返回列表 回覆 發帖

世界真的會和平嗎?

研不研究其他宗教是另一回事
逃出魔幻紀 發表於 2020/12/30 18:23

不去研究其他宗教,為何可以斷言自己的宗教必定是唯一正確道路,而非其他宗教?

一神論者期望將所有異教徒從世上消失(以前是殺絕,現在是游說對方改信),這種危險的想法,正是世界不和平的根源之一。

得閒睇下杜葉錫恩的離教見證,學懂在其他宗教或文化面前真正謙卑吧。
一個人走過海旁,看見另一個人想跳海自殺。

他走上前去勸說「先生,不要跳下去!」

那人問道:「為甚麼?」

他說:「生命是美好的嘛!你是無神論者還是有宗教信仰?」

那人答:「我有宗教信仰。」

「佛教、道教、回教還是基督教?」

「基督教」

「羅馬天主教還是新教?」

「新教

「我也是新教呢!聖公會還是浸信會?」

「浸信會」

「太好啦!我也是浸信會,你是Baptist Church of God還是Baptist Church of the

Lord? 」

「Baptist Church of God. 」

「真是太奇妙啦!我也是,那你是原教旨的Baptist Church of God還是改革派的?

「改革派的」

「1879年的改革派還是1915年的?」

「1915年的改革派。」

那人朝他屁股一腳把他伸進海裡:「異端!去死吧!」

如逃版友所言的話,以上笑話並不是笑話,而是實實在在每日在發生的真實事件,那麼如何可談和平?

John Lennon 忍不住說 Imagine no religion,其實你有religion本來唔關我事,你搵到你既真理我恭喜哂你添,你同埋你同聲同氣既人一齊做宗教儀式喜氣洋洋,但你忍唔住去搞人地就係冒犯啦。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
「我只會尊重其他人,不會尊重其他宗教(我指嘅係反對天主耶穌基督嘅宗教)」
逃出魔幻紀 發表於 2021/1/1 12:54

你新增了條件:「反對天主耶穌基督嘅宗教」,係咪代表我閱讀理解同邏輯分析上發生咗錯誤,抑或你既表達能力有不足?

你有足夠能力分辨人和他們的宗教嗎?你燒咗人地既宗教典籍,咁係屬於不尊重那些宗教,還是不尊重那些人?

「我尊重所有人,尤其尊重正在努力尋求真理的人的良好意向。但作為基督徒,我不能尊重他們認為是已經找到了的『真理』的非真理」

你不尊重一貫道,或者那些被指為「異端」的基督宗教,它們並非屬於「反對天主耶穌基督嘅宗教」,這其實無異於在我引述的笑話中,不同基督教門派之間的衝突。你能否接受他們是找到了的都是「真理」?

「對的宗教一定希望其他令人失救的宗教消失,這是我認為的殘酷現實」

你也可看回我寫的:「一神論者期望將所有異教徒從世上消失(以前是殺絕,現在是游說對方改信),這種危險的想法,正是世界不和平的根源之一。」

希望其他宗教消失,一是殺絕,另一是游說改信,你想到其他「和平」的途徑嗎?
我之前引述個「笑話」,就係想點出有人對別派既態度,至於如何拿捏到別派、異端、其他宗教、與及「反對天主耶穌基督嘅宗教」既分別,而且係响「不去研究其他宗教就可斷言自己的宗教必定是唯一正確道路,而非其他宗教」既前提之下,我就唔知你係咪真係咁有把握,而呢種思想同態度,正正就係不和平既根源之一。

你响屋企去燒自己既書,同公開响其他人面前燒自己既書,與及燒人地既書,在部分人眼中都係唔尊重其他人既宗教,甚至被視為唔尊重人,而燒死其他異教徒,又係响唔尊重其他宗教同唔尊重有其他宗教既人之間,你依一刻睇黎好有信心分得好清楚,而稍稍分唔清楚既人,「希望其他宗教消失」呢種態度又好容易成為戰爭的理由,以史為鑑呀,歷代咁多單野,我估你唔係唔知,呢一刻你或同類既人壓抑到呢種「希望」在心中,難保有權有勢既時候又唔知想點執行呢個希望。

我唔知你做乜一定要我學習你既思想,我只係想點出呢種思想或類似思想既危險性,我都可以「明白,但不認同」架下話?我都以為我簡單講,你就會明白添。

你寧願接受世界永不會和平,都唔覺得「希望其他宗教消失」有咩問題,我諗呢個就係你同我最大既分別。

仲有,我咩出櫃呀?幾時既事?
有些人 (當然包括抽刀斷水)常把世界不和平與宗教卦鈎,認為信仰紏紛是不和平的元兇。

那看看現代社會學 ...
beebeechan 發表於 2021/1/3 03:04

對於不和平,我諗唔可以太簡單分為有信仰或無信仰,部分有信仰的人確有排除異己既心理,正如部分無信仰的人都對異己極度反感。如果有研究係講一神教VS其他宗教VS無神論,我諗咁就切合今次討論主題喇。
現在你對【黑客常在線】問題, 看來搞不掂, 理還亂, 索性不理了,
beebeechan 發表於 2021/1/2 21:55

黑客既野,無燒到埋你後欄好難明既,正如被人無端端話自己出櫃,跟住又無follow up解釋點解咁無厘頭咁講,真係幾九唔搭八架,但其他人又有幾多人關心呢。

我試解釋一下:之前多人在線既危險性,在於看到那些「人」的動作是想「貼文」,我只單靠論壇十幾年前既科技對抗,恐怕只是螳臂擋車,所以要整captcha頂一頂,後來呢批「想貼文人」不見了,依家只係一批CD-ROM,雖然都多「人」,但就無乜所謂啦。
要看你怎樣定義:「排除」
不接受, 不認同.......是排除
拆祠堂, 燒經書......又是排除
監禁, 毆打, 判死....又是排除
通通都歸為「排除」
實質上, 分別就好大。
beebeechan 發表於 2021/1/3 23:05

我就係想同逃版友講呢啲之嘛,分別在於「排除」同「唔尊重」既用詞。你用返你地同聲同氣既語言同佢講啦,我就講佢唔明了。
其實早兩三個月前就follow up咗你啦,我以前多次話你反基你都否認,話「我邊度反基啫」噉,有一次撲出嚟大反特反俾我現場斷正, 我仲話「嘻!校長終於出櫃嗱?」,你仲望左望右吹口哨否認添。咁快就唔記得咗?
逃出魔幻紀 發表於 2021/1/3 23:24

我仲以為你話出櫃係承認同性戀添,呢個先係呢個詞語既一般用法。

係呀,我唔承認我係反基架。
本帖咪bingo曬你嘅期望囉,不過我想將「泛神論」改成「宗教同源論」更精準。
逃出魔幻紀 發表於 2021/1/3 22:21

陳版友用科學方法喎。
科乜嘢学方法吖,佢講緊嘅之唔係就係我講嘅嘢囉,你同嗰兩個玻璃心網友聽唔明之嘛。不過唔係喎……,抽刀 ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/1/4 00:07

陳版友响40樓話科學架喎,你求其講幾句都唔夠科學既。
十二年前的一段訪問, 已經無人信你唔係反基

今日:

唔止唔信, 仲認定咗你係反基

你話你唔係反, 呃鬼 ...
beebeechan 2021/1/4 04:19 提交

你咁畀面搵我既資料,我真係好感動。
高級模式 | 發新話題
換一個