返回列表 回覆 發帖

搵笨觀念大踢爆之 - 中國文字頂呱呱

呢排成日提倉頡爺爺, 我諗起小學嘅時候, 我中文教師成日吹中文字係幾咁威水, 一睇個字就知係乜. 通常佢係會舉日字同山字, 嗱你睇下篆書個日字, 一個圓圈中間一點, 一睇就知係太陽啦.

當時我冇問佢中間嗰一點係咪即係太陽黑子.
後來中學有聽過王安石同蘇東坡兩條友討論個波字係水之皮, 咁滑字就係水之骨.
但係兩條友就冇再深入討論. 所以我今日打算喺度再發掘多啲材料.

點解一隻狗有兩個口就係喊呢

點解黑狗就係唔出聲呢, 倉頡爺未見過黑狗吠咩  

Don't know where God is but the Devil is in the details
住喺中國屋企嘅,係中國豬,唔係中國人
小學嗰陣先生都係咁教:屋頂下有豬就係屋企。唔見人茄?

Don't know where God is but the Devil is in the details
每一首都係大佬争您嘅- 歌
有心聆聽就係shameful - 恥
,C%E7%9A%84%E6%8A%97%E6%B0%A7%E5%8C%96%E8%83%BD%E5%8A%9B%E3%80%82
沙文 發表於 2021/2/22 08:09

https://heho.com.tw/archives/605 ... A%E7%87%9F%E9%A4%8A
連皮一起吃更營養

試試這個:
http://i2.sinaimg.cn/health/U9352P434T20D140459F1037DT20140619141245.jpg
https://heho.com.tw/archives/605 ... A%E7%87%9F%E9%A4%8A,C%E7%9A%84%E6%8A%97%E6%B0%A7%E5%8C%96%E8%83%BD%E5%8A%9B%E3%80%82
生果著衫就係剝光豬 - 裸?
沙文 發表於 2021/2/21 01:33

生果又係要祼先食得
生果著衫就係剝光豬 -
當你以為佢會講「唔好停」,佢就淨係講「唔好」然後停咗唔再講,咁你就GG了。

大時代下,懂得居安思危好緊 ...
抽刀斷水 發表於 2021/2/20 16:54

會唔會好似家啲人楂車, 裝個 car cam....以備有需要時作証據,
係床邊裝番個 床cam
當你以為佢會講「唔好停」,佢就淨係講「唔好」然後停咗唔再講,咁你就GG了。

大時代下,懂得居安思危好緊要,分分鐘被人陷害,坐咗監先知後悔,到時沖涼千祈唔好彎身執番梘。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
我曾經仔細研究過呢條法例,其實對男方好苛刻,例如情到濃時男歡女愛,男方進入女方身體,大家都很高興,但 ...
抽刀斷水 發表於 2021/2/20 09:19

咁我又未遇過中途叫停,
只有: 快啲....大力啲, 唔好停
我曾經仔細研究過呢條法例,其實對男方好苛刻,例如情到濃時男歡女愛,男方進入女方身體,大家都很高興,但女方隨時可叫停:「你立刻同我停止,離開我既身體」,如果你以為佢講笑,再入多一下,就即刻犯咗強姦罪了。
有女姦男既畸屎㗎

Ohio woman charged with knifepoint rape of male taxi-driver
beebeechan 2021/2/20 00:59 提交

我就唔知英文rape意思係咪完全等同中文,但蛙島法律就只有男姦女。
強姦罪向來只有男犯人,啱啱先建議改法律,畀啲時間啦:

抽刀斷水 發表於 2021/2/19 08:31

有女姦男既畸屎㗎

Ohio woman charged with knifepoint rape of male taxi-driver
https://www.bbc.com/news/world-us-canada-39568635
with all due respect. 今次這個姦字,我意思係段玉裁話嗰個原本的意思"厶"。
係咪politically incorrect? 點解3女成姦而唔係3男?
沙文 2021/2/19 04:16 提交

強姦罪向來只有男犯人,啱啱先建議改法律,畀啲時間啦:

法改會建議將強姦罪重新命名為「未經同意以插入方式進行的性侵犯」,擴大涵蓋至未經同意的肛交及口交,建議最高刑罰與強姦罪的終身監禁看齊。

https://m.mingpao.com/ins/港聞/article/20201112/s00001/1605171196460/法改會倡強姦罪改名擴至未經同意肛交及口交-考慮性罪行定罪紀錄查核機制涵蓋僱員自僱者
係咪politically incorrect? 點解3女成姦而唔係3男?
姦 - 女人就三個,男人一個都冇,點姦?
搞夠三條女先算姦?
沙文 發表於 2021/2/18 23:41

70年代,「 姦 」合唱團
咁”石堅係姦嘅”先啱
高級模式 | 發新話題
換一個