返回列表 回覆 發帖

耶穌閃電22連鞭絕技

武林騙子馬保國,有成名絕技閃電五連鞭:「一上來啪一套,完了,你這個人就去見閻王了。」結果一上擂台,未出過一招,就被三次打翻在地,最後一次還昏倒送院,惹得武林一片笑罵。
    大家莫要笑住,中東還有個「馬保國」,那就更厲害了,牠的成名絕技有閃電22連鞭:
    上帝兒子、救主、先知、永遠不見死、永不饑渴、得著百倍、駕雲、升天、唔怕毒藥、唔怕踐踏蠍子和蛇、蓋世武功、講萬國語、五餅二魚(包括水變酒)、有病摸下就好、水上漂、道路真理生命、驅役神靈、判罪權、咒殺(無花果樹)、隔空治病(跛子走路、瞎子開眼)、信者得救。
    牠的結局比馬保國就更慘,幾個公安就將牠捉去釘十字架,血流盡成了具乾屍。牠的徒弟無法解釋,就話牠已「復活升天」。
    令人詫異的是,牠弟子到處宣揚牠為「救世主」,竟然有「三十三億」人相信,看來人類進化不一,有些智商仍停留在猴子以前階段。
阿柒頭!擘開你屁眼睇下,是潘旭瀾先生有理,還是羅爾綱有理啦!
    太平軍攻入南京後,便大開殺戒:
     ...
旁觀者 發表於 2024/5/4 22:07

好文,謝謝了。必須廣傳。
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
阿柒頭!擘開你屁眼睇下,是潘旭瀾先生有理,還是羅爾綱有理啦!
    太平軍攻入南京後,便大開殺戒:
    潘旭瀾《太平雜說・太平軍真相》︰「他們打進南京,首先是大量清除『妖』人。清朝官員、滿族百姓、僧尼道士、縉紳、商人、知識者,皆被視為『妖』,擄掠不在話下,屍體滿街,難以計數。有許多人不甘受辱和被殺,就全家一同自盡,有史料說多達十幾萬人。這樣的大屠殺、大迫害,和張獻忠在四川之所為很相似。南京原有人口約八十多萬,到了一八六四年被湘軍攻下時,只剩下三萬多人(一說一萬餘人),除一部分逃走和放出就食者外,主要是非自然死亡。……
    南京被(湘軍)攻下前夕,有外國人從城外山頂,用望遠鏡仔細觀察城內,除金碧輝煌的天王府和其他各王府、宮室、館衙之外,有大片空地,民居了無人氣,一片死寂。」
    潘旭瀾《太平雜說・太平軍真相》︰「洪秀全造反的動機,主要是個人的,『天下一家,共享太平』之類的口號、宣傳,只是造反的需要。他造反後的所作所為,表明只是要建立一個君權加神權的家天下,建立他自己極盡享福、極盡威風的『地上天堂』。他引發的長期內戰,據人口史專家統計,使江、浙兩省各有約一千六百萬人口減少,南方各省減少人口總數約七千萬。如此生靈塗炭,是史無前例的。中國最富庶的地方,難以計數的物質財富受到破壞,生產力極度萎縮,商品經濟受到毀滅性的摧殘,傳統文化被不加區別地掃蕩殆盡。由於全國上下,注意力都集中在內戰上,沒有可能從經世致用、睜眼看世界、『師夷長技』,進一步去思考改革維新。一八五七至一八六零年帝國主義利用清政府被太平軍搞得精疲力盡之時,發動第二次鴉片戰爭。英法聯軍攻陷北京,火燒圓明園,清政府完全屈從外國侵略者,喪失重大權益,大量賠款,甚至承認其來中國『販賣鴉片為合法貿易』。在此期間,沙俄先後强佔了東北大片土地。如果沒有內戰,中國不至於在外國侵略面前,聽任擺佈宰割,使中國喪失了近代化的最後機遇。而日本在中國擧步維艱之際,實行明治維新,富國强兵,成為中國首要侵略者,使中國長期受它壓迫、掠奪、宰割。
    從社會制度來說,太平軍實行的是君權加神權、極端專制的軍事統治。沒有政治制度、規章、法律,也沒有完整的政權機構和系統。
    軍師掌握整個佔領區的大權,各地的軍事長官統管行政、司法、生產、分配。主要的執行依據是《天條書》、《天父詩》、《天命詔旨書》及各種詔旨、誥諭。生產和繳獲的財富,名為歸於聖庫,實為由天王、東王和各地軍事長官收納支配。男女老少按不同級別分配一份生活物資,是軍事共產主義與奴隸社會相結合的分配辦法。各級大小官員可以用『妖』、『變妖』、『違反天條』的名義隨意殺人。
    從文化方面來說,是以神秘主義、蒙昩主義來掃蕩中華文化。圖書、文物、古蹟幾乎全部毀了,原來的道德秩序也一概否定了。書院、學宮、私塾廢除了,科擧成了顯示王權威風和知書識字者表示歸順的把戲。合乎科學、以天象授時的陰曆被不合科學、不利於生產的『天曆』代替了,民間的傳統節日統統被廢除,比如偷偷搞點春節活動,被稱為『私過妖年』,一經擧報,就要嚴懲。江南民間風俗,受到嚴重摧殘。長期發展形成的有序的漢字漢語,突然摻入了許多新造怪字、隱語,還有空前大量的避諱,弄得混亂不堪。……
    落後還可為發展、改進、維新提供一較低的起點,不必從零開始,而大破壞、大倒退則可能將中國拖進毀滅的深淵。制止之後,在廢墟上重建,醫治內外創傷,克服背逆文明的反作用力,也絕非易事。」
回覆 240# 旁觀者

