返回列表 回覆 發帖

信仰與中西醫的關係

因為少人研究中草藥的副作用, 唔知就以為無,
濫用中草藥也是慢性毒物, 多數對肝, 腎功能有損。

...
beebeechan 發表於 2020/4/22 23:58

你咁講冇錯,不過我係講感冒傷風嗰D,今次武肺,大陸好多人被食中藥食到面黑黑肝病,睇到都心噏
若說對臨終病人, 家屬安慰, 
說多祈禱, 一切交給神,
好過說找些甚麼甚麼不存在既「天山年初一開出的靈芝」之類之類

況且, 亦真係有報導有些待等死的病人, 醫生都無計可施,
卻又會無緣無故好番哂既事例。 我唔話係神蹟, 不過唔知點解。而當事人就說是........祈禱呀, 見到白衣貌似耶穌既人作祝呀。。。。。。(見到佛祖觀音。。都有)
你咁講冇錯,不過我係講感冒傷風嗰D,今次武肺,大陸好多人被食中藥食到面黑黑肝病,睇到都心噏 ...
逃出魔幻紀 發表於 2020/4/23 00:14

好似應驗魯迅那句話:

「中醫不過是一種有意的或無意的騙子」。

「今次武肺,大陸好多人被食中藥食到面黑黑肝病」應屬於後者。
元兇是:無知
正如天主教, 雖唔係最真 (N-1論題都貼唔少哩), 都好過邪教, 東南西北方閃電, 天地統一。。。
beebeechan 發表於 2020/4/22 22:41

東方閃電等邪教,都係學基督教而來,基督教害死了幾億人,這些邪教與基督教比,實在是小巫見大巫,基督教是邪教中嘅邪教!
說多祈禱, 一切交給神,
好過說找些甚麼甚麼不存在既「天山年初一開出的 ...
beebeechan 發表於 2020/4/23 00:21

個蠢肉傑拉德牧師咪狂叫「上帝偉大」,結果就即刻死翹翹,「神」存在了麼?
你咁講冇錯,不過我係講感冒傷風嗰D,今次武肺,大陸好多人被食中藥食到面黑黑肝病,睇到都心噏 ...
逃出魔幻紀 2020/4/23 00:14 提交

當年沙士,西醫夠開出高劑量類固醇,搞到尐人骨枯,後遺症幾嚴重,你個心唔噏既。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
當年沙士,西醫夠開出高劑量類固醇,搞到尐人骨枯,後遺症幾嚴重,你個心唔噏既。 ...
抽刀斷水 發表於 2020/4/23 08:40

沙士嘅時候都噏嘅,不過當時淘大花園咁嘅危急情況,類固醇似乎係唯一希望咁,病人都冇得揀啦(呢個就係相片講嘅臨急撞藥)。不過墻國逼啲無病嘅小學幼稚園小朋友生日日飲抗疫湯,如果我係家長唔止心噏添,直情嚇到縮曬呀我諗。
另外,目前中醫話研究都好勁嘅藥同埋好有效嘅療法對付武肺,佢又話研究緊疫苗同特效藥,不過話應該出年先搞得掂(所以醫藥嘩去根據開發新藥物嘅既有科學程序同以往嘅科學研究經驗而估計出呢個時間,唔係立亂吹水),咁我哋其實唔使拗得咁辛苦,放長雙眼睇就知道高抵啦。
幾個月前喺微信歡天喜地舖相嗰個進駐實驗室嘅女將軍臘曬衫袖試疫苗(不過到宜家都冇下文),點解長他人志氣滅自己威風呢?不過話都講返轉頭,我覺得中醫係有區存在嘅價值嘅,千其唔好好似啲五四民初佬咁要將佢連根拔起啊。
沙士嘅時候都噏嘅,不過當時淘大花園咁嘅危急情況,類固醇似乎係唯一希望咁,病人都冇得揀啦(呢個就係相 ...
逃出魔幻紀 發表於 2020/4/23 09:56

係囉,危急時真係會藥石亂投,中醫西醫都係咁,你都見到有幾咁「化學」而唔係「科學」啦。
係囉,危急時真係會藥石亂投,中醫西醫都係咁,你都見到有幾咁「化學」而唔係「科學」啦。 ...
抽刀斷水 發表於 2020/4/23 18:45

你有冇留意新聞?美國嘅武肺亂投醫係徵得病人同意先做,相信除咗醫學倫理之外仲有法律嘅原因,香港SARS有冇咁做我就唔知。但小朋友整體飲中藥防疫湯係"亂投防",同命懸一線無關,唔怪得啲家長咁大反應。所以,此亂不同彼亂。
中意亂投醫嘅例子唔係冇,患絕症揾神醫嘅就係一例,其中亦有大劑量毒中藥醫好人嘅例子,不過病人係好彩定"神跡″,冇人跟進,亦冇人對神醫嘅用藥進行跟進科學研究,同而家做緊嘅武肺西醫撞藥研究真係有啲"化學/科學"之别。
回覆 49# 逃出魔幻紀

依家你又走去講法律、倫理,之前又話以科學做討論標準既?
回覆  逃出魔幻紀

依家你又走去講法律、倫理,之前又話以科學做討論標準既? ...
抽刀斷水 發表於 2020/4/23 21:44

時下全世界,科研無處不受法律管制,人體克隆、生化武器、將動物病毒株體改造以傳染人類等科學研究,均受全球法律所禁止,有關法律的立法原因是基於倫理。
抽刀先生平時不怎麼討論,為何對中醫話題如此熱衷?莫非你是一名中醫?或成長於中醫世家?我對中醫沒有恶意啊,只是覺得他不屬於科學範疇而已,我也曾經玩過五行相生相剋的東西很多年。
我對西醫無乜好感啫,中醫我其實認識不多。

