返回列表 回覆 發帖

令人戰慄的聖經裡面

回覆  抽刀斷水
父老輩遺訓, 造次必於是,顛沛必於是《諫逐客書》:“泰山不讓土壤,故能成其大;河海不擇 ...
沙文 發表於 2020/12/11 20:35

同基督教徒的似是而非論調一模一樣!
咁似基督教故事書裡面的耶禍華,:嗱,花園(性經)裡面果棵萍果樹(姦淫殺人邪盜)唔好食,揀啲金句食啦!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
回覆  抽刀斷水
父老輩遺訓, 造次必於是,顛沛必於是《諫逐客書》:“泰山不讓土壤,故能成其大;河海不擇 ...

自稱不是中國人就唔好亂拋書包,會害到有<選擇性困難>的迷惘者既!

迷惘者佢地最弊唔知邊啲係<土壤>,邊啲係<垃圾>?
最弊到時泰山變唔到,變咗個蟲鼠滿佈既垃圾山就真係恨錯難返啦!

基督教徒思維最叻就是扭曲事實,指黑為白。
將 ‘抄番黎既野’ 或 ‘根本係錯既野’ 當金句去傳銷給無知者,禍害蒼生卻自稱是義人?

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
回覆  抽刀斷水

處處有金,處處無金,以無法為有法,以無限為有限。

我就想以有金為無金
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆 21# leefeng
父老輩係咁教落嘛。您有咩不滿, 祭祖拜山時禀告啦
回覆 23# 抽刀斷水

您有冇覺得龍哥講英文很有中文味? 佢香港accent不算重, 但係就用中文嘅tone講英文. 例如 note how he said "becomes", he put the stress on "comes", you'll never heard native English speakers do that.

可能跟修士日子都係未夠?
回覆  leefeng
父老輩係咁教落嘛。您有咩不滿, 祭祖拜山時禀告啦
沙文 發表於 2020/12/12 02:15

哦……………………

耶禍華係你父老輩

嗱,鬼拍後尾枕啦!

.
回覆 27# leefeng

父老輩係咁教落您, 寫喺《諫逐客書》, 您未学过咩?
回覆  leefeng

父老輩係咁教落您, 寫喺《諫逐客書》, 您未学过咩?
沙文 發表於 2020/12/12 02:57

又拋?扮睇唔到我答你乜?
你呢啲《諫逐客書》會害到有<選擇性困難>的迷惘者既!

有<選擇性困難>的迷惘者佢地唔知邊啲係<土壤>,邊啲係<垃圾>?
最弊到時泰山變唔到,變咗個蟲鼠滿佈既垃圾山就死得啦!

你的泰山論十足十基督教故事書裡面果件耶禍華,:嗱,花園(性經)裡面果棵萍果樹(姦淫殺人邪盜)唔好食,揀啲金句食啦,一模一樣!

.

回覆  抽刀斷水

您有冇覺得龍哥講英文很有中文味? 佢香港accent不算重, 但係就用中文嘅tone講英文. 例如  ...
沙文 2020/12/12 02:36 提交

佢啲香港話其實都怪怪地,有人寫篇論文研究添:
http://hub.hku.hk/handle/10722/261706
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
回覆 29# leefeng

凈係您有選擇性困難啫,除咗您邊L個咁笨7選擇困難症係揀嚟揀去都揀唔到信教, 係仍未有宗教人士嘅症候。
揀到信基督教嘅就即係冇選擇困難啦。
回覆  沙文

溝淡個含金量之嘛。度度都有金句,連睇份報紙都好多insights,做乜一定要睇聖經喎。 ...
抽刀斷水 發表於 2020/12/11 04:26

其他人睇唔睇的確no big deal. 但係您同埋真正關心離教者的版民要睇聖經就責無旁貸,不可推諉。

本網的偉大使命係「關懷每一位離教者」,為了理解每一位離教者的心路歷程,必需熟讀聖經才可以明白佢地痛苦嘅根源。否則就只係空泛地得把口講 You're not alone。每一位離教者問you never tried to be together with me and you're telling me I'm not alone? What kind of hypocrite are you?
回覆  leefeng

凈係您有選擇性困難啫,除咗您邊L個咁笨7選擇困難症係揀嚟揀去都揀唔到信教, 係仍未有宗教人士嘅症候。
揀到信基督教嘅就即係冇選擇困難啦。
沙文 發表於 2020/12/12 17:48

咪又學學埋埋d基督徒玩轉移視線先至得架!?
我係講緊《迷惘》的「離教者」「想離教者」「被木屍或基督教人士昆緊唔知應不應該信者」,佢地有選擇性困難,唔係我!

「無神論」,「信科學」,「信自然夭地萬物」,「相信努力就明天會更好」亦是一種信仰,咪又企圖誤導果啲有選擇性困難既人!

“揀到信基督教嘅就即係冇選擇困難啦。”???
咁如果人地想離教呢?離或不離?

唔離教就有好大機會被呃錢,騙財騙色,買埋d上天堂既基金廢紙,渣都冇得剩。
又或者自己和仔女被煽動上街打老人燒老人,
做做埋埋咁多陰質事,所以基督教徒咪成日話見鬼,又話鬼上身囉!

.
其他人睇唔睇的確no big deal. 但係您同埋真正關心離教者的版民要睇聖經就責無旁貸,不可推諉。

本網的偉 ...
沙文 2020/12/12 17:59 提交

要吸毒先知道毒品有害咩
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
要吸毒先知道毒品有害咩
抽刀斷水 發表於 2020/12/13 21:47

黃花處女教人如何達到高潮 ,潮吹。。。。又會服人嗎?
回覆 33# leefeng

既然先前都揀到信基督教, 就係冇困难啦。
好似您咁, 一直都選擇堅拒和不承認不服从国務院规定的正式中国文字, 旗幟鲜明, 一尐選擇困难都冇
您信科学, 您信the big bang, 咁您即係選擇咗信Georges Lemaître 神父啦

回覆 34# 抽刀斷水

唔吸, 您都要對毒品有study, 世上有几多种毒品, annual sales volume, market prices, distribution.......
meth有咩成份, 如何製造, 历史淵源, 服後反应.....。
https://www.drugabuse.gov/public ... tamine-manufactured

从前上电追龍用火柴盒至現代syringe的沿革
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3202501/

您一味話吾睇, 咁就关怀离教姐嗱? 味又即係耶稣唔草老婆卻噴口水教人新婦好似教會作埋不倫不類比喻
回覆 37# 沙文

哦,咁需要時search一下咪得囉。
咁戒毒醫生等道友來到掛號先search?臨急抱佛腳, 人地教会隨時all rounded

您点同教會鍊?
Don't know where God is but the Devil is in the details
唔輸深度都輸廣度啦。
反之,若果potential離教姐見到您對聖經的認識,不論深度、廣度都叻過牧師神父,咁就對您折服,順利達成本網成立目標!

所以唔止您,每一位真心關懷每一位離教者的版友都應該讀經。
高級模式 | 發新話題
換一個