埋好L辛苦,佢建議基督減一日,較為穩陣及舒服。所以就定了3日。
回覆 45# beebeechan
舊約又夠大L把嘢係3個月
約過了三個月,有人告訴猶大說:「你的兒婦他瑪做了妓女,且因行淫有了身孕。」猶大說:「拉出她來,把她燒了!」
那女人懷孕,生一個兒子,見他俊美,就藏了他三個月,

大L把嘢3年
他說:「你為我取一隻三年的母牛,一隻三年的母山羊,一隻三年的公綿羊,一隻斑鳩,一隻雛鴿。」
你們到了迦南地,栽種各樣結果子的樹木,就要以所結的果子如未受割禮的一樣。三年之久,你們要以這些果子,如未受割禮的,是不可吃的。
每逢三年的末一年,你要將本年的土產十分之一都取出來,積存在你的城中。

佢唔肯應驗3個月、3年, 明顕係驚焗L死
此外,仲有一條復活原則,係同鬼上身原則一様的。
還陽事主一定係唔多會引起媒體注意的鄕下仔、村姑。所以在同時代記載中,除咗經書,您絕對唔會找得到有關報道。即歷史學研究之所謂「孤證不立」原則。
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%AD%A4%E8%AF%81%E4%B8%8D%E7%AB%8B
而事主的社會地位,連9品芝麻官都未有過。係因為經費問題,請唔起有身份有地位嘅臨記?
定係因為鄉下仔、村姑還陽,對歷史進程無關痛癢?如果還陽嘅係Zoroaster, 凈飯王子,自己製造competitor冇咁笨7, 若果還陽亞歷山大大帝、凱撒大帝,秦始皇,承受唔起對政局的影響……

所以,只能玩下郷下仔、村姑,已經好盡。
仲有復活問題。
假設,村姑係死於乳癌。
救主將佢復活,但係經文所載,並冇醫好她的乳癌喎!咁,復活都唔擠得幾耐,好快又復發。
點解唔執埋小小手尾呢?
唔好卦,拎唔出咪畀人識穿條女詐死
高級模式 | 發新話題
換一個