返回列表 回覆 發帖

世界真的會和平嗎?

请问先生;;;;;;;;;先生怎能确确实实实实在在肯定抽刀断水兄不亦乐乎如此“特登玩野”? ...
上流寄生族 發表於 2021/1/3 16:13
TO 逃出魔幻紀先生

子固非鱼{抽},噫,鱼之为计子焉知。(辛弃疾《哨遍·赵昌父之祖季思学士,退居郑圃,有亭名鱼计……》
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
有些人 (當然包括抽刀斷水)常把世界不和平與宗教卦鈎,認為信仰紏紛是不和平的元兇。

那看看現代社會學 ...
beebeechan 發表於 2021/1/3 03:04

對於不和平,我諗唔可以太簡單分為有信仰或無信仰,部分有信仰的人確有排除異己既心理,正如部分無信仰的人都對異己極度反感。如果有研究係講一神教VS其他宗教VS無神論,我諗咁就切合今次討論主題喇。
現在你對【黑客常在線】問題, 看來搞不掂, 理還亂, 索性不理了,
beebeechan 發表於 2021/1/2 21:55

黑客既野,無燒到埋你後欄好難明既,正如被人無端端話自己出櫃,跟住又無follow up解釋點解咁無厘頭咁講,真係幾九唔搭八架,但其他人又有幾多人關心呢。

我試解釋一下:之前多人在線既危險性,在於看到那些「人」的動作是想「貼文」,我只單靠論壇十幾年前既科技對抗,恐怕只是螳臂擋車,所以要整captcha頂一頂,後來呢批「想貼文人」不見了,依家只係一批CD-ROM,雖然都多「人」,但就無乜所謂啦。
[quote]如果有研究係講一神教VS其他宗教VS無神論,我諗咁就切合今次討論主題喇。

抽刀斷水 發表於 2021/1/3 22:06 [/quote]
「……1)無神論者認為自己是從天地間偶然產生,並憑自力從與大自然搏鬥中不斷學習成長,而成為地球上最高級的創造者、改造者及統治者,人定勝天,任何宗教都是麻痹人的意志、阻礙人類發展的虛妄思想系統,不應存在於世。
2)泛神論者認為條條大路通羅馬,所有有神論者只要依自己門派的規則努力修行,各宗各派都可以在天上同一個目的地勝利會師,共同永沐天恩。

3)多神論者則認為天地萬物皆有其主管神靈,人類只要親近這些神,就能因所敬拜的神靈等級之高低而獲得今生俗世不同層次的福樂,或在死後免下地獄而在天上過上神仙般的生活。

4)一神論者認為宇宙萬物均為一位自有永有的神所創造,被造物 一一 人類必須敬拜這唯一的造物主,並遵從祂所設計之規則去生活,才能穫得幸福。一神論視敬拜別神為最大的犯罪,必遭懲罰。

5)還有一些自稱是無神論者的有神論者,認為因各種因緣際會幻化而成的人類並非孤立地存在,人類可無限循環永无止境地與「神仙」、惡神、動物、昆蟲、在陰間挨餓以及在地獄中受盡殘酷折磨的靈魂互相轉化,苦多樂少,只有靠自力修行才能脫離此「六道輪迴」,得享永恆天鄉之福樂。
……

雖然只列舉以上五類,但是已足見各種理論南轅北轍……」

本帖咪bingo曬你嘅期望囉,不過我想將「泛神論」改成「宗教同源論」更精準。
部分有信仰的人確有排除異己既心理,
抽刀斷水 發表於 2021/1/3 22:06

要看你怎樣定義:「排除」
不接受, 不認同.......是排除
拆祠堂, 燒經書......又是排除
監禁, 毆打, 判死....又是排除
通通都歸為「排除」
實質上, 分別就好大。
如果有研究係講一神教VS其他宗教VS無神論,
抽刀斷水 發表於 2021/1/3 22:06

信一個神, 又去認同另一個.....咁就唔算係一神教哩,
係一貫道......combo! 食一品窩, 盤菜,
正如被人無端端話自己出櫃,跟住又無follow up解釋點解咁無厘頭 ...
抽刀斷水 發表於 2021/1/3 22:15

其實早兩三個月前就follow up咗你啦,我以前多次話你反基你都否認,話「我邊度反基啫」噉,有一次撲出嚟大反特反俾我現場斷正, 我仲話「嘻!校長終於出櫃嗱?」,你仲望左望右吹口哨否認添。咁快就唔記得咗?
要看你怎樣定義:「排除」
不接受, 不認同.......是排除
拆祠堂, 燒經書......又是排除
監禁, 毆打, 判死....又是排除
通通都歸為「排除」
實質上, 分別就好大。
beebeechan 發表於 2021/1/3 23:05

我就係想同逃版友講呢啲之嘛,分別在於「排除」同「唔尊重」既用詞。你用返你地同聲同氣既語言同佢講啦,我就講佢唔明了。
其實早兩三個月前就follow up咗你啦,我以前多次話你反基你都否認,話「我邊度反基啫」噉,有一次撲出嚟大反特反俾我現場斷正, 我仲話「嘻!校長終於出櫃嗱?」,你仲望左望右吹口哨否認添。咁快就唔記得咗?
逃出魔幻紀 發表於 2021/1/3 23:24

