返回列表 回覆 發帖

建議天主教和藏傳佛教合作,共同對抗中共。

天主教對抗中共呢句說話本身就好滑稽,有啲似當年猶太人奮銳黨希望耶穌為佢哋打敗羅馬復國嘅諗法。
耶穌是個大救星,共產黨是個害人精。
哈佛專家 發表於 2020/6/17 16:46

你說的是事實。
"1 + 1 = 2, 水向低流, 日出東方..."
係事實又點解要不停講呢?就算小朋友唔識,佢遲早都會知道,甚至乎 ...
龍井樹 發表於 2020/6/18 08:48

我認為思想應該放開啲,視野擴闊啲,咁樣對問題嘅思考就唔會局限於某一點。

我同哈佛講『你說的是事實』有兩重意思:
1)我覺得哈佛唔係Siri,係一個有獨立思考能力嘅人,只不過受某啲因素影響有啲混亂暫時諗唔通問題嘅本質。難得佢講咗一句正確嘅說話,我咪肯定下佢鼓勵下佢咁囉。我認真咁答佢證明我唔認為佢係Siri或者了哥。
2)你質疑我明明知道基督嘅福音係『1 + 1 = 2, 水向低流, 日出東方...』你點解仲要不停重複講,點解唔識得『就算小朋友唔識,佢遲早都會知道,甚至乎佢唔想知都唔可能。就算全世界都冇人知冇人講,事實終歸仍然係事實。』呢個道理。老實講,福音唔係一加一等於二咁簡單(起碼你就唔明),就算係咁簡單而且我明知係咁簡單,我都會不停講重複講,因為呢度蘊含咗天主嘅指令同神學嘅道理,我曾經專登開帖討論過呢個問題,係你暫時唔明白啫,你就當我係『唔知自己病,以為自己高人一等能人所不能嘅黐線佬』囉。
1) 否定「"係事實就唔使成日講住" not imply to "成日講住唔會係事實嚟"」唔
代表一個人思想開放,而係表 ...
龍井樹 發表於 2020/6/18 16:39

我理解你嘅思想同認識,你只係睇到事物嘅表面。我提到嘅神學理論含意同『夏蟲與冰』係兩個唔同嘅概念,所以我會用自己嘅自由意志繼續講我相信係事實嘅嘢,唔會對你嘅自由意志造成任何妨礙。
基督教徒洗腦之後的思想仍然停留在毛澤東年代?
四處散播謡言:中共這樣不好那樣不對?
但又在香港做番同毛 ...
leefeng 發表於 2020/6/26 00:29

json to geojson[/img]

咁點解你又咁恨加入毛澤東創建嘅共產黨嘅?
耶膠永遠是耶膠十下十下!
我追捧的是現代的中國人偶像習大大的新中國共產黨,
不是毛澤東的舊式共產黨! ...
leefeng 發表於 2020/6/26 12:05

鲁迅話中國人有『想做奴隸而不得』同『暫時做穩了奴隸』兩個時期,你嘅幻想明顯超越咗呢兩種。
既然你幻想你自己係主人,咁你有冇熟讀涅恰耶夫嘅《革命者手册》全部26條?如果你未讀過呢本手册,你就連幻想自己係共產黨員嘅資格都未具備;如果你睇過並認同《手册》嘅內容,咁你可以繼續幻想,不過就要繼續熟讀《共產黨宣言》,記住唔好再同香港、中國身家超過廿萬嘅人埋堆,而且要同『全世界的無產者們,聯合起來!』,打土豪分田地,以使到中國同香港全部人都變成無產者為做目標。
如果你嘅思想同我上面所講嘅有出入,你嘅幻想就係諗歪咗。
呢啲會唔會係共產黨中既「舊約」嚟?
beebeechan 發表於 2020/6/26 12:52

當然唔係舊約,26條仍然行之有效,呢啲係共產黨人嘅DNA,例如何醫生蒙難事件就符合晒第11條,香港人好少人識得呢樣嘢。你睇下兩份大左報嘅文風同西環嘅做嘢講話方式就明白㗎喇。聖經就唔同,舊約的律法主義已被新約嘅兩條新誡命取代咗。
高級模式 | 發新話題
換一個