返回列表 回覆 發帖

基督教宣揚殉道,支持黑暴

經上又記著說:你們當上伯特利

話題要轉了嗎?
回覆 594# 昊暠昺

上面透過短短幾句經文顯示你劣拙的解經手法帶來的問題。

接著你繼續示範斷章取義。
Rom 13:3  作官的原不是叫行善的懼怕,乃是叫作惡的懼怕。

聖經沒叫過你盲目順服,"在上有權柄的",如果不是賞善罰惡,就不算"在上有權柄的",無需順服。

3 作官的原不是叫行善的懼怕,乃是叫作惡的懼怕。你願意不懼怕掌權的嗎?你只要行善,就可得他的稱讚;4 因為他是神的用人,是與你有益的。你若作惡,卻當懼怕;因為他不是空空地佩劍;他是神的用人,是伸冤的,刑罰那作惡的。5 所以你們必須順服

給慕道者:
按因為--所以句式,如果沒有"因為",就不用"所以"了。
jimmychauck 發表於 2023/7/22 04:38

你這種老題型,答過不知多少回了。

要是有權柄的都該順服,你先叫教會學校的全部學生信教,再來跟我說話。

Act 5:29  彼得和眾使徒回答說:「順從神,不順從人,是應當的。 

既然权柄出于神,自然要順服神,彼得點出更重要的原則。

我從來沒見過離教者能把不同經文加起來通暢地解;要不就是一句聖經前後矛盾,然後繼續用經文指其他人解錯聖經。
回覆 599# 上流寄生族

咁你咪日日話玩厭唔答問題啦,非不為,實不能也。

回覆 607# 昊暠昺

我又唔係當日嘅以色列人,又唔係等緊出埃及。
為何寫這事的摩西在法老面前沒有靜默?

你誤當保羅係神。

為何保羅每到會堂都與以色列人爭論?為何在雅典中發言?

你混淆教訓及吩咐,混淆是否具超時代性,上伯特利吧。
回覆 610# 昊暠昺

神話順從當權的,
彼得話順從神,昊暠昺 發表於 2023/9/23 11:10
世上掌權的都是神命的,不可抗逆 ...............
提多书 3:1 你要提醒众人,叫他们顺服作官的,掌权的,遵他的命,预备行各样的善事。
罗马书
13:1 在上有权柄的,人人当顺服他。因为没有权柄不是出于神的。凡掌权的都是神所命的。
13:2 所以抗拒掌权的,就是抗拒神的命。抗拒的必自取刑罚。
昊暠昺 發表於 2023/9/22 10:03

既然你引提多書及羅馬書等保羅書信言"神話順從當權的",又為何改變語法"彼得話順從神"?

乃是你自己在引述時使用不同標準,不然就是你誤以為保羅是神,所以神話順從當權的。

你又再一次曲解我嘅說話,我從來冇講過保羅講嘅唔洗理,我講得非常清楚,順從當權的有前提,乃是在上的賞善罰惡。
"弗論如何,順服掌權"乃是你刻意斷章取義忽略後面幾節經文後曲解聖經所致。
我已經已問兩個問題,
1. 如何把"順服掌權"的教訓套用到彼得不服從人中?
2. 要是有權柄的都該順服,是否全部教會學校的學生都該信教?
你並無解答。
你並無解答。
你並無解答。
你並無解答。
你並無解答。

問親都冇人答到,一係就話唔明問題,喺離教者之家真係讓我見怪不怪。

話題要轉了嗎?
回覆 613# 昊暠昺

我信基督是神,我沒信保羅是神,"保羅是神"乃詮釋你說話所得,你能怪誰?
簡簡單單前文後理閱讀理解都有問題,我並沒法由呼吸開始教所有事情。
一日到黑淨識講作官作官,"原不是叫行善的懼怕,乃是叫作惡的懼怕"呢?普通邏輯的 A and B 都唔識,咪繼續示範斷章取義囉。
讀完全段聖經先打字,讀完帖先打字。否則咪又係"愚昧人若靜默不言、也可算為智慧.閉口不說、也可算為聰明。"

