返回列表 回覆 發帖

世界真的會和平嗎?

我之前引述個「笑話」,就係想點出有人對別派既態度,至於如何拿捏到別派、異端、其他宗教、與及「反對天主

...仲有,我咩出櫃呀?幾時既事?
【谢谢兄】抽刀斷水 發表於 2021/1/2 20:08
敬请各位冷静谢谢

回覆  抽刀斷水

我冇叫你學習我嘅思想, 只係覺得你嘅思維好多時轉唔到彎, get錯曬方向。 bbc 同沙文都會 ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/1/2 22:37
首先谢谢先生。
抱歉不同意。……可能只是阁下个人感觉。

亦可能
因为经济 n 经营越来越困难重重
因此他表达时可能比较。。。。。。

敬请明白谢谢。
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
我之前引述個「笑話」,就係想點出有人對別派既態度,至於如何拿捏到別派、異端、其他宗教、與及「反對天主
...仲有,我咩出櫃呀?幾時既事?
抽刀斷水 發表於 2021/1/2 20:08

不同人有不同意见
各个人有自己自由

建议无须介怀

岂能尽如人意
但求无愧我心
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
之所以點解我唔鍾意喺度討論嘢,就係因為好似覺得呢個討論區僅有嘅幾個發言者,除咗沙文、bbc、同你之外

... 失望
逃出魔幻紀 發表於 2021/1/2 19:12
先生智慧人1等 n 鹤立鸡  PLUS  见多识广 n 博大精深 ,因此,世人不能明白先生,此情形其实非常正常。

建议先生无须失望。谢谢先生。

之所以點解我唔鍾意喺度討論嘢,就係因為好似覺得呢個討論區僅有嘅幾個發言者,除咗沙文、bbc、同你之外

... 失望
誰能明白我 - YouTube
www.youtube.com › watch
歌詞https://www.youtube.com/watch?v=qdFoHjrXcHk

昂然踏着前路去
追赶理想旅途上
前行步步怀自信
风吹雨打不退让
无论我去到那方
心里梦想不变样
是新生
是醒觉
梦想永远在世上
前路那怕远 衹要自强
我继续独自寻路向
常为以往梦想发狂
耐心摸索路途上
怀自信 我永不怕夜航
到困倦我自弹自唱
掌声我向梦想里寻
尽管一切是狂想
途人路上回望我
衹因我的怪模样
途人谁能明白我
今天眼睛多雪亮
人是各有各理想
奔向目标不退让
用歌声
用欢笑
来搏知音的赞赏
怀自信我永不怕夜航
到困倦我自弹自唱
掌声我向梦想里寻
尽管一切是狂想
昂然踏着前路去
追赶理想旅途上
前行步步怀自信
依照心中那正确方向
怀着爱与的心
充满梦想的笑匠
用歌声
用欢笑
来搏知音的赞赏
用歌声
用欢笑
来搏知音的赞赏
來源: LyricFind
不同人有不同意见
各个人有自己理由【各為其主】
各个人有自己自由

天公地道
何须動怒?

只須:
表述各自
便是可以
但作為基督徒,我不能尊重他們認為是已經找到了的「真理」的非真理。.= 彼此接納和尊重是必須的
逃出魔幻紀 發表於 2021/1/1 01:05

你究竟係度up乜春呀?又玩自摑? !

別人信乜野教關你叉事,你一面又話彼此接納和尊重是必須的?
一面又話因為別人不是信你個白痴教的所謂真理,所以你又不能尊重他們?

基督教徒好心唔好再扮無辜,扮羊,扮喜愛和平囉!
既然你不尊重別教的他們/任何人,但又要人尊重你們?你的什麼BS邏輯和心態?

近近地,回教係你們的天敵,佢地根本唔需要你的尊重,佢地一樣不能尊重你們認為是已經找到了的「真理」的非真理。
睇怕呢d不尊重的行為,回教徒遲早送你們基督教徒去向阿拉懺悔, 因為你們都認為對方的都是【非真理】! !對不?
你們吹什麼都冇用,致於耶穌同阿拉誰是真理,打過咪知囉,到時囉喎,,死剩的一方,世界才會知道有冇和平了? !

我相信其他的教根本不會在乎你們這些白痴基督教徒的尊重與否,因為口蜜腹劍虛偽的尊重:唔好意思,真係冇,好過有!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
我一向好欣賞你開放嘅辦網方針,但係你嘅思維同學習方式令我有啲失望,如果維持呢種氣氛,就只能夠吸引到一啲八九十歲嘅老粉紅入嚟作同溫層式嘅謾駡詛咒,有違你「不同觀點者理性討論,道理越辯越明」嘅開網初衷,耆英網友畢竟唔多,所以唔應該作為網務發展嘅主要方向。

耆英網友?你今年幾歲?
3歲?咁既智商,差不多架啦!
你見呢個網冇腦既後生和小朋友不多,冇乜人上你當,聽你傳教支笛係嘛? ?所以咪失望囉!
講真,你係香討一樣吃不開,被我們一眾反基圍住黎打,eh 都唔敢 eh,扮乜鬼野失望唧?

