返回列表 回覆 發帖

[發問] 天主的保佑與祝福?

有教徒版友很順口地對著非教徒說句「願天主的保佑你」、「願天主的祝福你」。

如果教徒認為在世上的死亡,即是止息地上勞苦,上天堂得永生,那麼理論上死亡其實是一件很愉快的事情。

雖然好像很沒禮貌,但我們這些非教徒可不可以對教徒講:「願你早日被天主賜死」、「願你早歸天主懷抱」之類?祝願教徒們可以早些得到永恆的快樂?
好事, 來得不合時宜就唔係好架勒。
beebeechan 2021/10/19 00:38 提交

係呀,所以就祝願對方早啲死(得永生)嘛。

我真係想知咁講有冇問題,因為我冇聽過有人咁講。

而教徒對非教徒講:「願天主祝福保佑你哋」,我都覺得咁怪怪哋,因為對方係唔認同有天主既存在嘅。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
天國又唔會唔見咗,
遲咗去又唔會無位, 俾人霸哂...
咁擒擒青去做咩......做埋啲野先行哩 ...
beebeechan 2021/10/19 11:13 提交

你怎看夭折嬰兒?
回覆 19# 逃出魔幻紀

其實天主要逐個人去審,地球人口咁多,咁咪好忙?直頭可以省略咗呢個審判既過程,直接transfer去天堂/地獄/(煉獄)咪得囉。
當然可以用超出我地可想像既範圍去「解釋」審判既,但係又話天堂係與天主同在既地方,咁天主又成日走咗去審判好多死咗既人,永生既教徒就成日無天主同在,咁既快樂就會減少咗,好似寵物成日見唔到主人囉~~

審判係要黎令落地獄既人覺得公平啲?咁個審判有無上訴機制?二審定三審制度?有無陪審團?

諗黎做乜丫,都超出咗我地既知識範圍啦。
老子都話:道可道,非常道。

一早就咪講什麼審判啦,講又講唔清楚,解又話你唔明,半桶水咁。
請你正面回答問題,我講嘅說話中「有那一部份牽涉陰謀論猜度呢?」,你用乜嘢做根據測度到我「在任 ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/10/21 09:33

大家到時走到審判台前時會如何如何,在非教徒(或可能教徒也是這樣認為)看來,相當於「收尾嗰幾年會如何如何」,因為同樣是描述(或是祝願、詛咒)死亡前後所可能出現的情景。

我就唔驚既,不過呢招可能對細膽啲既非教徒,有一定震懾作用。說閻羅王審判人死後應到哪層地獄,應該也是同一邏輯,大家對虎豹別墅既十八層地獄,仍猶有餘悸(或回味無窮):

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E ... 6%E5%B7%B2%E6%AF%80

教會對祭祖祭孔既立場,因應時代不同就出現不同既標準,對同性戀既立場亦觀察到係改變緊,咁已經說明這個宗教所謂的「道德」並非絕對,所以引伸到這個「審判」(如存在)也沒有絕對標準,換言之只係人治(或「神」治,如存在)而並非法治。既然如此,做個擦鞋仔就過骨啦,審乜鬼丫扮哂嘢。

邊個身無屎?所以咪有咁多騙案囉:「先生,你响大陸有單案件……」點解多數用「大陸」而唔係「你响香港有單案件……」,因為香港既法治指數始終比較高。基督教既「審判」條紅線咁模糊,咁就梗係拎黎呃人啦。
以前, 洋主教不懂中國事, 見人拿香燒香便是拜神。
明白了, 不是拜神, 是敬祖先敬孔子, 便修正過來。 不是改標準(可以拜其他神)

beebeechan 發表於 2021/10/21 22:35

傻啦,最後都係怕咗日本皇軍先准許啫。

參閱:上智大學學生拒絕參拜靖國神社事件

教徒話祭祖祭孔之前誤解、後來點修正都好啦,始終係標準不一致。
咁我係大6又真係無畸屎喎未驚過
beebeechan 發表於 2021/10/21 22:38

捉心理啫,一世人流流長,點會無心虛既時刻丫,正如啲人响大陸打滾咁耐,揸正黎做分分鐘有排坐。所以基督教既審判,同電話騙案有異曲同工之妙。
立法會立咗既法, 都唔係唔准修訂既
beebeechan 發表於 2021/10/21 22:47

一個人既行為,係受當地正在生效的法律所約束,未生效/失效的法律,或者該人不在該法律管轄地區,就無須受這些法律約束。

如果宗教所謂要「審判」既清單,原來都有不同時間生效/失效的情況,即係呢個標準並非絕對啦。審乜鬼丫,擦鞋把啦。
我成日都批你雖然無9狗九咁臭口, 睇野就麻麻地。
啲學生唔去拜神社會被拉, 被打, 甚至被處死, 
...
beebeechan 發表於 2021/10/21 23:05

呢個故事水蛇春咁長,寫得出篇論文,你話點可以三言兩語講得通呢?你望望:
http://www.mh.sinica.edu.tw/MHDo ... tionDetail_1382.pdf

當中「三、以國際視野觀察東亞的典禮儀式問題:教會史角度與日本神社參拜事件」
高級模式 | 發新話題
換一個