返回列表 回覆 發帖

什麼叫邪教?

幻想甚至係妄想學太平天國在時機成熟之時,為基督教不惜賣國誅殺中國人!
leefeng 發表於 2020/6/29 11:46

本來唔想教你咁多歷史,
見你成日講住,今日益下你勒

說太平天國是基督教,
真係同話今日既法輪功係佛教一樣咁無知。

之不過,無知,又係你一向作風。

有日你正常地講野時才要去看醫生
.
基督教1贯传销手法:
有功勋,就全归基督教!《例如,警察/消防员舍生忘死救他们时,他们多只说:‘感谢神!神的救恩!’》
出错乱,就绝非基督教!
上流寄生族 發表於 2020/7/2 04:22

話太平天國係基督教,
咁係咪有日有個女人帶個細路嚟拍你門,
話個細路係你個仔,你經手既。。。。
你都照單全收既呢?

你黐哩條白痴友到,近黐者痴呀!
話基督教係善良教,。。。
咁係咪有日有個女人,玛利亚,帶個細路 - 耶稣 - 嚟拍你門,
話個細路係你個主 ...
上流寄生族 發表於 2020/7/5 00:53

你都唔知劇情,亂咁翕

上主whatsapp 過俾若瑟,叫佢唔好休妻㗎啵。
(見瑪竇福音第一章)
基督徒,忠心护主,失觉失敬!
基督教,矢志夺权,提防提醒!
上流寄生族 發表於 2020/7/5 06:57

基督教你唔熟
天主教你唔曉
太平天國你唔懂

啪粒腦殘片......補補啲 IQ 哩
,提防提醒!
上流寄生族 發表於 2020/7/5 06:57

我唔需要叫人提防你, leefeng, 旁觀之流
因為人人一睇都知係硬能膠嚟
說話其實無乜殺傷力,
只係好很煩咁唶
雖然洪喺香港接受新教系統啟蒙,同天主教亦有非淺嘅淵源,...
逃出魔幻紀 發表於 2020/7/5 23:36

洪秀全同天主教有乜淵源咁呢?當年都無天主教神父傳教者認同過洪秀全啵。
新教嘅羅孝全係洪秀全帝師,重響太平天國做過官呢。
   .
旁觀者 發表於 2020/7/5 23:00

你唔好史啲唔史啲。。。。咁就變咗係屎,唔係史。

點解羅孝全在1847年唔肯為洪秀全施洗先?
有羊到都唔擸住。。唔係新教既入作風嚟。

佢係天京作官一年,便要著草,走夾唔抖,
之後對洪秀全既評語係:佢好唔掂,佢黐線既。。。。咁
(而唔係你所講既見好就攀附搏上位喎)
哥林多前书 12:27
你们就是基督的身子,并且各自做肢体。
上流寄生族 發表於 2020/7/6 01:19

耶穌又講過
葡萄樹就是耶穌,葡萄枝是門徒,但正如葡萄枝必需連接着葡萄樹,否則枝條就沒有生命.

所以, 肢你個頭就真
可能是:门面功夫
可能有:台底交易
上流寄生族 發表於 2020/7/6 01:12

如果乜都用「可能是。。A」, 「可能是。。B」。。。
咁就唔需要求真㗎哩

世界當堂好很完滿

(低能者通常都係咁既思路)
神全能,什么亦可以

上流寄生族 發表於 2020/7/6 02:10

你口在反基,
心中就好基

口不對心
口說不要, 身體卻配合了
即使。。。也没证据证明洪秀全没被施洗成基督教徒
上流寄生族 發表於 2020/7/6 02:12

沖涼時有美女妃嫔為他施洗
...
我曾經比較系統咁睇過阿洪生啲資料,如果冇記錯,佢第一次接觸嘅應該係天主教,仲攞咗一本利瑪竇弟子楊光先編寫嘅書仔(好似係除非唔係,我唔想花時間再查呢啲嘢),
逃出魔幻紀 發表於 2020/7/6 08:48

你講過本書仔係叫《勸世良言》,係一個叫梁發既傳道人寫的,
基本上也不是聖經翻譯,只是把舊約故事用淺白中文介紹給中國人認識而已。
更與天主教無關。

梁發與洪秀全兩人也不相識,未見過面。
大胆邪徒!尚大放厥辞!!

上流寄生族 發表於 2020/7/7 01:52

都好過你大放屁
高級模式 | 發新話題
換一個