返回列表 回覆 發帖

世界真的會和平嗎?

你咁畀面搵我既資料,我真係好感動。
抽刀斷水 發表於 2021/1/4 08:38

有無流涕?
想要利息?粗口,問侯你冚家?邊種?我可以滿足你!

.
leefeng 發表於 2021/1/4 07:58

呢款, 你有無得供應
你承認我後生過你,青靚白淨過你?
交手咁耐,究竟邊個才是腦筍都未生埋呢? ?就要問下其他人囉!

你 ...
leefeng 發表於 2021/1/4 11:34

雖無鳩無鏟,仍是文臭萬年
有什麼地方比天主教/基督教內更充滿充滿怨毒、憤恨、妒嫉、傲慢、呢﹖ ...
旁觀者 發表於 2021/1/5 01:38

呢到已經有三件: 一隻瘋狗, 一條虫, 一碌棍
移鼠教你有問借貸的不可推辭、有叩門的就要開門、殺死父母兄弟姊妹子女和自殺,你有明牠講咩﹖ ...
旁觀者 發表於 2021/1/5 01:45

有經你唔睇, 知一就老吹九!

隨手執幾節有關借貸的經文:

出谷紀 22:24
如果你借錢給我的一個百姓,即你中間的一個窮人,你對他不可像放債的人,向他取利。

申命紀 23:20
借給你兄弟銀錢、食物,或任何能生利之物,你不可取利。
21對外方人你可取利,對你兄弟卻不可取利
(你亞哥, 細佬問你借幾千一萬應應急, 你都話要利息? 你好人渣囉!)

肋未紀 25:35
如果你的兄弟貧窮,無力向你還債,你應像待外方人或旅客一樣扶持他,叫他能與你一起生活。
36不應向他索取利息或重利,但應敬畏你的天主,讓他與你一起生活,如你的兄弟。
37借給他銀錢,不可取利息;借給他糧食,不可索重利。

你又唔係我兄弟, 又唔係貧窮
你借錢去旅遊, 買屋. 買車, 叫雞, 賭, 炒股?......

「問借貸的不可推辭」
一定唔會推辭...
計息之嘛, 即日起釘添哩!
你班友咁忍樣既水平, 點反到基!
俾基玩就真
    BB仔你講咁多廢話(同魔幻紀一樣,囉哩囉嗦),不就是一句,只要係窮人問借就不可推辭,而且係不 ...
旁觀者 發表於 2021/1/6 05:03

你係詞窮,
唔係錢窮

假如爺爺真係好窮,問你借,你借唔借。爺爺可以多叫些真正嘅窮人問你借,你肯唔肯﹖
旁觀者 發表於 2021/1/6 05:03

你開聲問哩
幾多都有.....免息
高級模式 | 發新話題
換一個