返回列表 回覆 發帖

聖誕快樂及聖誕唔快樂

今日係普天同慶, 或者普天同㷫日子。
祝各位教徒版友聖誕快樂, 及反基版友聖誕唔快樂。

大家有冇發覺, 我們一出口講“聖誕”兩個字, 就即係嗰條友嘅誕。
如果唔係嗰條友嘅誕, 雖然都算係聖, 但係就要講明係邊位, 例如6月15當今皇上聖誕, 你要講明係習近平聖誕, 12月26毛主席聖誕,6月19觀音聖誕........但係唔講邊個, 净係"聖誕"二字, 就一定係佢嘅聖誕。

情形就好似以前用電話落單買賣期指, 你唔話明係stop buy, 個經紀佬就唔會同你做stop buy.

同時, 聖誕有一個專用字Christmas, 觀音聖誕就冇, 叫做Avalokiteśvara’s Day啦? 不但冇人知你講乜, 甚至你自己都唔識讀呢個字, 但係你唔使自卑, 我敢断言, 大哲學家羅素都讀唔出此字的正確發音。

所以, 無論羅素吹捧佛教點樣點樣好, 但係始終都無法取代聖誕節。點解會咁樣嘅呢, 很可能係因為一開始嘅時候, 根本佛教就缺乏marketing人才, 從來都冇諗一個易記容易上口嘅名畀觀世音普渡眾生。所以佛教先至會變咗長期好似亞視咁樣, 冇慣性收視 。到人哋大台開始因藍衰落, 亞視都執撚咗啦。
係有觀音誕同佛誕

聖誕快樂同觀音誕快樂

嘻嘻哈哈
有冇「童軍誕」
性疍疍快樂!

塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。

其實天主教真係好似沙文話齋;
一早已經marketing咗基督教的長遠享受兒童提供的【性快樂的誕生】,故定名為【性誕】!
只不過將【性】攺做【聖】來掩人耳目之馬!
【性誕】對於基督教徒來說的確係值得快樂的日子,記得在唱性詩的時侯mark定隻顫抖的小羔羊,慢慢享用啦喂!

修女是皮條客,福利院是妓院? !德國天主教會再起重大醜聞

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
根本佛教就缺乏marketing人才, 從來都冇諗一個易記容易上口嘅名畀觀世音普渡眾生。所以佛教先至會變咗長期好似亞視咁樣, 冇慣性收視 。到人哋大台開始因藍衰落, 亞視都執撚咗啦。
沙文 發表於 2020/12/25 06:44

古代佛教幾乎唔做慈善。基督教自古代至今一直做慈善。邊個得人心,可想而知。宜家佛教衰左喇,就學基督教做慈善,結果效果遠遠比唔上基督教。福利可得人心,看阿根廷伊娃貝隆就可見一斑。佛教自私自利,衰敗乃是必然
觀世音菩薩就係做慈善工作喇

古代佛教幾乎唔做慈善。基督教自古代至今一直做慈善。邊個得人心,可想而知。宜家佛教衰左喇,就學基督教
...

古代佛教幾乎唔做慈善。基督教自古代至今一直做慈善。邊個得人心,可想而知。宜家佛教衰左喇,就學基督教做慈善,結果效果遠遠比唔上基督教。福利可得人心,看阿根廷伊娃貝隆就可見一斑。佛教自私自利,衰敗乃是必然
Guest from 167.88.113.x 發表於 2020/12/25 13:27
抱歉请问阁下,证据?谢谢。
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
古代佛教幾乎唔做慈善。基督教自古代至今一直做慈善。邊個得人心,可想而知。宜家佛教衰左喇,就學基督教 ...
Guest from 167.88.113.x 發表於 2020/12/25 13:27
虽不同意
但劲欢迎

只望讨教

不含恶情

谢谢大驾光临 & 指正https://www.ilikesticker.com/LineStickerAnimation/W1874024-Soulmate-Welcome-Cocoa-bunny-Animated5/zh-Hant
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
抱歉请问阁下,证据?谢谢。
上流寄生族 發表於 2020/12/25 17:33

