返回列表 回覆 發帖

[發問] 天主的保佑與祝福?

大家到時走到審判台前時會如何如何,在非教徒(或可能教徒也是這樣認為)看來,相當於「收尾嗰幾年 ...
抽刀斷水 發表於 2021/10/21 17:43

『審判』一詞, 我們中國人讀起來多聯到負面的事. 你番我舊賬來看我有多少衰野. 多數人都是這樣想, 因為邊個身無屎?

審判 (judge)---其實是否簡單地指『給你評分』?
評分不一定是看你衰的一面唶, 好的可是在評之列.
亦可以話, 你的一生若好野多過衰野, 又怕乜俾人評分? 而且..評分, 可以是給你高分, 高評價架喎, 唔使對『審判』睇得咁負面既.
羅馬書 2 章
到那一天,『他要照每人的行為予以報應』: 凡恆心行善,尋求真榮、尊貴和不朽的人,賜以永生;凡固執於惡,不順從真理,反順從不義的人,報以忿怒和憤恨。
說明審判日, 是有償也有罸的

一生人, 做多啲好野, 俾人審哩
唔通你啲屎又多, 又臭?
教會對祭祖祭孔既立場,因應時代不同就出現不同既標準,對同性戀既立場亦觀察到係改變緊,咁已經說明這個宗 ...
抽刀斷水 發表於 2021/10/21 22:25

說你不了解天主教, 又真無講錯。

即使今日, 教徒把祖先, 孔子。。當神拜。。也是不可。
不止孔子, 祖先。。。就算把天主教聖人, 聖母當神拜, 都是錯的。
以前, 洋主教不懂中國事, 見人拿香燒香叩頭下跪便是拜神。
明白了, 不是拜神, 是敬祖先敬孔子, 便修正過來。 不是改標準(可以拜其他神)
當年禁止祭祖的訓諭是來自千里遠的羅馬, 在中國的傳教士早明白了是敬, 亦不贊成要禁, 只是說不過不知事的梵蒂崗。
邊個身無屎?所以咪有咁多騙案囉:「先生,你响大陸有單案件……」
抽刀斷水 發表於 2021/10/21 22:25

咁我係大6又真係無畸屎喎未驚過
教徒話祭祖祭孔之前誤解、後來點修正都好啦,始終係標準不一致。
抽刀斷水 發表於 2021/10/21 22:40

立法會立咗既法, 都唔係唔准修訂既
傻啦,最後都係怕咗日本皇軍先准許啫。

參閱:上智大學學生拒絕參拜靖國神社事件
抽刀斷水 發表於 2021/10/21 22:40

我成日都批你雖然無9狗九咁臭口, 睇野就麻麻地。
啲學生唔去拜神社會被拉, 被打, 甚至被處死, 
教廷無要求個個信徒都要做烈士殉教既, 
你睇唔到:

在為了自身安全下, 心中不存在拜神下.....學生都可以做咩!

在教廷法典下, 在人身安全受威逼下所做的錯事, 都不算是罪。至於要否為正義而殉道...呢啲係個人選擇嚟

打個比喻, 有人用鎗指住我, 要我姦抽嫂, 唔姦就打瓜我.
我姦咗, 都唔係罪嚟, 因為唔係我既旨意...我自身安全不保.(即使是民事法..都是這樣罷)

當然, 我也會寧死不姦...死咪死囉!
你唔信我講, 可以去查查天主教教理怎樣說罪的定義
捉心理啫,一世人流流長,點會無心虛既時刻丫,正如啲人响大陸打滾咁耐,揸正黎做分分鐘有排坐。所 ...
抽刀斷水 發表於 2021/10/21 22:48

人就係咁奇, 在人面前, 就會認 「點會無心虛既時刻丫」....
在傳教士面前: 挑..我邊有犯罪, 成久日話我係罪人!!!
呢個故事水蛇春咁長,寫得出篇論文,你話點可以三言兩語講得通呢?你望望:

當中「三、以國際視野 ...
抽刀斷水 發表於 2021/10/22 11:13

你用得上「水蛇春咁長」, 係咪說明你自己都未睇過?

你睇完, 有乜要點就拎出嚟, 唔係去叫人睇。
(使唔使睇完四庫全書, 廿四史. ..四書五經先好回應你?)
使乜墮入邪教教庭的決議陷阱吖!
一句話:
中國人傳統五千年敬祖敬孔敬仙敬佛敬灶君敬玉皇大帝…關你基督 ...

中國唔輪到你們外邦外族外教在中國地頭,居高臨下來指手畫腳命令中國人怎樣做事!
要不要中國刨曬啲祖宗山墳給你們基督教起教堂?

leefeng 發表於 2021/10/24 01:54

你乜8-1都唔識就指手畫腳扯旗爆粗放屁吐口水....
就以「日本神社參拜事件」為例, 教廷只是不准已受洗的日本學生拜神社, 不是不准日本人拜神社。
放到中國, 也是不准已受洗的中國教徒去拜祖先, 幾時話唔准中國人去拜?

即係有人當選咗做立法會議員, 仲可唔可以唱港獨先?
你拎多少少腦嚟先好同我論
高級模式 | 發新話題
換一個