返回列表 回覆 發帖

財色酒氣是好東西嗎?

樓主文章極盡誤導他人之能事,將酒色財氣與不信神緊扣在一起,並且以詛咒、謾罵、淫亂、不潔、邪情、惡慾、 ...
抽刀斷水 發表於 2021/4/18 21:31

逃出魔幻紀說的:
「淫亂、不潔、邪情、惡慾、貪婪、忿怒、暴戾、惡意、詬罵、」出自哥羅森書三章.

上文下理都不是說不是基督徒就是「淫亂、不潔、邪情、惡慾、貪婪、忿怒、暴戾、惡意、詬罵、」,
是叫當基督徒的不要做「淫亂、不潔、邪情、惡慾、貪婪、忿怒、暴戾、惡意、詬罵、」。
勸人遠離這些不好的作為有甚麼不妥?

有甚麼歹毒, 用心異常?
事實可以看得到,此文所用的負面形容詞,全都在神職人員的行為上表現出來(請參閱本網N-1主題)。

保祿, 當今教會....叫人遠離「淫亂、不潔、邪情、惡慾、貪婪、忿怒、暴戾、惡意、詬罵、」
不是說所有基督徒都成功。

猶如上戰埸時, 亞sir 都會叮囑士兵小心,  士兵如何嚴格訓練過了, 保護裝備如何先進, 仍總會有人中彈受傷陣亡。
不是個個士兵都可以安全回家的。

基督徒, 神父, 主教...都不是有防衛罩蓋著。
愈是知名度高的神職人員, 更是撒旦要攻擊的對象, 引誘也更大。
先斬為快。
另外,文中提及不信神的賭博,這是著名的「實用論證」(The Pragmatic Argument)或「帕斯卡的賭注」(Pascal's Wager),可惜這「論證」面對資訊流通的世代便不堪一擊:

做生意既人, 都懂為業務買保險, 而且俾既保費唔平。
你係咪覺得無喇喇俾保費係硬膠, 白俾?
一旦「以為唔會發生既」係事實時, 買咗保險就唔使輸得咁慘唶。

信教, 依教去做好人, 做好事, 犧牲一下,
少一些「淫亂、不潔、邪情、惡慾、貪婪、忿怒、暴戾、惡意、詬罵、」唶,
(無人可以完全戒哂既)
你係咪覺得好浪費人生,
春宵苦短, 人死如煙, 咁真係要盡情「淫亂、不潔、邪情、惡慾、貪婪、忿怒、暴戾、惡意、詬罵、」?

一旦「以為唔會係真既」係事實時,
都唔使total loss 卦。

你唔識做生意, 只係打工...所以思維唔同卦
不過,.....你仔細老婆尚嫩, 唔好唔買保險
該信哪個宗教的神?信錯神也會下地獄的!

大家別忘了伊斯蘭教的存在,基督教徒們還以為世上只有一個一神教?

又打個比喻, 今日銀行提款咭, 到世界各地ATM都可用。
當然,要你在銀行肯開個戶口, 有放錢就撳到錢。
唔使驚, 嫲嫲係大廳。

所以, 不管你信甚麼神甚麼教, 依教做好人,
唔使驚, 耶華係大廳。

只怕你做唔成好人咋。
(因為神父, 主教....牧師, 和尚大師尼姑喇嘛仁波切.....都有做唔成好人的例子, 本壇N+1講咗哩)
可憐的一神教徒,需要為挑選一個「對」的神而苦惱,多神論就做到在多間銀行開戶口,分散投資風險啦 ...
抽刀斷水 發表於 2021/4/20 00:48

如我係為咗要在各處ATM都撳到錢, 匯豐開個戶口, 中銀開戶口,  星展又開個戶口,  荷蘭銀行又開....咁呢啲先叫係多神論。

不過, 我始終都係得一個戶口係匯豐啵
叫基督徒?你自己睇清楚先再講啦。
抽刀斷水 發表於 2021/4/20 00:50

你睇得好清楚哩咩?

你未睇就講
就做到在多間銀行開戶口,分散投資風險啦。
抽刀斷水 發表於 2021/4/20 00:48

除非你大把銀,
今日啲銀行, 戶口無最低存款都要收月費既
你開咁多戶口, 收收埋埋雞碎利息都唔夠俾月費

你唔識計成本, 你做生意蝕死你....你都係打番份工哩
咁即係信教都有成本啦,鬼拍後尾枕了。
抽刀斷水 發表於 2021/4/20 12:07

當然要成本哩,
是不要做「淫亂、不潔、邪情、惡慾、貪婪、忿怒、暴戾、惡意、詬罵、」

自己不做上邊的還不止.....仲要幫手「背起耶穌的十字架,」(瑪竇福音16:24)
高級模式 | 發新話題
換一個