佛教徒陳星橋曾經承認佛教很少做慈善,文章link:
https://fo.ifeng.com/guanchajia/detail_2012_11/19/19312426_0.shtml
僧人是不事生产的,戒律也禁止他们从事生产,甚至包括医疗职业,要求他们远离财富,过一种最节俭的、与世无争的生活。其次,僧人是三宝之一,是居家信众恭敬、供养的对象,信众以有限的饮食、衣服、卧具、汤药等供养僧人,是为使他们安心办道的。因此,僧人习惯于接受物质供养,而逆向性地向民众施舍物质,存在心理和习俗的障碍。第三,随着佛教的发展,从古到今,皇亲国戚、达官贵人、工商各界和广大民众为寺院供养了大量的田产和各种财富,往往使寺院建得金碧辉煌,成为一方民众从事宗教活动的场所、弘扬佛教文化的中心、满足精神寄托的圣地。但寺院经济再发达,它们也只属于十方三宝的财产,一方化地的公共资源,被视为神圣不可侵占的,为此,《地藏经》有“侵损常住……下阿鼻地狱”的明示,寺院有“爱惜常住物,如护眼中珠”的告诫。千百年来,这些因素从客观上和主观上大大限制了佛教慈善事业的开展。汉语系佛教还算好的,巴利语系和藏语系佛教的慈善局限更大。
祝各位教徒版友聖誕快樂, 及反基版友聖誕唔快樂。

大家有冇發覺, 我 ...
沙文 發表於 2020/12/25 06:44
just in,;;;;;;;;;
https://www.dailymail.co.uk/news/article-9087589/Bomb-squad-called-RV-explodes-Nashville.html?ito=push-notification&ci=63123&si=1780274

Nashville explosion WAS intentional: FBI is called in after huge blast from a 'parked vehicle' outside shops and restaurants injures three and rocks the city on Christmas Day
  • The blast happened on 2nd Avenue between Church St and Commerce St at around 6.40am on Friday
  • Three people were taken to the hospital with non-serious injuries and there is significant damage
  • Police had been called to a suspicious vehicle in the street in the morning and had called a bomb squad
  • While the bomb squad was on their way to the vehicle, the explosion happened
  • It was felt for blocks, with people reporting feeling the ground shake and windows shattering
  • The FBI and the ATF are on the scene to assist with the investigation; the type of explosive is not yet known
佛教自私自利

佛教與極毒教都宣揚利他精神。
    佛教是:我不入地獄誰入地獄。
    移鼠:為我失喪生命的必得著生命。
    誰個自私自利,一眼睇曬。
基督教自古代至今一直做慈善

天誅教/極毒教教士何嘗從事生產﹖梵蒂岡累積可見財產過百億美元,隱形的有多少尚在未知之數。
    妖教一向的運作,是用十分之一做「善事」,用以愚弄蠢人。天誅教還用哄騙來的錢營運傳信部(前異端裁判所)、耶穌會(一個殺手組織,專幹暗殺、顛覆別國勾當)來害世人。
天誅教/極毒教教士何嘗從事生產﹖梵蒂岡累積可見財產過百億美元,隱形的有多少尚在未知之數。
    妖 ...
旁觀者 發表於 2020/12/26 00:45
狠可能過10000億美元,单是美洲的已经是未知之數。谢谢爷爷。
https://fo.ifeng.com/guanchajia/detail_2012_11/19/19 ...
Guest from 167.88.113.x 發表於 2020/12/25 19:59
首先谢谢阁下指教https://www.pinterest.com/pin/329748003970790969/
https://fo.ifeng.com/guanchajia/detail_2012_11/19/19 ...
Guest from 167.88.113.x 發表於 2020/12/25 19:59
…… 只是1个例子少如此?
:哭著跑:
古代佛教幾乎唔做慈善。基督教自古代至今一直做慈善。邊個得人心,可想而知。宜家佛教衰左喇,就學基督教 ...

基督教自古代至今一直做慈善?
開孤兒院,夠慈善啦卦,
不過…睇真d, 呢種?