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
你係香討一樣吃不開,被我們一眾反基圍住黎打,eh 都唔敢 eh
leefeng 發表於 2021/1/3 12:01

我見你係呢到就挨打, 人人喊打, 連沙文都話要打救你
我尊重所有人,尤其尊重正在努力尋求真理的人的良好意向。但作為基督徒,我不能尊重他們認為是已經找到了的「真理」的非真理。
彼此接納和尊重是必須的,並非沒有原則地接納和尊重,如果聖人尊重並接納一個殺人越貨的大盜,我相信不是在尊重和接納他殺人時的快感和奪貨後貪慾的滿足感。因此,接納和尊重的基礎是什麼?基準線在哪裏?基準線有誰劃定?這才是重點。

「不同觀點者理性討論,道理越辯越明」嘅開網初衷,耆英網友畢竟唔多,所以唔應該作為網務發展嘅主要方向。

「不同觀點者理性討論,道理越辯越明」並不是讓你來傳歪理邪教的!

你應該專重任何一位耆英網友,因為耆英網友亦是從年輕網友走過來的!

你呢個基督徒真是可以代表基督教的偽善和虛假:
你一面吹噓你尊重所有人,但你又不尊重耆英網友?呢d咪叫做偽君子囉!
基督教係出曬名包出/專出偽君子的邪教,表面尊重背裡插刀,你都已經唔係第一個了。

所以我又反問番你,接納和尊重的基礎是什麼?因為別人是耆英,所以耆英的言論你就可以不接納和尊重嗎?
你的所謂尊重係建立在什麼之上?你的基準線在哪裏?基準線由你劃定咩吓?

耆英的言論人生經驗豐富,點解唔可以聽和參考?
你呢個基督教徒十足黑暴一模一樣,年紀大的就罵人【老野】?
完全冇曬仁義道德,對老人家又打又扑頭又放火燒?
你老豆老母一樣係耆英啵?咁你基督教有冇教你番屋企打9佢地或放火焼你屋企兩個耆英咁呢?

聽其言而知其行,
你地基督教個個同你既思想言行係一模一樣,如果呢個世界俾你基督教揸fit,估下會變成點吖嗱? !
世界係會變成絕對沒有和平的,明白未?

.
我見你係呢到就挨打, 人人喊打, 連沙文都話要打救你
beebeechan 發表於 2021/1/3 12:29

你俾香討封號,老臉掛不住了,咪從此銷聲匿跡囉!
你呢件咸蟲老師都應該是“逃出” 口中的耆英了吧?
根據你的基督教友“逃出” 的基準線來判斷,你beebeechan一樣係【老野】,
應該俾你的基督教友“逃出”拎去潑火水燒,或用摺凳扑濕的【老野】!

.
應該俾你的基督教友“逃出”拎去潑火水燒,或用摺凳扑濕的【老野】
leefeng 發表於 2021/1/3 12:45

潑火水, 燒, 拥摺凳扑濕........你就留番旁觀者條擂漿棍自用??
潑火水, 燒, 拥摺凳扑濕........你就留番旁觀者條擂漿棍自用??
beebeechan 發表於 2021/1/3 12:48

潑火水, 燒, 用摺凳扑濕比較啱你,你是一個退休老師,年紀應該老過旁觀兄成七條街位!
我好有禮貌,一早已經叫咗你做阿伯。
你已經符合黑暴和逃出魔幻的耆英老野標準了!
分分鐘等基督教黑暴扑濕你去見你的天主吧!

.

香討啲【超人】都死久咗好耐
你呢件咸蟲老師都應該是“逃出” 口中的耆英了吧?
根 ...

