返回列表 回覆 發帖

[發問] 天主的保佑與祝福?

有教徒版友很順口地對著非教徒說句「願天主的保佑你」、「願天主的祝福你」。

如果教徒認為在世上的死亡, ...

那麼理論上死亡其實是一件很愉快的事情。
抽刀斷水 發表於 2021/10/18 16:26

有時, 死亡的確是件好事。
只要你多探訪善終病人, 見那些日日在臥床受苦的病人, 求生不得, 求死不能(跟本無能力去自殺)
連身邊的親人也想他能早日安息。要走的, 就一路好走。
能早日離開, 也是免受痛苦的事。 死.....是一份償報。

閣下還算年輕, 身邊的人没有多少個行到這階段, 未到體會到這些心境。

遲下你就會明
如果教徒認為在世上的死亡,即是止息地上勞苦,上天堂得永生,那麼理論上死亡其實是一件很愉快的事情。

雖然好像很沒禮貌,但我們這些非教徒可不可以對教徒講:「願你早日被天主賜死」、「願你早歸天主懷抱」之類?

抽刀斷水 發表於 2021/10/18 16:26

又打個比喻,
人到退休, 唔使做, 收不錯長俸, 老人金, 生果金....係唔錯架喎。
不過, 未到退休就唔使做就即係失業, 兩餐愁, 咁就唔係咁好。

好事, 來得不合時宜就唔係好架勒。

再者, 自原祖把罪引到世上來後, 創世紀一開波就講咗哩:
因為你聽了你妻子的話,吃了我禁止你吃的果子,為了你的緣故,地成了可咒罵的;你一生日日勞苦才能得到吃食。地要給你生出荊棘和蒺藜,你要吃田間的蔬菜;你必須汗流滿面,才有飯吃,」

人在世上便是要承受苦, 不是來嘆世界。

連佛教也懂要「脫苦海」,不要以為世界就是涅盤. (如有雷同實屬巧合?)

你都未捱夠就想超獄?
「願你早日被天主賜死」、「願你早歸天主懷抱」!
leefeng 發表於 2021/10/19 00:45

你覺得係咁有道理時
咁你今日開始, 出去見到人就講:
「願你早日被天主賜死」、「願你早歸天主懷抱」哩
看清楚抽刀版主的妙見仁心建議:
可不可以對教徒講:「願你早日被天主賜死」、「願你早歸天主懷抱」之類? ...
leefeng 發表於 2021/10/19 02:36

你認為對方係教徒, 咪照講囉....
驚咩?
網上口就臭
網下門口狗
你、陈主教、朱牧师,朱牧民,

几时「早歸天主懷抱」?

delay Jesus no more!!! ...
上流寄生族 發表於 2021/10/19 03:44

你咪又係一個網上臭, 網下狗
係呀,所以就祝願對方早啲死(得永生)嘛。

我真係想知咁講有冇問題,因為我冇聽過有人咁講。

而教 ...
抽刀斷水 發表於 2021/10/19 09:10

救恩是人人都份, 無條件的,
但各人在天上的償報是不一樣, 有些人多, 有些人少, 按他在世上的善功行償
以下經文可以作証:

瑪竇福音 6:19-20
「你們不要在地上為自己積蓄財寶,因為在地上有蟲蛀,有銹蝕,在地上也有賊挖洞偷竊;但該在天上為自己積蓄財寶

16:27
因為將來人子要在他父的光榮中同他的天使降來,那時,他要按照每人的行為予以賞報。

羅馬書2:5-6
到那一天,『他要照每人的行為予以報應

多善多得, 假以時日, 一點一滴蓄積天上財富。唔通你中咗善功六合彩, 一舖就暴發?
太早上去, 善功不夠, 豈不是要申請天國綜緩?
係呀,所以就祝願對方早啲死(得永生)嘛。

我真係想知咁講有冇問題,因為我冇聽過有人咁講。

而教 ...
抽刀斷水 發表於 2021/10/19 09:10

又跟你打個比喻
你一家大細在豪華郵輪遊船河, 但錯搭鐵達尼, 船要沉了,
咁岩又俾你見到有隻空救生艇, ....正哇!!
你係咪拿拿聲跳上去, 去彼岸......留低抽老婆, 抽仔, 抽老母, 抽友不理, 只顧自己去到彼岸咁呢?

你鍾意既佛法都無咁教你罷
天國又唔會唔見咗,
遲咗去又唔會無位, 俾人霸哂...
咁擒擒青去做咩......做埋啲野先行哩
你怎看夭折嬰兒?
抽刀斷水 發表於 2021/10/19 12:59

又打比喻,
在戰埸上, 不是每個士兵都要拿鎗打個稀巴爛的。

亞伯, 美女, 細路...都各有功能。都係兵嚟。

人來到世上, 不是每個人都要做轟轟烈烈的事, 每人任務, 功能不同。
你以為夭折的嬰兒就是來白走一趟, 無任務的?
回覆  逃出魔幻紀

其實天主要逐個人去審,地球人口咁多,咁咪好忙?直頭可以省略咗呢個審判既過程, ...
抽刀斷水 發表於 2021/10/19 17:35

你用人已知而有限的知識來測度神會怎樣辦事, (還如上邊說, 你去教神怎樣做?)
好比幾十年前既人都唔會相信幾十冊的百科全書可以收埋哂係一隻「野」到, 仲有好多位淨。