我仲以為你話出櫃係承認同性戀添,呢個先係呢個詞語既一般用法。

係呀,我唔承認我係反基架。
本帖咪bingo曬你嘅期望囉,不過我想將「泛神論」改成「宗教同源論」更精準。
逃出魔幻紀 發表於 2021/1/3 22:21

陳版友用科學方法喎。
陳版友用科學方法喎。
抽刀斷水 發表於 2021/1/3 23:55

科乜嘢学方法吖,佢講緊嘅之唔係就係我講嘅嘢囉,你同嗰兩個玻璃心網友聽唔明之嘛。不過唔係喎……,抽刀網主你識整網站,又識分析黑客敵情,冇理由轉數低個喎。
我就係想同逃版友講呢啲之嘛,分別在於「排除」同「唔尊重」既用詞。你用返你地同聲同氣既語言同佢 ...
抽刀斷水 發表於 2021/1/3 23:51

我回看成個論串,
逃先生就無講過:
「朝他屁股一腳把他伸進海裡」
「你燒咗人地既宗教典籍,」
呢啲係你先塞說話入佢把口, 然後先話佢口衰

你從邊句, 睇到逃先生係不尊重其他宗教先?
我回看成個論串,
逃先生就無講過:
「朝他屁股一腳把他伸進海裡」
「你燒咗人地既宗教典籍,」
呢啲係你 ...
beebeechan 發表於 2021/1/4 00:13

係我親自講過,我尊重人,尤其尊重人尋找真理嘅糧好意向, 但係唔會尊重反對天主聖三嘅任何宗教。我會燒左自己屋企嗰啲外教書,但係唔會走去人哋屋企度燒人哋啲嘢,更加唔會踢人,遑論踢人落海。
科乜嘢学方法吖,佢講緊嘅之唔係就係我講嘅嘢囉,你同嗰兩個玻璃心網友聽唔明之嘛。不過唔係喎……,抽刀 ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/1/4 00:07

陳版友响40樓話科學架喎,你求其講幾句都唔夠科學既。
不過唔係喎……,抽刀網主你識整網站,又識分析黑客敵情,冇理由轉數低個喎。
逃出魔幻紀 發表於 2021/1/4 00:07

我留意咗呢個現象好耐下,
有啲人在其他事上係好精明, 轉數高,
但講到反基事上, 佢地就愈講愈低.......
我都唔知點解, 無做科學探討,
(話係上主收回佢地既明智, 又好似賣弄迷信咁)
你就留番旁觀者條擂漿棍自用??
beebeechan 發表於 2021/1/3 12:48

爺爺支擂漿棍係專門用來俾鬼徒嘆嘅。
請唔使咁失落同迷惘,你寸步不离跟住我喺离教同香討搭訕但不獲理睬係有原因嘅,我破例同你解釋下,聖經有 ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/1/3 14:55

只是呢一句已經證明基督徒慣性講大話,特別是你呢個基督教徒亦不會例外,等我向全網踢爆你的謊言!

在離教,
我的註冊時間 :2014/12/5 ,
你逃出魔幻紀的註冊時間 :2019/5/27

在香討,
我的註冊時間 :2018-10-11
你逃出魔幻紀的註冊時間 : 2019-5-14

究竟係邊一個寸步不離跟住我?

呢個信基督教的逃出魔幻紀在向全離教完美演繹著基督徒慣性講大話,隨口up當秘笈的邪教必修科【吹牛】。

從耶和華創世,大洪水,耶穌,聖/性經故事無一不是大話,上樑不正下樑歪,一百個教徒一百個講大話,永不會有例外!
所以千祈咪信耶穌教,小心學學埋埋基督教d講大話衰格行為,無【德】無【信】,係會被勾脷筋既!

.

塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
TO 逃出魔幻紀先生

子固非鱼{抽},噫,鱼之为计子焉知。(辛弃疾《哨遍·赵昌父之祖季思学士,退居郑圃,有 ...
上流寄生族 發表於 2021/1/3 16:23

身為基督教徒的逃出魔幻紀除了說謊,當然還有老屈/栽贓是少不了的!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
聖經有講基督徒關於對外教人嘅態度:
「審斷教外的人,關我何事?教內的人,豈不該由你們審斷嗎?教外的人,自有天主審斷他們。」(格前5:12-13)
逃出魔幻紀 發表於 2021/1/3 14:55

「救世主」不單話自己有定罪權:
    「信他(耶穌)的人,不被定罪,不信的人,罪已經定了」《約翰》3:18
    牠要殺誰就殺誰:
    「至於我那些仇敵不要我作他們王的,把他們拉來,在我面前殺了罷。」《路加》19:27
    甚至做佢條靚都可以判人罪:
  「我要把天國的鑰匙給你(彼得)。凡你在地上所捆綁的,在天上也要捆綁;凡你在地上所釋放的,在天上也要釋放。」《馬太》16:19
    「你們(教民)赦免誰的罪,誰的罪就赦免了;你們留下誰的罪,誰的罪就留下了。」《約翰》20:23
    你未進入耆英之列,腦筋卻早已殭化。
鬼徒的觀點認為牠們幻想出來的東西「創造」了人類,其中有些「次品」(非鬼徒),因此,銷毀「次品」是合情合理。
    「對的宗教一定希望其他令人失救的宗教消失」就是這種心態。
高級模式 | 發新話題
換一個