請唔使咁失落同迷惘,你寸步不离跟住我喺离教同香討搭訕但不獲理睬係有原因嘅,我破例同你解釋下,聖經有講基督徒關於對外教人嘅態度:
「審斷教外的人,關我何事?教內的人,豈不該由你們審斷嗎?教外的人,自有天主審斷他們。」(格前5:12-13)
「你們不要把聖物給狗,也不要把你們的珠寶投在豬前,怕牠們用腳踐踏了珠寶,而又轉過來咬傷你們。」(瑪7:6)
喺香討經常有基督徒或者其他對對基督道理有興趣嘅人向我提出問題,我都會好耐心咁答佢哋;但係對於嗰啲搭訕嘅尋釁滋事侮辱謾駡式發言我一概無視。再者,我每日嘅生活除咗食飯訓覺去廁所呢啲生理項目之外,仲有好多有意義嘅正經嘢做,唔會好似你噉成日噃蛋噉噃住喺離教同香討揾人嗌交,其實你咁玻璃心又成日詛咒人撩交嗌真係好矛盾。如果淨係講討論區呢個範疇,我活動嘅討論區從幾個人到幾萬人都有,我當然會揀啲有意義嘅人同領域去討論,以令相方都有所提昇。
我同抽刀講過:「如果你超過80歲,我唔同你拗。因爲我希望我第日80歲之後腦筋轉唔到彎人哋會體諒我。」人老咗個腦筋比較難轉彎,呢個係生理嘅必然,否則點解會有老人癡呆症認知障礙症呢啲病唧,人老咗應該接受自己嘅變化。我屋企都有啲80幾歲嘅老人,日日喺微信朋友圈發幾十個觀點同知識充滿矛盾嘅轉帖,我每次將錯誤同矛盾向佢指出,佢就唔出聲,過一陣又照發不誤,瞭解到佢係對事物嘅認知出現問題之後,我都好少再指出佢啲乜嘢喇。喺呢度睇到你同旁觀者嘅行為,我就增加咗對上述嗰位老人家嘅理解同體諒。呢個係事實,認為受歧視只不過係你自己嘅判斷。而我第日如果未死得有機會進入耆英之後,我會不斷提醒自己,告知自己可能喺認知能力上不斷走緊下坡。
所以,就算經常同你擦肩而過,你次次都過來咿咿哦哦幾,鬆我兩踭,我都唔會停步,請你諒解。
請唔使咁失落同迷惘,你寸步不离跟住我喺离教同香討搭訕但不獲理睬係有原因嘅,我破例同你解釋下,聖經有 ...
「審斷教外的人,關我何事?教內的人,豈不該由你們審斷嗎?教外的人,自有天主審斷他們。」(格前5:12-13)

「你們不要把聖物給狗,也不要把你們的珠寶投在豬前,怕牠們用腳踐踏了珠寶,而又轉過來咬傷你們。」(瑪7:6)
【此最合 bb CHAN】
逃出魔幻紀 發表於 2021/1/3 14:55
最欢先生讲Bible ,因可
以基督之矛
攻教徒之盾

谢谢先生
如果你超過80歲,我唔同你拗。因爲我希望我第日80歲之後腦筋轉唔到彎人哋會體諒我。
不過你仲後生,所以
...
如果你認爲我對待那人「朝他屁股一腳把他伸進海裡」,噉你就明顯喺閱讀理解同邏輯分析上發生咗錯誤。
逃出魔幻紀 發表於 2021/1/1 12:54
抽刀断水兄似乎没形容/////////NOR/////////認爲先生是如此。谢谢先生。
E......
個條下流寄生虫榜上無名啵

佢一向都係打鑼打鼓既小嘍囉
beebeechan 發表於 2021/1/2 23:56

一向只係打你屎窟LOAN
請唔使咁失落同迷惘,你寸步不离跟住我喺离教同香討搭訕但不獲理睬係有原因嘅,我破例同你解釋下,聖經有
...

我同抽刀講過:「如果你超過80歲,我唔同你拗。因爲我希望我第日80歲之後腦筋轉唔到彎人哋會體諒我。」人老咗個腦筋比較難轉彎,呢個係生理嘅必然,否則點解會有老人癡呆症認知障礙症呢啲病唧,人老咗應該接受自己嘅變化。我屋企都有啲80幾歲嘅老人,日日喺微信朋友圈發幾十個觀點同知識充滿矛盾嘅轉帖,我每次將錯誤同矛盾向佢指出,佢就唔出聲,過一陣又照發不誤,瞭解到佢係對事物嘅認知出現問題之後,我都好少再指出佢啲乜嘢喇。喺呢度睇到你同旁觀者嘅行為,我就增加咗對上述嗰位老人家嘅理解同體諒。呢個係事實,認為受歧視只不過係你自己嘅判斷。而我第日如果未死得有機會進入耆英之後,我會不斷提醒自己,告知自己可能喺認知能力上不斷走緊下坡。
逃出魔幻紀 發表於 2021/1/3 14:55
抱歉。先生。敬请白明{明白};;;;;;;;;

现在,世界停摆,香港末日,经济崩溃,经济奔溃,人人人都已目瞪口,【无须過80歲矣】岌岌不可终日,
回覆  抽刀斷水

我冇叫你學習我嘅思想, 只係覺得你嘅思維好多時轉唔到彎, get錯曬方向。 bbc 同沙文都會
...
[tr][/tr]
我冇叫你學習我嘅思想, 只係覺得你嘅思維好多時轉唔到彎, get錯曬方向。 bbc 同沙文都會經常執住一啲無謂嘢嚟拗,佢哋唔係唔明唔係get唔到, 而係特登玩野。但係你同阿leefeng同埋旁觀者噉樣認真地捨本逐末, 呢點令我比較失望。

【【谢谢先生】】逃出魔幻紀 發表於 2021/1/2 22:37
请问先生;;;;;;;;;先生怎能确确实实实实在在肯定抽刀断水兄不亦乐乎如此“特登玩野”?
高級模式 | 發新話題
換一個