天主教會重大醜聞:修女是皮條客,福利院是妓院
https://kknews.cc/world/e5q9zpr.html

苏格兰天主教孤儿院黑历史
http://club.kdnet.net/dispbbs.asp?boardid=1&id=13172718

美國恐怖孤兒院修女殺童迫人吻屍
http://club.kdnet.net/dispbbs.asp?boardid=1&id=13172691

教会被爆将无家可归者诱骗强迫流浪汉为教会讨钱
http://club.kdnet.net/dispbbs.asp?boardid=44&id=13544648

找到呢2個網勁多基督教自古代至今一直做慈善(殺人,性侵,虐待,騙財)的資料,還有很多其他的基督教慈善網頁,不過怕你地基督教徒一下子消化不来,食滯咗,呢度已經有排你地基督教徒慢慢dep啦,唔夠喉,再留言,我再網上摷俾你!性疍快落。

http://blog.udn.com/acewang3005/article?f_ART_CATE=427189

呀,千祈不要忘記呢處離教既精品……顶顶大名的 N1
https://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=4968&extra=page%3D1

.
其實,曾幾何時,貴國從前亦都試過就咁講”聖誕”兩個字, 當今皇上生日咁解

李白 《天長節使鄂州刺史韋公德政碑序》:“採天長為名,將傳之無窮,紀聖誕之節也。”
秦少游 《代賀坤成節表》:“竊以聖誕當期,嚴秋在序,協氣蟠乎穹壤,頌聲溢於華戎。”

或者乜乜菩薩生日, 都係就咁講聖誕
《金瓶梅詞話》第十四回:“今日會門外玉皇廟聖誕打醮,該我年例做會首。”
《紅樓夢》第二九回:“前日四月二十六日,我這裡做遮天大王的聖誕。”

天主教正式傳入係明朝嘅事, 初時不能扭轉, 在魯迅時代都係用聖誕二字講孔夫子誕辰
魯迅 《三閑集·述香港恭祝聖誕》:“今年聖誕,尤為熱鬧,文人雅士,則在陶園雅集,即席揮毫,表示國粹。”

而家如果你想表"性"誕, 就一定要寫出嚟, 就咁講, 係人都當你係聖誕, 距離魯迅時代100年都未夠。號稱愛國愛港嘅反基人士对保育國粹文化幾撚叻呢!
Don't know where God is but the Devil is in the details
其實,曾幾何時,貴國從前亦都試過就咁講”聖誕”兩個字, 當今皇上生日咁解

李白 《天長節使鄂州刺史韋公 ...
沙文 發表於 2020/12/26 12:26

”聖誕”兩字當然個個可以用,
例如皇上”聖誕”,齊天大聖”聖誕”,彿祖”聖誕”,孔子”聖誕”,媽祖”聖誕”,觀音”聖誕”,黄大仙”聖誕”,土地公”聖誕”,
哪吒”聖誕”,鬼谷子”聖誕”,…等等

但硬係耶穌”聖” 不起來!?点解呢?
第一,耶穌老豆來歷不明?第二,耶穌老母有通姦之嫌!第三,耶穌係一個罪人(犯了罪的死刑犯)
只憑呢三個【污點】已經無【聖】可言,也【聖】不起來了!

老實講,太陽神”聖誕”,豐收之神”聖誕”比較”聖氣”啲!

一個滿身罪孽既耶穌,一生出來本身已經是罪人,罪上加罪,又再犯罪被判死刑的罪犯,耶稣係由頭罪到尾!!可以問下任何一個正常人:耶穌邊一忽【聖】咁呢?

注:如果身為一個宗教的<神>,眼見千萬宗性侵殺戮因佢耶穌而起,不但冇能力去阻止,更放任呢d罪惡繼續發展下去,二千年得個名,廢人一個,請問【聖】從何來呀? ”聖誕”? ?耶穌配咩? !

.

李白 《天長節使鄂州刺史韋公 ...
沙文 發表於 2020/12/26 12:26

迷信基督教的華人白痴仔叫耶穌”聖誕”,只係顯示佢地冇腦!
一百幾十年前,亦冇咁多西人離教,係西人自己指出聖誕節日係耶穌盜用別教,乜都偷,身世/復活無所不偷?
咁 L 窩囊廢做乜鬼神吖!
你都識講,一百年前既魯迅吖馬,果陣時,中國未有5-6G,未有北斗,嫦娥都未出世咧!
時代係会進步,魯迅如果在今天活着,可能佢都反緊基督教啦!

.

高級模式 | 發新話題
換一個