返回列表 回覆 發帖

這是你不信耶穌的原因嗎?

成日話我係反基,我又未至於要想消滅基督教,好奇一問,究竟怎樣才有資格做到反基?

微信好protective,好 ...
抽刀斷水 發表於 2021/10/12 11:51

既然你唔承認反基,咁我就夠一個引號啦,雖然我認為你「反基」,但係我同你喺人性方面仲有一定嘅共同討論空間,所以喺適當時候傾多幾句,不過好多時你舍誤解咗我嘅意思。
168樓我講得可能有啲隱晦,你get唔到我講咩,呢D話題我唔展開講嘞,算把啦!我諗你可能都有同感。
回覆  逃出魔幻紀

好丫,得閒傾兩句都好。
抽刀斷水 發表於 2021/10/12 15:58

好似打到埋身囉喎,唔知我有冇估錯呢?
1231年,妖酋格里戈里九世頒發布《絕罰敕令》,你跟不跟?
1250年,妖酋英諾森四世發布《論徹底根除異端》 ...
旁觀者 發表於 2021/10/18 02:20

每當回貼之前,最基本嘅嘢係要明白議題講緊乜。所以你必須首先了解乜嘢係「教宗無謬誤」,然後睇吓你自己發言嘅內容(例如嗰啲絕罰啊根除啊之類嘅嘢)同呢個內容有冇關係。
我以前同你、leefeng兩個傾過好多計,點解了解咗之後就唔再答你哋呢?除咗唔鍾意你哋講粗口嗌交,除咗同你解釋經文嘅時候你又不斷重播錄音帶令我好似對住錄音機講嘢咁,除咗發出邀請去多啲人討論嘅冇粗口討論區討論被人以「鍾意呢度可以鬧人」為理由而拒絕咗之外,「九唔搭八牛頭不對馬嘴」亦都係一個重要原因。記唔記得我多次講過冇討論空間?如果冇討論嘅空間,就冇必要爭執,只好承認同尊重另一種意見嘅存在。
我哋必須承認自己係有限嘅,當我第日記憶力衰退,分析能力減弱,對外來事物嘅接受能力及反應能力變差時,我一定要不斷提醒自己要更加放低自我,唔好俾年老退化嘅自己逐漸退化成一個淨係識發憫憎扭計嘅頑固BB,而要努力變成一個虛心嘅BB,利用剩餘嘅時間同埋能力去盡量學習,盡可能學多啲對來生有益嘅帶得走嘅好嘢,而唔好將啲憤怒同怨恨帶去未來。呢個係我喺本討論區學到嘅重要一課。
真心多謝你哋嘅循循善誘同鞭策。願天主祝福你哋。
我們只看到你唔敢正面回答旁觀者的問題?
自言自語在遊一大輪花園?
人地問你:你跟不跟?
你咪答:你跟 ...
leefeng 發表於 2021/10/18 12:30

唔好意思,因為你唔明白我講緊乜,所以我都答你唔到。不過請你放心,我一直都知道你嘅存在同埋瞭解你嘅觀點。願天主保佑你!
高級模式 | 發新話題
換一個