以前認為西醫屬於對抗性療法,不會仔細考慮個人整理健康,近日我有不少機會出入醫院,觀察到醫生用藥很溫和周全,例如以前喉嚨痛用抗生素、殺菌喉糖,依家多咗用消炎酵素,又有尐醫生竟然教人如何調息呼吸,呢尐我認為係屬於氣功既一種。

但其實每個人體質不同,用藥其實無可避免要試,份量要試,隻藥啱唔啱某人體質又要試,試到啱為止。不少人都話:醫生開畀你既藥,你要按時按量服用,又唔可以食人地尐藥,但當你食慣之後,份量真係可以自己調節,好過同有效率過等下次覆診,同埋好多藥真係可以同人開心share,不過前提係你要有一定藥物知識啦。
我對西醫無乜好感啫,中醫我其實認識不多。

以前認為西醫屬於對抗性療法,不會仔細考慮個人整理健康,近日 ...
抽刀斷水 發表於 2020/4/23 22:45

我對西醫非常好感啊, 其對人類健康的貢獻無與倫比啊, 唔好因為某些醫生醫德有問題而討厭西醫啊, 沒有了西醫, 我們的壽命又要回都五六十歲, 人過70古嚟稀的狀況。
我屋企都有幾個人學醫,中西都有。老人家長輩們平時久唔久會執幾劑中藥翻來強身健體調理血氣,我以前重感冒食西藥好翻之後都會執兩劑中藥翻嚟清下手尾。不過毫無例外,全家人一覺得自己身體有可疑危機嘅時候,無一例外會去揾西醫。我估計只要有條件,全中國所有國民都係咁上下嘅做手,就算政府大力發展中醫幾十年都扭轉唔到呢個狀況。所以,就算"西醫治標,中醫治本″唔係真理,我都希望兩者相輔相成,正向發展。
我就唔太鍾意西醫起家手段污糟邋遢囉,唔講排斥殖民地土著醫療、強權令香港中醫失勢,即使响西醫發源地,佢都用嗱喳手段逼走原有草藥治療,包括當時好流行既大麻被屈成毒品至今。依家西醫藥被大藥廠壟斷,其他小型藥廠和個人根本難以參與,你仲話想相輔相成添,佢唔迫死中醫已經偷笑。
依家西醫藥被大藥廠壟斷,其他小型藥廠和個人根本難以參與,
抽刀斷水 發表於 2020/4/23 23:43

呢個係經濟架構的問題, 不是中西醫的問題。
猶如幾間連鎖超市壟斷零售市埸, 雜貨舖難以生存一樣。

你的心頭怒火, 放錯了位置
你仲話想相輔相成添,佢唔迫死中醫已經偷笑。
抽刀斷水 發表於 2020/4/23 23:43

我係話喺中國,世界都唔承認中醫。
估唔到校長都有偏激嘅一面。
亦冇人對神醫嘅用藥進行跟進科學研究
逃出魔幻紀 發表於 2020/4/23 19:28

啱嘞,移鼠就授「神」權俾基督徒「治」病,基督教是否合符科學,就由你同巨嬰陳先做研究,去摸武肺病人,摸得好,就證明基督教合符科學。摸唔好,就證明基督教嘅治病「神蹟」,只係巫醫。
世界都唔承認中醫。
逃出魔幻紀 發表於 2020/4/24 00:45

三藩市就有家中醫學院,學科有中醫藥理、針灸,入讀嘅都係白人,其中包括藥劑師。這家學院設有門診部,執藥嘅亦係白人。每年求診人次多達十萬,而且病人大多為外籍人士,如西裔等。
三藩市就有家中醫學院,學科有中醫藥理、針灸,入讀嘅都係白人,其中包括藥劑師。這家學院設有門診部,執藥嘅亦係白人。每年求診人次多達十萬,而且病人大多為外籍人士,如西裔等。
旁觀者 發表於 2020/4/24 02:33

你講辟邪紀實, 義和團時就一副洋人無野好既態度。
反基時就話洋教乜。。。洋教物。。。

呢一帖, 你卻表露了洋奴心態囉,
很強調甚麼入讀的是白人,外藉人仕, 西裔來抬高身價,
能與白人扯上了便有地位? 有鬼佬就係好?

你在三藩市開間雲吞麵舖, 請個鬼妹做伙記, 搵個鬼仔煮麵, 有幾個鬼佬入嚟, 咁你就話雲吞麵已經係被西方接受拿?

美國醫療保險有無包括睇中醫既開支咁呢?
中醫在西方有無地位, 你自己睇
我係話喺中國,世界都唔承認中醫。
估唔到校長都有偏激嘅一面。
逃出魔幻紀 發表於 2020/4/24 00:45

係囉,世界唔承認中醫,唔知點解仍然有20所中醫院校在《世界醫學院校名錄》咁呢?
耶穌的手能拿蛇,飲毒藥唔會死,只要騙子耶穌摸一摸,中西醫都要行埋一邊吖馬?對嗎?

《世界醫學院校名錄》

高級模式 | 發新話題
換一個