返回列表 回覆 發帖

加拿大正經歷取消文化 文物遭破壞教堂被毀

「為什麼學校不 whatsapp 通知學童父母,然後用ups 速遞遺體回家鄉,次日便送到」
你用這種思維來判斷就無謂再論矣
咁,呢個又點呢?
leefeng 發表於 2021/7/15 00:20

呢個就係你無話可再說
想岔開話題
又呃人?
因為神苦同修女把無辜小孩虐待死了,咪匆匆埋了囉!
狡辯做乜呢,已經有太多證據指證天主教/基 ...
leefeng 發表於 2021/7/15 00:36

哦,....自然病死的就可以放到出蟲先下葬?
白膠黐
咁很無腦
同我彈膠開
你不如都係收聲當幫忙啦。

教宗將於12月接見加拿大原住民代表團

加拿大主教團6月29日發表一份公告 ...
抽刀斷水 2021/7/15 16:32 提交

你既分析能力真係好麻麻地。
聲明是六月,
要見教宗就排期排到十二月,
成半年後先輪到你,
你認為是被重視,還是不被重視呢?
你不如都係收聲當幫忙啦。

教宗將於12月接見加拿大原住民代表團

加拿大主教團6月29日發表一份公告 ...
抽刀斷水 2021/7/15 16:32 提交

1989年既五月,李鵬都接見天安門上的學生代表哩。
見你就等于認同,向你「跪低」既意思?

你幾時先長點成熟人的智慧。
咁如果到時教宗道歉,係咪會有人承認估錯,然後捐助一啲經費畀關懷離教者既網上組織咁呢? ...
抽刀斷水 發表於 2021/7/15 17:33

你呢帖淨係講我輸咗要點..點...點
無話你輸咗時又會點..點...點
係咪信心真係咁大先?
(呢啲係不平等協議嚟)

https://www.cbc.ca/news/politics/truth-and-reconciliation-commission-urges-canada-to-confront-cultural-genocide-of-residential-schools-1.3096229

加拿大原著民協會都只是叫強制寄宿學校政策是:"cultural genocide"
不過, 轉下轉下就有人剔走 "cultural", 變了 "genocide"!
學校屠殺學童!!
(好似本版有條feng狗就係咁講勒)
咁教會好多組織都係打正牌慈善團體黎既,到時我咪揀一間去捐錢扣稅囉。

點呢?玩唔玩? ...
抽刀斷水 2021/7/15 23:14 提交

一嚿水
如何?
不過到時會為何謂「道歉」拗餐死
道歉既定義係點?
feel sad, feel sorrow 呢啲一早講左
文化種族滅絕?
當土著小孩堅持不肯被文化滅絕的時侯呢,你們天主教會點做呢?
你夠膽不承認,天主教就 ...
leefeng 發表於 2021/7/16 01:25

呢到講緊加拿大
你就閪崩牙....
狗真係唔曉答八
按傳媒report話係道歉啦,依家report都係仍未道歉嘛。

一舊就一舊。

...
抽刀斷水 2021/7/16 12:16 提交

傳媒經常都作出扭曲報導,質素參差。
你唔見早前銅鑼灣「記者」多過警察。

(1) 不如以梵蒂岡在教宗接見過原著民後發表的聲明為準。
(2)  若然公告也没有一份也是當没有道歉。
(3)  公告指在接見後一星期內發表的。
通常呢啲外交用詞都係模棱兩可,
希望到時唔使拗到牙血都出埋
同意既,就「刁」

早在2009年, 教宗本篤16世便曾與加拿大原著代表見過面,
就當年寄宿學校的不愉快事表示過悲痛

https://www.cbc.ca/news/world/po ... al-schools-1.778019

當時參予會面的原著民大酋長說了:
Fontaine told CBC News he hoped the expression of regret would "close the book" on the issue of apologies for residential school survivors.
(見圖)

並說已收貨了, 事件完結。
(見圖)

為甚麼多掘出骸骨又要來「道歉」多一次?
那今年的12月「道歉」過了,
明年又掘出一些, 又要再道歉過?

是誰說過的話不算數呢?
(或是有人利用事件爭取知名度, 選票呢?)
虐待跟虐殺程度上有所不同:

你打老婆道咗歉,但原來大家發現你將老婆打死咗,咁你之前因打老婆而道既歉又 ...
抽刀斷水 發表於 2021/7/17 00:11

如何証明寄宿學校附近被起出的骸骨是死者被虐殺先?

咁猥琑男非禮女生, 摸大髀同摸胸, 摷蟹係唔同既罪,
可以告三次既?

你打老婆道咗歉,但原來大家發現你將老婆打死咗,咁你之前因打老婆而道既歉又 ...

真係幾唔明白為何搵到兒童骸骨就等于兒童是被虐殺....
搵到多具骸骨更聯想到是同一時間被虐殺, 是屠殺?
高級模式 | 發新話題
換一個