返回列表 回覆 發帖

世界真的會和平嗎?

如逃版友所言的話,以上笑話並不是笑話,而是實實在在每日在發生的真實事件,那麼如何可談和平?

John Lennon 忍不住說 Imagine no religion,其實你有religion本來唔關我事,你搵到你既真理我恭喜哂你添,你同埋你同聲同氣既人一齊做宗教儀式喜氣洋洋,但你忍唔住去搞人地就係冒犯啦。
抽刀斷水 發表於 2021/1/1 11:08

「朝他屁股一腳把他伸進海裡」
這些事, 不是只在宗教上發生囉。
還記得一年前, 香港的黃色人, 對藍色的, 淺藍的, 甚至是不黃的.....
都替他們裝修, 私了。
在飯聚上, 只要說:「我看TVB 新聞..........」就有人變臉了。

不明白, 為何有些人, 總是把「世界不和平」要宗教來背黑窩。
John Lennon 忍不住說 Imagine no religion,其
抽刀斷水 發表於 2021/1/1 11:08

歌詞中也有這一段:
You may say I'm a dreamer
But I'm not the only one
I hope someday you'll join us
And the world will be as one

一班人一齊去 imagine 一個未來的幢景,
已經是符合了是宗教信仰的定義了。

用一個信仰去說最好没有信仰?
自打咀
  一派胡言!
    按你邏輯,下列的一些國家和地區清除基督徒,令「令人失救的宗教消失」,伊斯蘭教就是對的一方咯,你應該大力鼓掌呀!
旁觀者 發表於 2021/1/2 00:43

你貼了大半頁,
這些例子國家, 都是針對信了不是穆斯林的人, 加以懲治。
「逃出」說的是不認同教, 不是不認同人。
你弄錯了。

就好比同性戀, 大眾可不認同, 不贊成, 但不應立法去懲治(判死, 監禁, 閹割, ....之類) 有同性戀傾向的人。
(不過, 現時的同性戀者是要大眾立法去認同他們。)
你{旁觀者}雖然比瘋狗lee好少少
仍是【胡言】一族
我之前引述個「笑話」,就係想點出有人對別派既態度,至於如何拿捏到別派、異端、其他宗教、與及「反對天主 ...
抽刀斷水 發表於 2021/1/2 20:08

又要打個比喻

早前話本網俾大陸黑客入侵, 日日, 分分鐘..都話有二, 三百人在線..
(現在仍是)

於是你身為網主, 就搞些動作, 登錄要左問右問驗証, 搞個煩到嘔既 captcha 出嚟。
「希望某些登錄消失」

在宗教上, 中世紀時對異端邪說, 就是想法子打壓, 審裁...以保自己所傳的。
「希望某些宗教消失」好正常吖。

現在你對【黑客常在線】問題, 看來搞不掂, 理還亂, 索性不理了,
正如宗教一樣, 對異端管也管不了, 管時又話專制獨裁, 霸道...也是索性不理了,
捍衛宗教自由嘛!
都唔覺得「希望其他宗教消失」有咩問題

「希望其他宗教消失」, 與「做些動作, 措施去令其他宗教消失」,
會唔會有分別嘅呢?
呢一刻你或同類既人壓抑到呢種「希望」在心中,難保有權有勢既時候又唔知想點執行呢個希望。

你唧意思是話中世紀時, 歐洲國家幾乎全民皆信基督, 皆因教會在「有權有勢」, 獨家代理下形成, 尤如今日中東回教國家, 全民皆要信亞拉一樣?

好了, 現在教會無權無勢哩,
不過, 仍是最多信徒的宗教啵, 23-24億之間哩,
這種信, 在自由旨意下的信, 即使信了, 也没有在社會上有特別優惠, 階級益處,  才是上主想見到的罷

70, 80 年代, 人去澳門, 都是葡京...葡京....把何先生捧至如澳門總督。

今日澳門賭權開放, 遊客去澳門, 還有多少人去葡京呢?
威尼斯人, 永利, 美高梅, 金沙.........取代了葡京, 昔日光輝不再

這種現象出現在基督教, (天主教)上, 才是打臉囉。

自刪
但係你同阿leefeng同埋旁觀者噉樣認真地捨本逐末, 呢點令我比較失望。
逃出魔幻紀 發表於 2021/1/2 22:37

E......
個條下流寄生虫榜上無名啵

佢一向都係打鑼打鼓既小嘍囉
在邪教嘅觀點,「對的宗教一定希望其他令人失救的宗教消失」,所以天主教/基督教、伊斯蘭教,都要將異 ...
旁觀者 發表於 2021/1/3 00:51

嘰哩咕嚕,唔隱知你翕乜春夏秋冬
..
一個正常人當然唔明佢講乜。
旁觀者 發表於 2021/1/3 00:51

咁我咪真係好很正常?

有些人 (當然包括抽刀斷水)常把世界不和平與宗教卦鈎,認為信仰紏紛是不和平的元兇。

那看看現代社會學的研究,調查,根本是兩幅圖畫。

有圖有真相:

用世界各國的「和平指數」與「人民有信仰程度」比一比,(圖的右邊)
有信仰度高的國家,不一定是多一點不和平。
無神論佔大比數的國家,亦不見得是和平。
至少在統計學上,没有呈現有意義的相關關係 (R square=0.02)。
我雖然信教,我都幾科學㗎喎,比你哋仲科學
至少,不會坐在井內來幻想外邊的世界,不理現實。
你係香討一樣吃不開,被我們一眾反基圍住黎打,eh 都唔敢 eh
leefeng 發表於 2021/1/3 12:01

我見你係呢到就挨打, 人人喊打, 連沙文都話要打救你
應該俾你的基督教友“逃出”拎去潑火水燒,或用摺凳扑濕的【老野】
leefeng 發表於 2021/1/3 12:45

潑火水, 燒, 拥摺凳扑濕........你就留番旁觀者條擂漿棍自用??
你俾香討封號,老臉掛不住了,咪從此銷聲匿跡囉!
leefeng 發表於 2021/1/3 12:45

香討啲【超人】都死久咗好耐
部分有信仰的人確有排除異己既心理,
抽刀斷水 發表於 2021/1/3 22:06

要看你怎樣定義:「排除」
不接受, 不認同.......是排除
拆祠堂, 燒經書......又是排除
監禁, 毆打, 判死....又是排除
通通都歸為「排除」
實質上, 分別就好大。
如果有研究係講一神教VS其他宗教VS無神論,
抽刀斷水 發表於 2021/1/3 22:06

信一個神, 又去認同另一個.....咁就唔算係一神教哩,
係一貫道......combo! 食一品窩, 盤菜,
我就係想同逃版友講呢啲之嘛,分別在於「排除」同「唔尊重」既用詞。你用返你地同聲同氣既語言同佢 ...
抽刀斷水 發表於 2021/1/3 23:51

我回看成個論串,
逃先生就無講過:
「朝他屁股一腳把他伸進海裡」
「你燒咗人地既宗教典籍,」
呢啲係你先塞說話入佢把口, 然後先話佢口衰

你從邊句, 睇到逃先生係不尊重其他宗教先?
高級模式 | 發新話題
換一個