係你太平天國睇錯?定人地係食屎學家?
洗唔洗俾多幾個月你揀?
回覆  旁觀者
閱讀理解又0分。淨識寫字去做書法家啦,唔好黎扮講道理出醜啦。
jimmychauck 發表於 2024/5/1 21:44

有道理嘞啩﹖
字唔識︰主生命之根一嘢嘢「鐘」入你屁眼,湧出活水.。「呈清」下你如何「挑避」啦。中國「藉」、「唔洗本」、「架兩」、「癈心神」、「徨論」。
理唔明︰為主俾回教徒斬首就得著生命。
唔懂邏輯︰主帶個細路,為啥要佢剝光豬?
史唔懂︰基督妖教如何為害國人,如何禍害世人,你乜Q都唔知。
基督教係「人類文明嘅恥辱」,你懂嗎?
一個神經佬語無倫次,懂唔懂晚晚趷高屎窟吖﹖
又話唔答?你真有誠信!
回覆 238# 旁觀者

閱讀理解又0分。淨識寫字去做書法家啦,唔好黎扮講道理出醜啦。

邊一樣啫,你揀一樣啦,做左婊子就唔好諗住要貞節牌坊啦。
洗唔洗俾多幾個月你揀?
你爺爺並無睇錯。
阿柒頭!你爺爺只見你倒地打滾,撒潑耍賴。
回覆 235# 旁觀者

洗唔洗俾多幾個月你揀?
回覆 235# 旁觀者

連"就算"都唔識睇,閱讀理解又0分。淨識寫字去做書法家啦,唔好黎扮講道理出醜啦。
回覆  旁觀者
就算你冇講過,你完全表現到係喎
jimmychauck 發表於 2024/4/30 22:25

你都話你爺爺冇講過,又一次證明你係無中生有。
回覆 233# 旁觀者

你自己歷史角度睇事物仲準過人地共產黨歷史學家嘛,人地係食屎學家嘛,就算你冇講過,你完全表現到係喎。咁你唔叻過人,係咪人地睇野準過你呀?你太平天國咪睇錯囉。

耶穌都鬧法利賽人得把口,卻沒有行動。你都做埋出黎,唔通齋做唔講就唔算?
你連閱理解能力都冇,同你個神經佬講真嘥氣。
你爺爺有講過「自稱自己叻過共產黨政協史學家」 咩﹖你嘅無中生有又一次擺在大家面前嘞。
回覆 231# 旁觀者

你可以講吓除左冇讀歷史嘅人,有咩人會以為耶穌俾伊斯蘭教徒釘死㗎。

咁啲野大家三口六面睇住你講,你可以怪邊個?

你當然現在正自稱自己叻過共產黨政協史學家啦,人地叻過你,咪佢睇歷史啱你睇錯囉,宜家你啱定人地啱呀?你到底答到未啫?
回覆  旁觀者
大家當然睇到,係你揾唔到。你鍾意咁諗我無任歡迎。
jimmychauck 發表於 2024/4/29 04:16

無中生有,呢兩單够未︰
「只有冇讀歷史嘅人先會以為耶穌俾伊斯蘭教徒釘死」;
「你不過自稱自己叻過共產黨政協史學家而已」 。
大家睇到嘅係你係個無賴潑皮,對住個無賴潑皮,你會點做﹖
回覆 228# 旁觀者

大家當然睇到,係你揾唔到。你鍾意咁諗我無任歡迎。
回覆  旁觀者
你又揾唔到,我又話冇,非常好,宜家大家都滿意。
jimmychauck 發表於 2024/4/28 03:19

你無中生有,大家都睇到。        
     對住個無賴潑皮,倒地打滾,撒潑耍賴,何須多講。大家圍觀取樂就是了。
回覆 226# 旁觀者

你揾唔到,直接認左咪算。
你又揾唔到,我又話冇,非常好,宜家大家都滿意。

問返你先,你做咩生安白造我無的放矢?你知唔知呢啲叫無中生有?連無中生有都可以無中生有,唔俾個冠軍你點得?
你咁叻搵嘢,搵下就知。
回覆 224# 旁觀者

犀利喎,無中生有生安白造仲要理直氣壯,你咪指出我邊一句矢,我咪指個的俾你睇,最驚你怕左唔敢睇。
高級模式 | 發新話題
換一個