曲解完聖經,去傳非聖經所講的,乃閣下的自由。
然而把所傳的稱為福音,和起初傳的不一樣,就按加拉太書受咒詛。

本人已指出你的錯誤,你選擇無視,是你的問題。
本人亦已指出你無法解答解經的問題,你亦選擇迴避不答,呢種情況喺離教者之家真係讓我見怪不怪。
回覆 623# 昊暠昺

我冇補充,特別對於死藍屍。
回覆 628# beebeechan

又一個唔係香港人比香港人更清楚香港,司空司徒司馬都見慣啦。
回覆 630# 上流寄生族

姓昊果個講嘅野從來都未超出我已答嘅範圍,我仲要嘥咩時間補充?你自己有料,咪指出佢我未答佢邊啲。佢未答邊啲,我一早已指出晒。
你有料咪幫李瘋答吓#117 #156囉,咪幫遊客124答吓香港情況問題,咪幫BBC答我。你咁有料咩都唔識答?冇料扮四條。
答唔到,指唔出,咪即係冇料到囉。

話題要轉了嗎?
回覆 638# 上流寄生族

非不为也
实不能也
上流寄生族 發表於 2023/9/22 18:58

回覆  上流寄生族
咁你咪日日話玩厭唔答問題啦,非不為,實不能也。
jimmychauck 發表於 2023/9/22 22:16
回覆 640# 昊暠昺

地地道道中國香港人就更加仆得街啦,"林鄭想把殺人罪犯押回香港以免走佬",邊度新聞呀?住喺香港都完全唔知發生乜事,更顯一個人如何無知,被共產黨洗腦。

咁正義咁叻,睇晒本帖前面兩個月拗過乜野先黎獻醜啦。有乜野你宜家講曾經超過之前討論嘅範圍?
回覆 646# 上流寄生族

撐一個唔知自己住緊地方發生咩事、斷章取義曲解聖經嘅唔識答問題嘅人,符合你人設。

回覆 649# 昊暠昺

你講咩都冇用㗎,"林鄭想把殺人罪犯押回香港以免走佬",來源?你第一樣就錯啦,講咩其他?

你講嘅乜乜77

爆眼女冇爆眼
831地鐵屈死人
屈警插贜碌棍
屈警推人落天橋
大媽勸阻黑暴變阻警
呉X雪假哭訴段狗爺被警性侵

我一樣都冇提過,關我咩事。

爆眼女冇爆眼,你又係睇港人港地?

傷者眼球破裂(ruptured eyeball),唔叫爆眼,你俾個名佢吖笨。

你係咪以為爆眼女去左台灣?
回覆 653# 昊暠昺

連修例內容嘅核心都可以搞錯講錯,家陣電腦打字打咁多你都可以打錯,其實你知啲乜?你講清楚好喎。

我嘅解法解通左兩處唔同聖經,你嘅只係解得通一篇。
聖經當然是神所默示,保羅當然冇講錯,係你解錯,忽視前文後理以經解經,問題喺你自己度。
我答左你咁多次,你都冇睇過冇明過,我仲答黎做乜?

回覆 666# leefeng

唔洗咁急,答左#117#156先。或者其實你同意#117同#156,冇野再發表,再繼續講。
回覆 669# leefeng

挑我一早又講啱,你根本冇理念,鍾意膜拜揸槍嘅勝者之嘛,早講啦。又講咩人地打打殺殺唔啱。第日黎講拳打殘你個仆街同共產黨就得,唔洗同你講道理,上個月人地講拳果陣你就咪狗吠龜縮啦。

回覆 677# leefeng

FF邊個唔識?答問題就唔係人人識。你啲片不嬲都係灌水冇內容,人地問你就口啞啞,睇黎無謂。

唔洗用牛刀又晒咩轟20 2000?諗住嚇人?因住洩漏國家機密國安上門。提防吓小日本啲RX-78同RB79-B先啦。
回覆 680# leefeng

你驚到唔敢睇#117同#156添啦,文字黎咋。
挑都話問親你啲片內容你都冇野答,睇黎做乜?你答左#117同#156,我咪睇吓你之後啲片再小你。

共產黨咁L勁叫佢滅左美帝先嘛,做咩事上次反外國制裁法9縮啫?

中國人大常委會周五(8月20日)決定暫緩表決把《反外國制裁法》納入港澳法律文件的議案,但會繼續對有關問題進行研究。

https://www.bbc.com/zhongwen/trad/chinese-news-58279287

因住你屋企俾RX-78一腳踩扁呀。
回覆 685# leefeng

正所謂FF人人都識,請繼續。
高級模式 | 發新話題
換一個