你跟幾十年前既人咁講, 佢地實話你黐咗線!
諗黎做乜丫,都超出咗我地既知識範圍啦。
抽刀斷水 發表於 2021/10/19 21:23

無錯, 正如你不會夾硬對1950年既人講解如何把大英百科全書收埋係隻USB到咁,
講都屣氣, 因為真係超出咗佢地既知識範圍。
佢地話你黐線。。。。。你笑吓咪算囉。
你笑佢地死蠢, 就正如現在天上天使們笑你死蠢一樣
審判係要黎令落地獄既人覺得公平啲?咁個審判有無上訴機制?二審定三審制度?有無陪審團?
抽刀斷水 發表於 2021/10/19 21:23

你抽仔一兩歲時,你餵佢食奶, 大啲俾零食佢嘆, 佢又無問: 老豆, 啲奶裡面有無三聚氰胺架,啲野食你有無化驗過, 食用安全, 有Q嘜保証, 又唔會至癌 
亞仔會唔會對佢呢個老荳無哂信任既呢?
所以耶穌話, 人應該用兒童一樣咁對父母既信賴來依靠神。
審完先同住。到時呢度可能變咗耶路撒冷郊區,風涼水冷好好住,得閒call天主嚟屋企望住獅子山飲咖啡,回憶 ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/10/19 22:27

呢度就有個論題講多維度宇宙, 多維空間....似是科學界幾新幾尖端既概念。
其實係好可能係咁。

正如天主教既聖體聖事, 一般人以為是所有教友來分吃同一個耶穌, 一人咬一啖。
全世界咁多教徒, 都唔知夠唔夠食。
天國上一個天主, 歷年來幾千億人類一齊拜.

用多維宇宙嚟諗,就唔同勒。
聖體奧蹟, 不單止是酒餅變了耶穌的肉和血,
神父派出既聖體, 每一個(不論分成多少大小份)都係完整既耶穌嚟
耶穌臨在每一份的聖體內。
在天國, 不是一個天主眾人拜, 是每個人分到一個天主與你同在。

這就是多維空間的奧秘罷。

目前這都是超出人既知識範圍既野嚟...係咁依諗諗唶.
經上, 又有少少啟示過有多維空間呢樣野

一個人, 同時出現在兩個空間既神蹟, 又唔係無發生過。
1950在寫給Berkowitz的信中,愛因斯坦說:“關於上帝,我持有的是一種不可知論者的立場。我深信,一個以使生命得以改善並使之崇高的道德準則為根本的生活良知並不需要‘立約者’(注:指通常宗教意義上的上帝)。

愛因斯坦也說:“我已經多次說過,在我看來,(存在)人格化的上帝的想法是幼稚的。你可以把我稱為不可知論者。
leefeng 發表於 2021/10/20 00:41

你成日攬住拜既愛因斯旦, 在1922—1923年間訪問中國後, 在日記中寫下對中國人的評語:

called China a "peculiar herd-like nation"

and said its citizens were "often more like automatons than people".

"Chinese don't sit on benches while eating but squat like Europeans do when they relieve themselves out in the leafy woods. All this occurs quietly and demurely. Even the children are spiritless and look obtuse,"

It would be a pity if these Chinese supplant all other races. For the likes of us the mere thought is unspeakably dreary.”

在今日中國外交部發言人, 便會炮轟佢辱華。。。

1922-23 中國多災多難,中國人肯定沒有精神!

leefeng 發表於 2021/10/20 04:21

你識唔識歷史架!
1920-30, 愛因斯旦訪問既上海, 正是紙醉金迷既夜上海, 上海灘上浪奔又浪流....一片繁華

令中國開始多災多難國共既武鬥是20年代未期才開始, 愛因斯旦睇唔到
你不如只係吠哩, 唔好學人講歷史哩。。。拜托

紙醉金迷既夜上海又會有children are spirit ...
leefeng 發表於 2021/10/20 07:20

你依家係咪知錯,
1920-30年上海係紙醉又金迷, 唔係:
1922-23 中國多災多難
嗱,我呢啲唔信耶和華嘅就真係冇乜所謂,但自稱教徒果啲,耶穌話審判係由教會開始,你哋好心提醒人有審判, ...
龍井樹 發表於 2021/10/20 08:43

首先, 「審判係由教會開始」不是耶穌說的。

第二,
你全句, 就只睇頭, 切去尾..........咁你就改咗人既意思!
因為時候到了、審判要從神的家起首.若是先從我們起首、那不信從神福音的人、將有何等的結局呢。

全句係話連神的子民(自己友)也要被審判,  不信的會比自己友更優侍嗎?
我不會叫你照鏡, 只希望你多讀經, 還是要讀得清楚一點。
嗱,我呢啲唔信耶和華嘅就真係冇乜所謂,但自稱教徒果啲,耶穌話審判係由教會開始,你哋好心提醒人有審判,不如自己先照照鏡,管好自己舌頭,免得在世時一場空,死後仲要落地獄。
龍井樹 發表於 2021/10/20 08:43

你呢個「不如自己先照照鏡」既論點有問題架。
就如警察也會有犯法既,一個會犯法既警察執法時拉到既罪犯唔會因為個警察既操守有問題就變咗無罪。
檢控官唔會叫個警員「先去自己照照鏡」先好拉人既!

基督徒講耶穌的教導,基督徒本身做不足又點,佢講既道理就無效架哩咩?
“metoo”谢谢爷爷。
上流寄生族 發表於 2021/10/21 04:44

人too你又too....真係要忍(8+1)住笑....

metoo, 是媒體的一個主題標籤,用於譴責性侵犯與性騷擾行為, 是與受害人同聲一哭的意思。

你係到metoo, 莫非你俾..xxx...擂漿棍性侵過了?
高級模式 | 發新話題
換一個