返回列表 回覆 發帖

愛的真正含義是什麼?

殺呀

CHARLEMAGNE'S RELIGIOUS MOTIVATION

However, treasure and land were not the sole ...
抽刀斷水 發表於 2022/6/10 11:07

查理曼「留信不留命」是要被征服者有降服的外表行為而己。不是在傳教。
正如公務員也要宣誓忠特區政府,是表面降服。難道六萬多公務員中真的没有黃絲?
口中宣誓不等如心服的。

不肯宣誓的就會被炒魷。
正如, 當年, 不肯受洗的就是不願投降, 不願查理曼當王
(因為當年教宗曾為查理曼傅油加冕, 說他是上主挑選的, 不要他作王, 另立新君的都是罪, 要逐出教會)

查理曼當然會以「受洗」來代表投降。
是「不投降。。。就殺」, 不是「不信——殺」
殺呀

CHARLEMAGNE'S RELIGIOUS MOTIVATION

However, treasure and land were not the sole ...

有証據顯示「不信--->殺」的手段是出自甚麼主教, 教宗的授意嗎?
殺呀

你帖內貼文, 有特別加粗體字的一句,當是你讀文時的焦點放到這裡。用來說明查理曼攻打 北方的Saxon 的動機純為宗教理由, 不信就殺。

可是, 你就没有留意上邊那句:「the revised RFA」
這說明之前有史家的看法(即寫RFA的那個)不是這樣的。查理曼與Saxon 開戰的動機目的是甚麼, 就是另有因由。
你還要多讀一點史料。

你自己貼的文也提到當年的 Saxon 是 treacherous, treaty-breaking
殺呀

貼文的另一處, 也說明 action against the Saxons was of an overtly religious nature. 只是一家之說。
至少, 有另一史家 Einhard 有不同看法, 也列舉出動兵原因

再一次奉勸你睇資料, 唔好單起隻眼嚟睇, 唔好只係去睇你想睇到既野
好似啲人話「所有宗教都是導人向善」,按這個定義,異端邪教就不屬於宗教了。
抽刀斷水 發表於 2022/6/10 21:35

異端邪教都有導人向善既野架, 好比耶和華見証人, 天主教基督教一致認為是異端, 少少邪....當中也不乏行善既耶証喎.

即使名門正派既天主教, 也會出邪惡神父主教哩...係咪?

是不是邪....看你行甚麼的為, 不是信甚麼的教條
   你將傳教定義咗係「靠把口, 不是靠把刀」,咁「不信---->殺」呢個當然就排除响傳教以外啦。

假如傳教只限於主教/傳教士,其他郁手郁腳既人就當然唔屬於傳教既一部分啦。
抽刀斷水 發表於 2022/6/10 21:35

你即係話醫院的醫生, 同黃綠中醫, 巫醫, 拜神婆叫人飲香爐灰水...都係一樣......醫人唶....唔使區分?
同意。
抽刀斷水 發表於 2022/6/10 21:57

好少見咁乖仔
同意。
「看你行甚麼的為, 不是信甚麼的教條」
抽刀斷水 發表於 2022/6/10 21:57

呢個就好易被新教徒打造成是「以行為得救」, 不是以「信」得救。
醫到人既就得啦,你又點知醫院的醫生唔黃綠呢?
抽刀斷水 發表於 2022/6/11 00:37

咁你有乜奇雜症就搵佢哩...
唔使公立醫院輪籌, 唔使等一年半載先睇到專科
「認同就是乖」,咁跟你有不同意見既人,就係曳?

我無法評論你這個層次屬於高。 ...
抽刀斷水 發表於 2022/6/11 01:20

你呢條思路就似「唔愛共產黨就係唔愛國」
「認同就是乖」,咁跟你有不同意見既人,就係曳?

我無法評論你這個層次屬於高。 ...
抽刀斷水 發表於 2022/6/11 01:20

話你乖, 唔係因為你同意我
係你同意時又肯表達出嚟
(好多野你係同意我既, 只係唔講出口囉)
醫到人既就得啦,
抽刀斷水 發表於 2022/6/11 00:37

再走歪一點, 就是「但求目的, 不擇手段」........
你睇過呢啲資料未?如果是真的話,現代主流醫療也不過是jungle law下的產物。

...
抽刀斷水 2022/6/11 11:37 提交
又係唔知你呢帖既含義係乜

要人睇十幾分鐘片, 然後仲要估下你想用條片講乜?

我雲遊四壇, 無你咁得閒
高級模式 | 發新話題
換一個