返回列表 回覆 發帖

劇團的正派反派是否同工同酬?

世界真係好大,而且並不單純,要溫室小花瞬間到大風大雨既環境裡面生活,係好危險既。

離教,我形容為係一種跳出comfort zone既行為,驚既就梗係縮返入去啦。

所以剎華見到這裡的版友就害怕,我都建議佢信返教好過喇,起碼神職人員講一句,都唔駛點諗佢係曲定直丫。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
講到返教會既人經過好多風浪咁,但點解剎華黎到呢度又咁驚青?呢度無色情暴力違法既野喎,互聯網呢啲多的是啦,教會都唔少喎。

如果教會入邊仲confuse,咁黎到呢度應該覺得好平安喜樂先啱。
你好似剎華心裡面條蟲咁,咁如果呢度係世界既縮影,咁佢即係唔適應世界,要返入去comfort zone既啫。咁之前你又話教會唔comfort,咁佢邊度都唔駛去了。

之前被人屈我係反基,依家我又被人屈我信佛。我駛唔駛响signature寫明:我不是反基,我不是信佛……
你一向好認同哈佛嘅佛教觀點,又話bingo又話人同此心心同此理之類,你自己都發表咗好多類似佛教嘅觀點,所以俾我係偏向信佛嘅感覺,所以咪用問句向你證實下囉:「你唔係信佛嘅咩?」,你咁鍾意話人屈你嘅,唔通玻璃心係本討論區特點?
逃出魔幻紀 發表於 2021/1/9 00:03

你都無解既,我都認同十誡中要尊敬父母同不可謀殺,唔通我又係基督徒咩。

屈完人仲話對方做乜咁玻璃心,道歉都無一句,我諗我要重新評估一下你既人格。
知恥近乎勇,我畀個like你。

有啲人要將人stereotype,咁就方便因應呢啲印象,容易有相應既態度,例如我都會有印象上海女人好惡,山東女人好大隻,台灣女人好容易移情別戀……等等,縱然你會覺得我與反基無異,事實我如果係反基,呢度就唔係離教者之家,而係反基督帝國了。

我形容自己係freethinker自由思想者,所以點都唔會信硬某種單一思想架喇。

同埋要討論某人係咪反基,要定好反基的定義才行。

舊作請一看:

根據維基百科全書,反基(Antichrist,又稱「敵基督」、「反基督」)是邪惡的化身和完全與真理違背的一個人或一個個體。

在新舊約全書中只有以下地方提及反基:

1. 誰是說謊話的呢?不是那不認耶穌為基督的嗎?不認父與子的,這就是敵基督的。〔約一2:22〕
2. 小子們哪,如今是末時了。你們曾聽見說,那敵基督的要來;現在已經有好些敵基督的出來了,從此我們就知道如今是末時了。〔約一2:18〕
3. 凡靈不認耶穌,就不是出於神;這是那敵基督者的靈。你們從前聽見他要來,現在已經在世上了。〔約一4:3〕
4. 因為世上有許多迷惑人的出來,他們不認耶穌基督是成了肉身來的;這就是那迷惑人、敵基督的。〔約二1:7〕

根據以上經文,反基就是不認耶穌為救主的人,「不認」是指「否認」、「不承認」,即必須是曾經接觸基督教、或已了解基督教,而又不信基督教的人。這似乎與維基百科與及我們的一般日常的用法有所不同。

而以中文字面解釋來說,反基就暗示有「反對基督教」的人的意思。如果真的這麼定義的話,就要考慮以下問題:
1. 反基是指反對基督教?是反對與基督教的所有人和事物?還是反對與基督教的部分人和事物?
2. 反基是指反對基督徒?是反對所有基督徒?還是反對部分基督徒?
3. 反基是指反對教會?是反對所有教會?還是反對部分教會?
4. 反基是指反對基督教教義?是反對所有基督教教義?還是部分基督教教義?

以上都似乎都沒有一致的共識。

從動機上來說,反基亦可被演譯為「企圖消滅基督教」的人,又或者從感覺上來說,反基是指「對基督教反感」的人。但是,只以動機或感覺來定義,卻又嫌不夠精確。

以教會或教徒觀點來說,「反基」的言行會對教會或教徒在推廣基督教上構成障礙,然後他們就會被指責為不符合教義,並與「魔鬼」、「邪靈」等扣上緊密關係。
講咁多都未學到一啲嘢,爺爺叫過你幾多次開門俾流浪漢入屋企住,你都唔肯,重嘥咁多口水做啥呀。 ...
旁觀者 發表於 2021/1/9 02:30

或者人地屋企成屋都係流浪漢啦,近日咁凍,如果佢做得到,我會好尊敬佢架。
可能令你誤會咗,我並非因為話你「反基」而道歉,而係就我話你「玻璃心」say  sorry,我對你「反基」嘅睇 ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/1/9 15:55

咁你仲係覺得我係信佛?

果然無比信心係基於無比固執~
我夠成日講人死如燈滅啦,佛教就一定有輪迴下一世,咁我又點信佛呢?

同埋,佛教用「修」、「悟」,唔駛「信」既。
高級模式 | 發新話題
換一個