返回列表 回覆 發帖

愛的真正含義是什麼?

愛你愛到強姦你的基督教!
愛你愛到殺死你的基督教!
愛你愛到滅你族的基督教!
愛你愛到侵略你的基督教!
...
leefeng 發表於 2022/5/31 06:37

愛你愛到你潑婦罵娘的罵祂也容忍你
因為一個「基督教」,
全世界從古到今死咁多無辜和不肯信基督教的人,
基督教徒還有臉在此無恥吹有愛?
基 ...
leefeng 2022/6/6 23:50 提交

你從來都「不肯信」喇,又唔見你死嘅?
基督教徒還在扮盲吹呀吹,真是無恥便無敵?

...
leefeng 2022/6/6 23:53 提交

幅圖話西班牙人傳教士四圍殺人。
咁殺哂啲土著又搵鬼傳咩。

一啲邏輯都無, 蘿柚汁就有
基督教徒還在扮盲吹呀吹,真是無恥便無敵?

...
leefeng 發表於 2022/6/6 23:53

如果是被破壞對象就是代表衰人, 壞人    , 做得衰事多...
咁呢個:

唔止淋油, 仲被砸爛玻璃, 被放火.....咁咪真係好很衰囉
可以係咁既:

傳教 -> 信 -> 唔殺

傳教 -> 唔信 -> 殺
抽刀斷水 發表於 2022/6/7 02:22

你真係未傳過教囉
傳教...就係想唔肯信既人都來信
Burton L. Mack:
抽刀斷水 發表於 2022/6/7 20:20

Burton Mack 曾是「耶穌研討會」骨幹會員。

好比....由呢班人來講林鄭政府, 會唔會聽到中肯既論點先?
不信就殺,那麼所開拓既新地方,絕大部分人都歸信基督教了,

I have ponder ...
抽刀斷水 發表於 2022/6/7 20:20

睇番香港既經驗, 傳教係用「信, 就有著數」既招數

可怜天下父母心 为了孩子读名校加拿大父母也够拼了

https://m.sohu.com/n/484698166/?wscrid=95360_2
殺呀

Olaf Tryggvason became King Olaf I and proceeded to convert Norwegians to Christianity b ...
抽刀斷水 發表於 2022/6/8 01:26

咁同滿清入關, 漢人留髮不留頭一樣.....是表示降服, 不是臣服。
是征服者的鎮壓手段, 不是傳教

香港警察都要換制服, 改中式步操哩
你終於認同基督宗教與征服者不可分割既關係。
抽刀斷水 發表於 2022/6/8 10:11

不可分割但可分清
好似鹹濕佬會上一樓一找女, 社工又會上一樓一找女。
你唔好話社工同鹹濕佬既目的都係一樣, 不可分割。。。。
社工唔可以嫖妓架咩?
抽刀斷水 發表於 2022/6/8 11:57

有幾多社工係一邊開工一邊嫖既呢
老師都可以一邊開工一邊睇AV啦,你唔好咁天真好唔好?
抽刀斷水 發表於 2022/6/8 21:11

因有此事,於是你就話男教師上女生堂都係為咗可以睇AV片?
呢個唔係我話可唔可以,世間事物莫非都係天主容許既。
抽刀斷水 發表於 2022/6/8 22:38

容許, 唔等如認同架喎

早兩年, 警察都容許廢青係街上搞野, 警察袖手旁觀,唔清埸住, 但唔係認同佢地

你呢啲諗法就似啲人碌咭, 當唔使俾錢咁
咁當年呢個模式,你估當時教會係咪認同?

傳教 -> 唔信 -> 殺 ...
抽刀斷水 發表於 2022/6/9 09:59

若是 不信———>殺 的話, 
那麼早就應没有仍信猶太教的猶太人了。
為甚麼今天還有猶太教?
咁當年呢個模式,你估當時教會係咪認同?

傳教 -> 唔信 -> 殺 ...
抽刀斷水 發表於 2022/6/9 09:59

1500年代,西班牙人首次抵達墨西哥時,他們試圖讓土著族群歸信羅馬天主教。很多族群都歸皈了天主教, 有人會話是 (不信---> 殺)的威能。  但當中就有一個族群:紮波特克人沒有放棄自己的傳統宗教。紮波特克人最初居住在該國南部的瓦哈卡州(Oaxaca)

傳教士, 西班牙人...也没有把他們殺清光。
今日紮波特克人散居在墨西哥各地,總人口為三十至四十萬
殺唔乾淨,未能清零
抽刀斷水 發表於 2022/6/9 15:11

你比中世紀的教士更想:不信---->殺

(因傳教士不醜, 不塗黑, 你反基就不夠理由矣?)
殺唔乾淨,未能清零
抽刀斷水 發表於 2022/6/9 15:11

你唔好以為天主教在中世紀是霸道的, 唯一的宗教。
當時在歐洲北部地區, 人仍信拜多個神祗。與天主教共存。如:

今日的電子競玩遊戲都用他們作人物。

你抽水不要活在你自已「以為就是這樣」的世界裡, 看看現實世界是否如你幻想的模樣。
中世紀時期的歐洲,低下階層的農民、若要有贈醫施藥,子女有書讀,有食物救濟,有信了教的王子地主軍事上的保護…社會內不會被孤立….就要信,要受洗。
完全是「信就有著數」的因素。根本不會用上「不信/—-》殺」的手段。
如今日香港傳教「信者有其屋」
排隊想受洗既人多過七一遊行。
反基仔無掟企。全民皆基。
維京人驍勇善戰,就梗係難啲執行「不信---->殺」呢個偉大行動啦。
抽刀斷水 發表於 2022/6/10 11:10

但歷史就告訴我們, 大部份「驍勇善戰」既維京人都陸逐歸皈成基督徒。
你豈不是更加說明傳教, 不是單靠「不信--->殺」。
傳教, 是靠把口, 不是靠把刀。

刀....辦不來的事, ..... 口..卻做到
殺呀

CHARLEMAGNE'S RELIGIOUS MOTIVATION

However, treasure and land were not the sole ...
抽刀斷水 發表於 2022/6/10 11:07

我同你講緊傳教士用咩手段傳教,
你就同我講查理曼, 佢都唔係傳教士嚟。

真係 「連傾緊啲乜都跟唔到」
高級模式 | 發新話題
換一個